Mit rejt a WC-kagyló? Ciki a téma, de életmentő lehet!
Címlap / Szépség-Egészség / Mit rejt a WC-kagyló? Ciki a téma, de életmentő lehet!

Mit rejt a WC-kagyló? Ciki a téma, de életmentő lehet!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Sokat megtudhatsz egészségi állapotodról, ha miután elvégezted a dolgodat, beletekintesz a WC-kagylóba. Kényes a téma, sokak szerint kifejezetten ciki is, de semmiképpen nem elhanyagolható!  

Amikor az egészséges életre és az egészség megőrzésére kerül sor, sokan nem is gondolnak a napi vécéhasználat fontosságára. Gasztroenterológusok szerint azonban az egészséges bélmozgás az egyik legfontosabb tényező az egészség megőrzésében.
Van egy régebbi könyv, a Mit árul el a székletünk (szerzők: dr. Anish Sheth és Josh Richman), amiben egyszerre vicces és tudományos oldalról, nyíltan írnak a gyomor-bél traktus egészségének kérdéséről.

"Természetesen az egész kérdéskörnek van egy vicces oldala - nyilatkozta egyszer dr. Sheth, a Yale Egyetem gasztroenterológusa - Fontos azonban tudni, hogy sokat megtudhatunk egészségi állapotunkról, ha időnként megvizsgáljuk a vécékagyló tartalmát."

A napi székletvizsgálat a vastagbélrák megelőzésének egyik kulcsfontosságú lépése. Ez a rákfajta az egyik leggyakoribb a halált okozó rákok közül az Egyesült Államokban, és Magyarországon szintúgy.



Nézzük, mit olvashatunk ki a széklet állapotából!

  • Lebegő széklet: (ahogy a könyvben nevezik) általában túlzottan zsíros ételek fogyasztásától jön létre, és máj-, valamint hasnyálmirigy-problémákra utalhat.
     
  • Vékony széklet: a „kígyó”, általában túlzott erőlködés következtében jön létre, azonban ha hosszabb távon is fennáll, akár végbél-tájéki daganat jelenlétére is utalhat.

A széklet színében bekövetkező hirtelen változás is utalhat egészségügyi problémákra: 

  • Zöld széklet: általában valamilyen fertőzésre (persze nem spenótfogyasztás után)
     
  • Fehér és szürke: pedig az epeutak elzáródására, illetve májproblémákra utalhat.
     
  • Élénkvörös színű: „Rambo széklet” a leginkább vészjósló székletfajta, amely valamilyen belső emésztő-szervrendszeri vérzést jelezhet. Bár időnként más, enyhébb betegségek következtében is lehet vér a székletben, az ilyen esetben tanácsos felkeresni egy orvost, a véres széklet ugyanis a vastagbélrák egyik alarm tünete.
     
  • Fekete széklet: alvadt vér jelenlétét jelzi, így ezzel is tanácsos felkeresni egy szakembert.

Dr. Sheth szerint "Nincsen olyan, hogy tökéletes bélműködés. Az egészséges bélműködés valakinek napi három, valakinek heti három vécélátogatást jelent."

A napi széklet átlagos mennyisége 450 gramm körül van, ez étrendi és egyéb tényezők miatt változhat.

"A jó bélműködés a kedélyállapotunkra is hatással van. Hiszen senki nem szereti a székrekedést."

A legjobb mód, hogy elkerüljük a székrekedést, ha elegendő rostot fogyasztunk. Ezzel nemcsak a bélműködésünket serkentjük, de a legtöbb emésztő-szervrendszeri betegséget is elkerülhetjük. Az ajánlott napi bevitel 25-35gramm, ennek ellenére az átlag amerikai rost-fogyasztása a napi 10 grammot sem éri el. A legjobb rost-forrást a nyers zöldségek, gyümölcsök valamint a teljes kiőrlésű gabonák jelentik.
Bár a vastagbélrák az egyik leghalálosabb rákfajta, sokat tehetünk ellene, hogy elkerüljük.

Az írók kiemelik a szűrővizsgálatok fontosságát is, hiszen korai stádiumban ez a rákfajta kiválóan gyógyítható. 
  


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 20524 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x