Az egész több mint a részek összessége - fogyás teljeskiőrlésű...
Címlap / Szépség-Egészség / Az egész több mint a részek összessége - fogyás teljeskiőrlésű gabonákkal!

Az egész több mint a részek összessége - fogyás teljeskiőrlésű gabonákkal!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Meggyőző bizonyítékok igazolják, hogy a teljes kiőrlésű és a hántolatlan gabonafélék segítenek egészségünk megőrzésében és csökkentik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Viszonylag régóta tudjuk, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék rendszeres fogyasztása csökkenti a koszorúér-betegségek és rákos elváltozások kialakulásának esélyét. 

“A szív- és érrendszeri betegségek és egyes daganatos betegségek kockázata csökkenthető a teljes kiőrlésű gabonafélékben és növényi táplálékban gazdag, ugyanakkor alacsony zsír-, telített zsírsav- és koleszterintartalmú étrenddel.” (Az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság nyilatkozata)

“Napi három adag teljes kiőrlésű gabonaféle elfogyasztása csökkenti a cukorbetegség és a koszorúér-betegségek kockázatát és segít az ideális testtömeg megőrzésében is” (A 2005-ös Amerikai Élelmezési Irányelveket kidolgozó bizottság jelentése, 2004. aug)

Számos érv szól tehát amellett, hogy a teljes kiőrlésű gabonaféléket beépítsük mindennapi étrendünkbe.

A teljes kiőrlésű gabonafélék
A „teljes kiőrlésű vagy hántolatlan gabonaszem” az a szemtermés, amelyből a gabonanövény kihajt. A Nestlé meghatározása szerint a „teljes kiőrlésű gabona” maga ez a termés, vagy az ebből készült olyan élelmiszer, amely a gabonaszem valamennyi részét és természetes tápanyagait tartalmazza. Ha a gabonát az élelmiszer-előállítás során feldolgozzák (pl. összezúzzák, megőrlik, hengerelik, sajtolják és/vagy megfőzik), a készterméknek – a technikai lehetőségek szabta korlátokon belül – ugyanolyan arányban kell tartalmaznia a különböző tápanyagokat, ahogyan azokat a feldolgozatlan gabonaszem is tartalmazza.

A gabonaszemet felépítő három réteg:
  • A külső réteg („korpa”) nagy mennyiségű rost mellett B-vitaminokat (tiamin, niacin, riboflavin, piridoxin és pantoténsav), összetett szénhidrátokat és növényi tápanyagokat tartalmaz.
  • A középső réteg (táplálószövet, endospermium) teszi ki a gabonaszem 80%-át. Ez szénhidrátokat, fehérjét és kis mennyiségű B-vitamint tartalmaz.
  • A belső réteg (csíra) igen gazdag tápanyagforrás: ásványi anyagok, B-vitaminok, E-vitamin és növényi tápanyagok találhatók benne.

1.) korpa –  a gabonaszem külső védőrétege
  • Rostok
  • B vitaminok
  • Nyomelemek

2.) magbelső  – a gabonaszem „tápanyag és energiaraktára”
  • Szénhidrátok
  • Fehérjék
  • Néhány B vitamin

3.) csíra – táplálja a gabonaszemet
  • B vitaminok
  • E vitamin
  • Nyomelemek
  • Fitokemikáliák (növényi hatóanyagok)

HarmoNetr tipp: Marketing-csapda! Informálódj! - Mitől teljes kiőrlésű a gabona? (minta étrenddel) >>

Az őrlés és a tápanyagtartalom változása

A hagyományos finomliszt előállítása során a gabonaszemből a korpát és a csírát eltávolítják a nyersanyag stabilizálása érdekében, így fokozzák a liszt eltarthatóságát. Az így kapott liszt állaga, aromája és megjelenése egyaránt kiváló minőségű, így azt az élelmiszeripar előszeretettel használja különböző élelmiszerek előállítására. Sajnos azonban a finomliszt vagy fehérliszt előállításához használt őrlési technika során a liszt tápanyagtartalma lecsökken – elvesznek egyes vitaminok, ásványi anyagok és a rostok. A lisztgyártók ezt úgy ellensúlyozzák, hogy gyakran utólag adnak vitaminokat a kész liszthez, ám az összes értékes tápanyag nem pótolható.

A hántolatlan gabonából készült teljes kiőrlésű liszt megőrzi természetes zsír- és olajtartalmát, ezért általában drágább, mint a belőle előállított finomliszt. A magasabb zsiradéktartalom ugyanakkor avasodásra hajlamosít, ami nehezíti a feldolgozást, a tárolást és a szállítást is. A teljes kiőrlésű liszt tápanyagtartalma ugyanakkor jóval magasabb: sokkal több benne az élelmi rost, az antioxidáns, a fehérje (különösen a lizin nevű aminosavban gazdag fehérjék), az ásványi anyag (magnézium, mangán, foszfor és szelén), valamint a vitamin (niacin, B6-vitamin, E-vitamin). Valószínűleg a magas rosttartalomnak köszönhető a teljes kiőrlésű liszt egészségre gyakorolt jótékony hatása, hiszen a rostok lelassítják az emésztést, valamint a szénhidrátok, zsírok és fehérjék felszívódását a véráramba.



Szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és  érrendszeri megbetegedések vonatkozásában tapasztalt jótékony hatás magyarázata az, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék vélhetően magas vízoldékony rosttartalmuknak köszönhetően csökkentik a koleszterin-szintet, valamint magas az antioxidáns-tartalmuk. Keringési betegségek esetében a kockázatcsökkenést 27 és 37% közé becsülik. A teljes kiőrlésű gabonafélék nagyobb mértékben csökkentik a koleszterinszintet, mint amekkora csökkenés a koleszterinben gazdag táplálékok elkerülésével elérhető.

Cukorbetegség
A kutatók fokozott inzulin-érzékenységet tapasztaltak a teljes kiőrlésű gabonában gazdag étrendet követő személyek esetében, ami az inzulinszint csökkenése mellett a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkentheti. Az „Iowai nők egészségügyi vizsgálata” (Iowa Women’s Health study) felmérés 21%-os kockázatcsökkenést mutatott ki a cukorbetegség esetében. Egy másik átfogó kutatás, a „Nővérek egészségügyi vizsgálata” (Nurses’ Health Study) keretében a napi három adag teljes kiőrlséű gabonaféléből készült ételt fogyasztók körében 27%-os csökkenést dokumentáltak.

Egy további kutatás során túlsúlyos, hiper-inzulinémiás, II. típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtt páciensek hat héten át teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag étrendet követtek. A betegek szervezetében 10%-kal csökkent az éhomi inzulinszint, ami az étrend inzulin-érzékenységet javító hatására utal. Az Amerikai Diabétesz Társaság (American Diabetes Association) 2002 óta hivatalosan is javasolja a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztását a cukorbetegség kezelése során.

Rákbetegségek
40 vizsgálat meta-analízise 2-43%-os kockázatcsökkenést mutatott ki a gyomor-bélrendszeri rákos megbetegedések terén. Egy hasonló analízis szerint a legtöbb teljes kiőrlésű gabonaterméket fogyasztó személy esetében 10-40%-kal csökkent a hormonális rákbetegségek kialakulásának esélye.

HarmoNet tipp: Magba zárt élet - A teljes kiőrlésű gabonafélék >>

A legújabb tudományos eredmények szerint a növények természetes vegyületei közül jó néhánynak rákellenes hatása van.
A hántolatlan gabonafélék számos növényi tápanyagot – pl. fito-ösztrogéneket, fitánsavat, fenoloid vegyületeket és enzimgátlókat – tartalmaznak. Ezek a gabonafélék antioxidánsokban – pl. E-vitamin – is gazdagok, de a szervezet antioxidáns rendszerei számára szükségesek tápanyagok is előfordulnak bennük (pl. szelén).

A CPW (Cereal Partners Worldwide) „A cukorbetegség és a hántolatlan gabonából készült termékek” c. összefoglalója alapján becsült kockázatcsökkenés:

Ismert, hogy a hántolatlan gabonafélék mind a vércukorszintet (glükóz-koncentrációt), mind a vérben levő inzulin koncentrációját csökkentik. Ezért a finomított gabonafélék teljes kiőrlésűekkel történő kiváltása fontos tényező lehet az egészséges vércukor- és inzulinszint megőrzésében. Számos tudományos vizsgálat jutott ehhez hasonló eredményekre.

Dióhéjban:
  • Az élelmi rostok és a teljes kiőrlésű gabonafélék védelmet nyújtanak a II. típusú cukorbetegséggel szemben.
  • A finomított gabonatermékeket fogyasztó nők körében 60%-kal nagyobb eséllyel alakult ki II. típusú cukorbetegség, mint azoknál, akik nagy mennyiségben fogyasztanak hántolatlan gabonaféléket.
  • Egy 43 ezer férfira kiterjedő kutatásban a napi három adag teljes kiőrlésű gabonából készült terméket fogyasztók körében 40%-kal kisebbnek bizonyult a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata
  • Két egymástól független, 90.000 nőre illetve 45.000. férfira irányuló vizsgálatsorozat eredményei szerint a nagyobb mennyiségű gabonarostot fogyasztók esetében 30%-kal kisebb volt a II. típusú cukorbetegség kialakulásának veszélye.
  • Egy Finnországban végzett, 10 éven át tartó követéses vizsgálat a cukorbetegség 35%-os kockázatcsökkenését mutatta ki a legtöbb teljes kiőrlésű gabonaterméket fogyasztók körében.

Statisztikai értelemben a teljes kiőrlésű gabonaféléket fogyasztók körében igen alacsony az emésztőrendszeri rákbetegség kialakulásának esélye. Mindazonáltal ha valakinek a sejtjeiben a rákos elváltozás megindult, vagy a sejtek már elrákosodtak, akkor a teljes kiőrlésű gabonatermékek fogyasztása már csak minimális hatású (vagy semmilyen hatással nincs) a gyomor-bélrendszeri daganatok kialakulására. A teljes kiőrlésű gabonából készült termékek fogyasztása tehát inkább megelőző, és nem gyógyító céllal javasolt.

Elhízás
A „Harvardi nővérek egészségügyi vizsgálata” (Harvard Nurses Health Study, 75.000 12 évnél idősebb nő vizsgálata) azt mutatta ki, hogy a jelentős mennyiségű teljes kiőrlésű gabonaterméket fogyasztó nők testsúlya kisebb, mint azoké, akik nem fogyasztanak ilyen élelmiszereket. A jellemzően finomlisztet tartalmazó étrend tehát valószínűleg hozzájárul a testtömeggyarapodáshoz. Azoknak a nőknek a szervezetében, akik ügyeltek arra, hogy napi étrendjük sok rostot és teljes kiőrlésű gabonafélét tartalmazzon, jóval kisebb (49%) eséllyel halmozódott fel súlyfelesleg.

Egy másik, 8 éven át tartó, 27.082 férfira (40–75 éves korosztály) kiterjedő vizsgálat pozitív kapcsolatot mutatott ki a teljes kiőrlésű gabonatermékek fogyasztása és a testtömegcsökkenés között. Minden 40 grammnyi elfogyasztott teljes kiőrlésű gabona 0,49 kg-mal csökkentette a súlygyarapodás mértékét, és minden 20 grammnyi, a gabonával elfogyasztott korpa 0,36 kg-mal csökkentette a testtömegnövekedés ütemét.

Nestlé Életmód Iránytű
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6869 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x