HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-10-18
Címlap / Szépség-Egészség / Spórolnál? Akkor ne dobd ki a kaját! 10 ötlet 100 recepthez

Spórolnál? Akkor ne dobd ki a kaját! 10 ötlet 100 recepthez

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-10-18

A válság elérte a kisembereket, az átlagos háztartásokat is. A világon emberek milliói élnek nehéz, lehetetlen helyzetben, és százezrek szó szerint éheznek. A gazdaságunk felépítése egy olyan ügyes talány, melynek révén, mi a mérsékelt övben élők szerencsés kiválasztottnak mondhatjuk magunkat. Hozzájuthatunk bármihez, sőt, túl is teljesítve igényeink kielégítését, dőzsölünk. De meddig? 

 

Bár a szegények számára a világ távoli tájaira képtelenség eljuttatni adományainkat, különösen igaz ez az élelmiszerre, mégis beoszthatjuk, lehetünk kevesebbet fogyasztók, ezáltal spóroló személyek, amelyek az ínséges időkben minden háztartás hasznára válnak. Tíz ötlet hogyan spórolhatsz az élelmiszeren. Fitten, minőségit, az elv azonban az, hogy NE DOBD KI A MARADÉKOT!

Ez alól kivétel természetesen, ha az élelmiszer megromlott. De ha ügyesen, és nem túl sokat főzünk egyszerre, ha ötletesen beosztjuk, akkor elérhető, hogy ne kelljen emiatt kidobni az ételt. Ha forróságban a tejes, tojásos élelmiszerek azonban bűzösek, „gyanúsak”, akkor ne kíméljük az ételt. Fontos az is, hogy a gyermekek számára még fokozottabb figyelemmel válogassunk

1. Az egyik állandó probléma kenyér kérdése. Különösen, ha nem tartósítószerben gazdag csomagolt változatokat választjuk. A megmaradt zsömlék és kiflik több módon végezhetik.
  • Mákos vagy diós guba készülhet belőlük. A félszáraz kifli a legjobb. Megszívja magát tejjel, megszórva vaníliás cukorral és dióval, mákkal, esetleg mandulával.
  • Kiszáríthatjuk és prézlinek házilag ledarálhatók. Ha minden baráti körnek, nagycsaládnak van egy prézli darálója már elég. Olykor összegyűlve, az egész családnak hónapokra készíthető
  • A szikkadt darabokat felkockázzuk, és kevés olajban megpirítjuk. Az olajba tegyünk borsot és zöldfűszereket esetleg pirospaprikát. A pirított kenyérkockákat levesbe vagy salátákba adagolhatjuk. Isteni!


2. Szintén gyakori probléma a megmaradt gyümölcs és zöldség. Ezek az alábbi módon végezhetik.
  • A maradék gyümölcsöket vegyes gyümölcssalátának összevágjuk és lecukrozzuk. A zöldségek is salátaképpen végezhetik. Ha feldúsítanád ezt a keveréket egy fejes saláta kb. 100 Ft-ba fog kerülni hozzá.
  • A gyümölcsöket egy fél liter tejjel kikevert pudinghoz adhatjuk, isteni csemege gyerekeknek.
  • Gyümölcskenyérbe süthetjük bele. Ezeket előbb viszont érdemes lecukrozni.
  • Mind a zöldséget, mind a gyümölcsöt lefagyaszthatjuk későbbre fagylaltkelyhekhez, gyümölcslevesbe, lecsóba, zöldségpörköltbe jók lesznek a túlérett darabok is!

3. A víz kérdésköre napjainkban nagyon fontos. Egyre többször száradnak ki a nagyobb folyók is, hozamuk ingadozó, járásuk bizonytalan. A növényzet, a virágok gyakran teljesen kitikkadnak nyáron. Ha flakonos vizet iszunk, gyakran marad az alján néhány korty, ami hamar állottá válik, és csapban végzi. Ezeket a vizeket gyűjtsük össze egy locsolókannába, és apránként adagoljuk szobanövényeinkhez, így tápsós oldatra sem kell költenünk!

4. Magok, dió, búzakorpa.

HarmoNet tipp: Káosz: Válságban nem tudnak spórolni a nők! >>

5. A lassan megromló termékeknek is létezik lejárati idejük. Olykor el sem tudjuk képzelni a darált dióval, vagy diópótlóval mit kezdjünk, mondjuk egy karácsonyi beigliből megmaradva. A magok jó része megfelelő salátákhoz, szószokhoz. Nem kell feltétlen kenyeret sütni belőlük, vagy újra kelt tésztát készíteni mákkal. Nagyon jó lehet, ha veszünk olcsó réteslapot és legfeljebb néhány almát. Reszelt, lecukrozott almával ezek a maradékok isteni tölteléket képezhetnek a rétesbe.

6. Ha maradék tejterméked van, állott, több napja nyitva lévő tej, vagy tejföl, esetleg sajt vagy túró ne habozz felhasználni. A túrót legegyszerűbb vargabélesnek elkészíteni egy adag kifőzött cérnametélttel és tejföllel. A tejföl és joghurt jó lehet gyümölcskrémekbe, főzelékekbe habarni. A maradék tejből készíthetünk turmixot, elég, ha egy kevés fagyasztott gyümölcsünk és kis cukor, vagy fahéj található otthon. De készülhet belőle madártej is. A régi sajt tésztára vagy panírozva, lefagyasztva finom eleség.

7. Tojás. Bár ma már egyre többen tudatosan nem fogyasztanak tojást – a magyar étkezési kultúrában még mindig nagy szerephez jut a baromfitermékek, így a tojás fogyasztása is. Ha a tojás már kezd lejárni, és szeretnénk elhasználni, ezer és egy fajta rántottát készíthetünk belőle, ha ennek mennyiségét is meghaladja – és mivel ez nem igazán lefagyasztható finomság – legjobb, ha töltött tojást készítünk. Ez kiváló hidegtál. Kevés mustár, tejföl némi fűszer, pl. bors és szerecsendió kell hozzá. A megfőzött tojásokat hosszában kettévágva, kikaparjuk belsejüket. A tojássárgával kikevert fűszeres krémet azután minden tojásba visszatölthetjük. Ez hidegen is fogyasztható de sajttal meg is süthető.


8. Régi gyümölcslevek is gyakran megmaradnak a polcon, esetleg ha gyermekek egyszerre több gyümölcslevet bontanak fel, mert úgymond csak a szemük kívánja, és megmaradnak ezek a levek. A legjobb ilyenkor, ha vegyes gyümölcs koktélt készítünk. Érdemes összeönteni egy turmixgépbe az italokat, és, hogy a kellemetlen vegyülési ízt elkerüljük egy fél citrom levét hozzáadni, finom pikáns koktél!

9. Hasonlóképpen járhatunk a búzaliszttel vagy más lisztfélékkel is. Bár néhányan megeszik a lejárt dátumú lisztféléket, a legtöbben mégis tartanak a lisztbe befészkelő kártevők jelenlététől. Ha nagy mennyiségben maradt meg liszt, készíthetünk palacsintát, amibe bármit kenhetünk, túrót, mákot, gyümölcsöket, pudingot, még tejberizzsel is megtölthetjük. Szintén finom lehet ha kalácsnak keverjük ki tojással és cukorral ezt a tésztát, vagy vajat morzsolva belé sós purit, kenyérfélét készítünk. Gyermekek ezt önagában is imádják. Ha félsz, hogy prézlid is avasodásnak indult ezt szintén felhasználhatod kenyérgombócok vagy ún. bodag készítéséhez.

HarmoNet tipp: Reform ebéd fél óra alatt! 3 könnyű szárnyas étel >>

10. Burgonya. A krumpli igen sokáig eláll, télen pincében, nyáron is a lakás hűvös részeiben. Kiváló étel. Bármikor, bármi készíthető belőle. Legegyszerűbb élelmiszerünk, ami ezerféleképpen elkészthető. Ha a krumpli kezd ruganyossá válni, lehet túl vizes, és nehéz lenne olajban kisütni. Ha viszont előfőzöd, majd egy tepsibe, kevés olajjal és fűszerrel magas hőfokon fél órát sütöd, mennyei grillezett steak burgonyát kaphatsz. Ha nagyon gumis már, krumplipürének még akkor is alkalmas. Esetleg vegyes zöldséglevesbe, vagy sabjiba, zöldséges szószokba. A legegyszerűbb és legolcsóbb változata ennek néhány szem krumpli, pár répával és egy fej paradicsommal összekeverve. Használjunk hozzá római köményt, kurkumát, hinget, kevéske fahéjat, sót és olajat is. Főzzük össze, rizzsel vagy kenyérrel is fogyasztható!

Fodor Kata
Képek: Piqs.de





 
 
[ 4825 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 




 



ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x