Négy lábbal a címlapon - Nandagópa új (tacskós) könyve-lapnl...
Címlap / Ajánló / Négy lábbal a címlapon - Nandagópa új (tacskós) könyve

>

Mi történik zárt ajtók mögött?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Könyvem legfontosabb célja a magányosság falainak lebontása - írja dr. Morvai Krisztina "Terror a családban" című könyvének előszavában. Meghív minket olyan családok életébe, akik évek, évtizedek óta élnek e magány falai között. Valljuk be őszintén, kissé bizonytalanul, tartózkodva lépünk be az ajtón, mert bennünk él még az a társadalmi beidegződés, hogy ami az ajtó mögött történik, az magánügy, az a család belső ügye. 

"Könyvem legfontosabb célja a magányosság falainak lebontása - írja dr. Morvai Krisztina "Terror a családban" című könyvének előszavában. Meghív minket olyan családok életébe, akik évek, évtizedek óta élnek e magány falai között. Valljuk be őszintén, kissé bizonytalanul, tartózkodva lépünk be az ajtón, mert bennünk él még az a társadalmi beidegződés, hogy ami az ajtó mögött történik, az magánügy, az a család belső ügye.


Az erőszakos bűncselekmények többségét a zárt ajtók mögött, otthon követik el!?

"Már az utcára sem lehet kimenni!" - halljuk naponta. Ezzel szemben megdöbbentő összefüggésekre hívja fel figyelmünket Morvai Krisztina.

- Az erőszakos bűncselekmények jelentős részére nem a nyílt utcán, sötét parkokban, hanem a családi otthonok falai között kerül sor. Magyarországon minden második, halállal végződő erőszakos bűncselekmény "családi ügy". A hozzátartozó életének kioltását többnyire éveken, sőt évtizedeken át tartó rendszeres és brutális bántalmazássorozat és terror előzi meg. A házastársak, élettársak közötti bántalmazásnak 95%-ban a férfi az elkövető és a nő a sértett, áldozat! Büntetőjogász vagyok. Meggyőződésem, hogy a bűn és az erőszak sokkal több embert fenyeget a családi otthonok falain belül, mint azokon kívül.

Dr. Morvai Krisztina Több mint 60 mélyinterjút készített bántalmazott nőkkel, gyerekekkel, és más hozzátartozókkal. Íme néhány vallomás.

"Mindig azt üvöltötte, hogy én egy senki vagyok, és örüljek, hogy valaki megtűr maga mellett."

"Sose tudom kiszámítani, hogy mit akar. Úgy érzem, folyton változnak a szabályok. Számtalanszor megvert, mert azt mondta, sokat beszélek, azaz pofázok. Erre elhatároztam, keveset fogok beszélni, hogy ne verjen. Ezek után nekem ugrott, elkezdett fojtogatni és közben azt üvöltözte, hogy mi van, nem tudsz beszélni, megnémultál, te rohadék."

"Már a szeme villanásán, a mozdulatain, a hanghordozásán éreztem, hogy közeledik a baj. Ilyenkor igyekeztem a gyerekeket biztonságba helyezni és a késeket meg más veszélyes tárgyakat eldugdosni."

"Akitől lelki vigaszt kaphattam volna, attól eltiltott. A testvéreimhez nem járhattam. Amikor anyuval találkoztam, mindig üvöltözött és azt mondta, hogy az anyád azért jön ide, hogy teledumálja a fejedet."

"Miután rendszeresen megszégyenített a barátaink előtt, például olyanokat mondott, hogy én állandóan, már elnézést kérek, de így mondta, elb.... a pénzt, egy idő múlva már nem hívtak bennünket, kimaradtunk a társaságból. Úgy éreztem, ennek ő kifejezetten örül."

"Volt olyan, hogy úgy éreztem éjszaka a hideg udvaron, most tényleg le fog fagyni a lábam. Majdnem meztelen voltam, amikor kilökött, szégyelltem volna bárhová is bekéredzkedni. Komolyan arra gondoltam, beugrom a kútba, hogy a fázásnak, a félelemnek és ennek az egész szörnyűségnek egyszer és mindenkorra vége legyen. De persze a gyerekeimmel ezt nem tehettem volna meg."

Figyelemfelkeltő statisztikák

  • Magyarországon körülbelül minden ötödik párkapcsolatban veri rendszeresen a férfi a nőt. /Tóth Olga, 1999 Tárki/
  • MAGYARORSZÁGON MINDEN HÉTEN EGY NŐ HAL BELE A PARTNERE ÁLTAL OKOZOTT SÉRÜLÉSEKBE! /Morvai, 1998./
  • Az elvált nők között a megvertek aránya 60% /Tóth Olga, Tárki/
  • Magyarországon a felnőtt partnerkapcsolatban élő nők 31%-a élt meg fenyegetettséget partnere által
  • A családon belüli erőszak következtében megölt nők nagy százaléka, a halálos kimenetelű bántalmazást megelőzően már kért - de nem kapott vagy hatékonyan nem kapott- hatósági vagy egyéb segítséget a korábbi bántalmazások során. /Morvai, 1998./
  • Megvert nők 33%-a fél feljelentést tenni. Általában attól tartanak, hogy az elkövető bosszút állna rajtuk, gyerekeiken, szüleiken /Tóth Olga, 1999 Tárki/


Közös magánügyek
Mikor hazaérünk és bezárjuk magunk mögött az ajtót, életünk azon részét éljük, ami ránk, a családunkra tartozik. De meddig és minden esetben magánügy-e, ami a zárt ajtók mögött történik? Becsukhatjuk-e a szemünket, befoghatjuk-e a fülünket miközben tudjuk, hogy mi történik odabenn? Ma még csak elkötelezett jogászok, családsegítők, civil szervezetek rázzák, ütik két kézzel ezeket a bezárt ajtókat, hogy a benn lévőknek segíthessenek. A társadalmi szemléleten, hatósági és jogi gyakorlaton szükséges változásokat pedig azoknak a törvényhozóknak kell megalkotni, akiknek nemcsak lelkiismereti, de állampolgári kötelességük is. Sok mindent kell még tenni a társadalomnak, csak egyet nem szabad: elhallgatni a riasztó valóságot.

A témát folytatjuk.

NANE / Nők a Nőkért az Erőszak Ellen Egyesület/ Tel: 06-80-505-101 este 6 és 10 óra között

M. Bencze Timea
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2393 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x