Eltitkolt gondok: Széklet végletek - Az irritábilis bélszindróma...
Címlap / Szépség-Egészség / Eltitkolt gondok: Széklet végletek - Az irritábilis bélszindróma

Eltitkolt gondok: Széklet végletek - Az irritábilis bélszindróma

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A legtöbb ember nem mer, vagy akar, néha nem is tud beszélni róla. Kezdetben apró kilengésnek tűnik, később észrevehető, hogy ennél nagyobb a gond. Kínos végletek a legintimebb szféránkban, amely hosszútávon a bélfal károsodását, életünk mélypontját jelenti. Előzd meg! 

A NICE, az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat klinikai irányelvekért felelős intézete új állásfoglalást tett közzé az irritábilis bélszindróma (IBS) alapellátásban történő diagnózisát és kezelését illetően. Klinikai adatok gondos elemzése után jutottak arra a következtetésre, hogy az olyan görcsoldó szerek mint a Buscopan, elsővonalbeli szerként ajánlottak az IBS diagnosztizálására és a tünetek kezelésére. A vizsgálatok során a Buscopan különösen hatékonynak bizonyult az IBS fájdalommal járó tüneteinek enyhítésében.


Mi is az IBS, azaz az irritábilis bélszindróma?
Az irritábilis bélszindróma (IBS) funkcionális bélműködési rendellenesség. Az elnevezésben a „funkcionális" szó arra utal, hogy a bélcsatorna működése eltér ugyan a normálistól (azaz funkcióját nem megfelelően látja el), de ennek hátterében nincs semmiféle szervi eltérés vagy anyagcserezavar. A betegség elnevezésében az „irritábilis" (azaz túlérzékeny, ingerlékeny) kifejezés jelzi, hogy a tápcsatorna az átlagosnál érzékenyebb, így a normális ingerekre is fájdalomérzéssel reagál. A „szindróma" (azaz tünetegyüttes, tünetcsoport) megjelölés pedig azt jelzi, hogy valójában nem egy önálló, jól megfogható betegségről, sokkal inkább egy jellegzetes tünetegyüttesről van szó. 

HarmoNet tipp: Emésztés? Tedd rendbe! 3 hasznos tipp gyomorforgósoknak >>

Kiket érint az IBS?
Az IBS általában fiatal felnőtt korban - 35 éves kor alatt - jelentkezik és krónikus, élethosszig tartó problémát jelent. A felmérések azt mutatják, hogy az IBS a nők körében gyakrabban jelentkezik, mint a férfiaknál. Hazánkban is nagyon gyakori betegség, minden ötödik felnőtt tapasztalja magán a hasi fájdalommal és puffadással, továbbá a széklet megváltozásával járó tüneteket – azaz a felnőtt népesség közel egyötödét érinti. A panaszok hátterében alapos kivizsgálással sem lehet semmilyen szervi rendellenességet találni, mivel azokat főleg a belek mozgásának kóros megváltozása okozza. Ennek ellenére a tünetek nagyon is valóságosak és akár komoly kellemetlenséget is okozhatnak a betegnek, akadályozhatják hétköznapi életvitelében.

Milyen tünetekről beszélünk?
Hasi görcsökről, fájdalomról, diszkomfort érzésről számolnak be a betegek, de a tünetek rendkívül fájdalmas görcsrohamok is lehetnek, amelyek akár heti két-három alkalommal is jelentkezhetnek, míg másoknál ez mindössze minden második-harmadik hónapban fordul elő. A tünetek gyakran váratlanul jelentkeznek, így az érintettek sokszor arra kényszerülnek, hogy abbahagyják mindennapi tevékenységüket. A panaszok gyógyszerrel enyhíthetők ugyan, azonban az IBS-ben szenvedőknek át kell gondolniuk, vajon megfelelő-e az étrendjük és az életvitelük, különös tekintettel arra, hogy fogyasztanak-e megfelelő mennyiségű rostot, és végeznek-e elegendő testmozgást.


Hogyan tud mindezen egy gyógyszer?
A Duboisia növényből származó Buscopan® speciális, célzott hatású görcsoldó szer, amely hatásos megkönnyebbülést nyújt a hasi görcsökben, fájdalmakban és diszkomfort érzésben szenvedőknek világszerte. Célzott hatásának köszönhetően valóban megszünteti a fájdalom okát, magát a görcsöt, s nem csak elfedi azokat. Szakértők világszerte ajánlják ezt a készítményt, amely bizonyította, hogy hatékonyan és célzottan enyhíti a hasi görcsöt és az azt kísérő fájdalmat. Az új NICE-irányelv a görcsoldókat, köztük a hioszcin butilbromidot ajánlja elsővonalbeli szerként az IBS-ben szenvedőknek. 

HarmoNet tipp: Az egészséges emésztés 10 pontja >>

Ez azonban nem az egyetlen szer. Mindemellett meg kell jegyeznünk jóval többet ér a napi testmozgás és a bélperisztaltikát helyreállító gyógynövény vagy akár gyümölcshegyek, melyet elfogyasztunk.

("A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!")
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4545 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x