Nyáron a gép előtt? Túlélnéd? - 8 tipp computer-nyavalyák...
Címlap / Szépség-Egészség / Nyáron a gép előtt? Túlélnéd? - 8 tipp computer-nyavalyák ellen

Nyáron a gép előtt? Túlélnéd? - 8 tipp computer-nyavalyák ellen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Feszítő fejfájás, merev nyak és váll, száraz szem, zsibbadó lábak – csak néhány a kellemetlenségek közül, amelyek az egész nap a számítógép előtt dolgozókat fenyegetik. Segítünk megelőzni őket! 

A monitor fénye, annak közelsége vagy rossz szögben való elhelyezése, a szék vagy az asztal helytelenül kiválasztott mérete mind hozzájárulhat ahhoz, hogy egy irodában töltött nap végére igencsak rosszul érezzük magunkat a bőrünkben. Pedig néhány egyszerű dologgal elkerülhetőek lennének a kellemetlenségek. Vezessen be napirendjébe tippjeink közül amennyit csak tud, hogy a nap végén is frissen állhasson fel a székéből.


1. A monitor akkor van a legjobb helye, ha kicsit lefelé kell rá néznie, és pontosan középen van. Aki egész nap valamelyik irányba elfordított fejjel ül, az óhatatlanul jobban terheli teste egyik oldalának izomzatát. Ha nem lehet pontosan középre helyezni a képernyőt, időnként érdemes áthelyezni az asztal másik oldalára.

2. Nagyon hasznos gyakorlat, ha félóránként levesszük tekintetünket a monitorról, és egy távoli pontot fixírozunk. Majd jó néhány gyors pislogás után megint egy távoli pontra fókuszálunk. Ezzel oldhatjuk a szemizmok görcsös feszülését és benedvesíthetjük a kiszáradó kötőhártyát.

HarmoNet tipp:
Képernyők + Egészség >>

3. Fontos lenne óránként egyszer egy-két percre felkelni a székből és nyújtózkodni egy jót. Jót tesznek ilyenkor a fej- és vállkörzések, ügyelve arra, hogy lassú, megfontolt mozdulatokkal végezzük gyors rándítások helyett.

4. Ebédidőben kötelező a séta, lehetőleg szabad levegőn. Tíz perc már elegendő arra, hogy felpezsdüljön a vérkeringés és agyunk megfelelő mennyiségű oxigénhez jusson. Nem a munkától vesszük el ezt a kevéske időt, hisz sokkal hatékonyabban tudunk majd tovább dolgozni a kis pihenő után. 


5. Nagyon jó gyakorlat a koncentrációkészség fokozására és a fejfájás megelőzésére az előrehajlás. Mély belégzésre nyújtózzunk magasra, majd csigolyáról csigolyára gördítve lefelé a törzset fokozatosan hajoljunk egyre mélyebbre. Hagyni kell, hadd lógjanak a karok és a fej is, közben lélegezzünk egyenletesen. Visszafelé szintén kilégzésre ugyanilyen lassan, fokozatosan kell visszatérni a kiinduló helyzetbe. 3-4 ismétlést érdemes végezni.

6. Az alábbi egyszerű nyújtó gyakorlat az asztalnál ülve is elvégezhető. Helyezzük karjainkat nyújtva vállszélességben magunk elé az asztalra. Kilégzésre domborítsunk a hátunkkal, mintha magunk felé akarnánk húzni a tenyerünket, de azt persze tartsuk mozdulatlanul az asztallapon. Belégzésre egyenesedjünk fel és a fejünk búbjával nyújtózkodjunk felfelé. Még 4-5 ismétlést végezzünk.

HarmoNet tipp:
Te hányan vagytok belül? - A virtuális skizofrénia előjelei >>

7. A lábak átmozgatása is jól esik, ezzel megtornáztathatjuk a hosszas ülés miatt fokozott terhelésnek kitett ereket a lábszárban. A lábfej le- és visszafeszítése, jobbra-balra forgatása, a láb térdből való nyújtogatása, álló helyzetben lábujjhegyre és sarokra emelkedés mind-mind felpezsdítik a lábszár vérkeringését.

8. A nyitott ablaknál néhány mély légvétel segíthet oldani a lelkünkben és az izmainkban létrejövő feszültséget is, és hozzájárul a figyelem és a koncentráció éberen tartásához.

További hasznos információk >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1775 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x