Nadragulya petrezselyem, a vénasszony veszedelem – idősgondozás...
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Nadragulya petrezselyem, a vénasszony veszedelem – idősgondozás és túlsúly

Nadragulya petrezselyem, a vénasszony veszedelem – idősgondozás és túlsúly

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-08

A házi beteggondozásban nagyon nagy probléma, ha betegünk még túlsúlyos is. Korunk egyik népbetegsége a túlsúly. A legtöbb elhízás túltáplálkozás következményeként alakul ki. Befolyással bírhat a rendszertelen és nem megfelelő minőségű táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a genetika, ill. pszichés és hormonális tényezők.  


Rendezvénynaptár

Hogyan leszünk túlsúlyosak?
Ha több kalóriát fogyasztunk el, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van, akkor általában lassan, fokozatosan alakul ki a túlsúly. Itt szerepet játszanak azok a rossz szokások is, amelyek az étkezéshez kapcsolódnak. A kanapén történő tévézgetés, - nassolás kíséretében – például önmagában is elegendő lehet ahhoz, hogy néhány kilóval többet mutasson a mérleg. A kilók idővel összeadódnak, s a „sok kicsi sokra megy” elv alapján később már nem is annyira elhanyagolható a súlyfelesleg. Valamint az étkezéshez kapcsolódó „rítusok” – szokások – és társadalmi elvárások is fontos tényezőt jelentenek. Élő rítus, hogy vendégségben nem illik visszautasítani az ételt, még akkor sem, ha elfogadása számunkra kedvezőtlen választás jelent. A napi ritmushoz kapcsolódó szokások, például reggeli nélkül indulunk el a munkahelyünkre, ám esténként alaposan bevacsorázunk, olyan beidegződések, amelyek szintén az egészségtelen táplálkozáshoz vezetnek.
A változtatás azért lehet nehéz, mert helytelen étkezési szokások jellemzőek lehetnek az egész családra, tehát a hatékonysághoz mindenkinek igényelnie kellene a változást. Ez, pedig igen ritkán alakul így.

A súlyfelesleg mértékét könnyen kiszámolhatjuk az úgynevezett BMI (testtömeg) index alapján. >>> 

Mi lehet a túlsúly következménye?
Legtöbbször emelkedik a vérnyomás, a vércukorszint, ami, - ha kezeletlen marad, - növeli a szövődmények kialakulását.  Romlik az erek állapota, nagyobb esély van a szívproblémákra (pl. infarktus), illetve a trombózis kialakulására. A túlsúlyos embernek izületi, és gerinc problémái is lesznek, nagy valószínűséggel, a megnövekedett terhelés következtében.  Gyakori a térdizület gyulladása, a csípő, derék nagyfokú fájdalma, ami az addig is kevés mozgást még inkább csökkenti. Beindul egy „ördögi kör”. A mozgás a fájdalom hatására lehetetlennek látszik, s súly, pedig tovább növekszik.

A lelki következményei a túlsúlynak szintén nem elhanyagolhatóak. A túlsúlyos ember egy idő után már nem megy társaságba, szégyelli a testét, csökken az emberi kapcsolatainak a száma. Zárkózott lesz, így hajlamossá válik a depresszióra.

Mi a teendő, ha már súlyfeleslegünk van? 
Mindenképpen ki kell deríteni, hogy valóban táplálkozási hiba áll-e a háttérben, vagy más szervi, hormonális, illetve pszichés oka van a problémának. A felderítés lehetősége, hogy a túlsúlytól szenvedő illető aktívan együttműködik a szakemberrel. Pontosan leírja, hogy  hányszor, mennyit és mit eszik - beleértve a csipegetést és nassolást is -  és mit iszik naponta.  Így számára is átláthatóvá válik, hogy miből ered a probléma.

A fogyni vágyó emberek hirtelen szeretnének látványos eredményt elérni, és ehhez sokszor gyógyszerek segítségét is igénybe veszik, hiszen utat keresnek a gyors siker eléréséhez. A média különböző formái nap, mint nap „csodaszereket” reklámoznak.   Nem kizárt, hogy a beteg visszaszedi a leadott kilóit, sőt előfordul, hogy jóval többet.
Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 7096 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x