A depresszió természetes gyógymódjai
Címlap / Szépség-Egészség / A depresszió természetes gyógymódjai

A depresszió természetes gyógymódjai

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Manapság egyre többen próbálnak meg természetes gyógymódokat alkalmazni depresszió esetén, de mégis a többség még a gyógyszerekhez fordul segítségért. Pedig számos kutatás igazolja, hogy nem szükséges kémiai anyagokat magunkba tömködni ahhoz, hogy teljes legyen a felépülés. 

Bizonyított, hogy a természetes kezelés meg tudja szüntetni a huzamosabb ideig tartó depressziót, nem szükséges az antidepresszánsokat szedni. Két növény segítségével lehet kilábalni a betegségből: az egyik a ginkgo biloba, vagy páfrányfenyő (röviden Ginkgo, újabb népies nevén ginkó), a másik az orbáncfű (Hypericum perforatum), mely a Kárpát-medence gyakori növénye. Ezek mellett az életmód megváltoztatása is fontos ahhoz, hogy ki lehessen kerülni a lelki állapotból.

A Ginkgo Biloba
A ginkgo biloba javítja a neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok, specializált kémiai hírvivő molekulák, melyek feladata, hogy egyik idegsejttől a másikig üzenetet szállítsanak) termelését az agyban, mely segíti az oxigénben gazdag vér áramlását. Ha együtt szeretnénk alkalmazni a természetes gyógymódot az orvos által előírt pirulákkal (nem csak ebben a depresszió esetén), mindenképpen kérjük ki az orvos tanácsát, bármilyen ártalmatlannak is tűnik a gyógynövény.

Az orbáncfű
Az orbáncfű különösen hatásos a depresszió kezelésében, főleg a gyenge és közepes erősségűeknél, és áldásos amiatt is, hogy nincs mellékhatása, mint a gyógyszereknek. Lehet, hogy nem olyan eredményes a keményebb eseteknél, de ha valaki nem szeretne kémiai anyaggal kísérletezni, mindenképpen megéri megpróbálni. Még egyszer fontos megemlíteni, hogy nem ajánlatos egyszerre többféle szert alkalmazni.


A gyógyszeres kezeléseknek nem sok ideje lenne hátra?

Egyes vélemények szerint az antidepresszánsok korszaka a végéhez közeledik, mert inkább a személyes problémák valós megoldását kell megkeresni és így kezelni a problémát, nem pedig hamis diagnózisokkal és mérgező pszichiátriai drogokkal.

HarmoNet tipp: 6 hatásos roboráló növény >>

Változtatni kell az életmódodon
A szerotonin (egy neurotranszmitter) hiánya, vagy alacsony szintje depresszióval és szorongással társul. (Zárójelben megjegyzem, hogy ha valakit nagy veszteség ért, természetes, hogy egy ideig „depós” lesz. Ilyenkor meg kell élni a természetes reakciót.) A helytelen táplálkozás, a drogok, a koffein, a dohányzás, a hormonális problémák, vagy alacsony vérnyomás csökkentik szerototin szintet. Nem elég csak egy szertől – legyen az gyógynövény – elvárni a teljes gyógyulást. Nekünk magunknak is tennünk kell érte, de ha barátaink segítenének, néha elég az is, ha ezt elfogadjuk.

Milyen más természetes gyógymódok jöhetnek szóba?
  • Nem lehet elégszer ismételni: többet kell mozogni! Ha depressziós lennél és alig tudsz az ágyból kikászálódni, természetesen nem a kemény gyakorlatokkal kell kezdeni. Erőt kell venned magadon, és elmenni egy rövid sétára, vagy uszodába, vagy jógázni, vagy biciklizni, vagy amihez kedved van. Természetesen bármikor meg lehet állni pihenni. Ne a teljesítmény legyen a fontos, hanem a RENDSZERES mozgás!
     
  • Fogadd barátaid megértő segítségét - nem tudsz velük most buliba menni, de ne mard el őket magad mellől - a gyógyulásod legfontosabb kulcsai gyakran ők. Kérd meg őket, hogy olvassanak erről a betegségről.
     
  • Kerüld a finomított cukrokat, egészségtelen zsiradékokat, koffeint, gyorséttermeket. Érdemes odafigyelni az ételadalékokra, sőt a kozmetikai szerekben található adalékokra is.
     
  • A vidám, ritmusos zene (tánc, mozgás) is segít. Hosszú távon nem gyógyít, de egy rövid ideig biztosan jobb hangulatban lesz tőle az ember.
     
  • Érdemes megvizsgálni a lelki okokon kívül a fizikaiakat is, melyek depresszióhoz vezetnek: vérszegénység, vércukorszint ingadozás, candida, króm-, cink-, magnézium hiány, mellékvese elégtelenség, vagy méreganyag túltengés. Ezeket is kezelhetjük természetes gyógymódokkal, természetgyógyászati módon.
     
  • Egyre többet foglalkozz olyan dolgokkal, melyeket kedvelsz: festés, kertészkedés, olvasás, írás, álmodozás.
     
  • Nézz vígjátékokat, vagy menj el kabaré előadásokra, a neten humoristákra keress rá és hallgasd/nézd őket.
     
  • Igyál sok vizet, és a napfényt ne iktasd ki, de ne is vidd túlzásba. Az élet alapelemei segítenek ilyen helyzetben.

És végül: ne feledd, mindenkin más módszer segít, nem vagyunk egyformák. De akármelyikkel is próbálkozol, érdemes szem előtt tartani, hogy egyik sem segít egyik napról a másikra. Adj minimum egy hónapot, vagy többet, és meglátod, működik-e. Nem szabad türelmetlennek lenni.
Fontos: Egyeztess orvosoddal, lehetőleg olyan kezelőt keress, aki nyitott a természetes gyógymódok irányában.

Dékány Márta
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 24573 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x