TranszOrient: Belső utazás kelet táncaival (Nyerj belépőket...
Címlap / Szépség-Egészség / TranszOrient: Belső utazás kelet táncaival (Nyerj belépőket az előadásra!)

TranszOrient: Belső utazás kelet táncaival (Nyerj belépőket az előadásra!)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az előadás mozgásvilágában elsősorban a hastáncból és az orientális táncokból merít, de felhasználja a klasszikus balett, jazz balett és a modern táncok elemeit, beépíti a cigány, az indiai, a latin és afrikai táncok mozdulatait is. Egyes koreográfiákban megjelennek a süketnéma jelbeszéd mozdulatai is, a kontextus függvényében módosult formával és tartalommal, mégis szerves egységet alkotva a felsorolt táncok elemeivel. Hogyan lesz ebből spirituális körút? Transz élmény a színpadon. 

A gyöngyösi TranszOrient előadásunk ismét felborzolja majd a kedélyeket, érzelmi hullámokat indít el, kizökkent, eltérít, boldoggá tesz, felkavar, ráadásul eget-földet rengető felismeréseket indíthat el. Nyugalmadból kibillent, a posványból kiemel... Éppen ezért NAGYON VESZÉLYES!

Ha szeretnél változni, a spirituális úton jársz, van némi elképzelésed Istenről, a Létezésről, az Univerzumról, szereted a művészeteket és a katartikus, a lelkedet bársonytakaróval simogató élményeket, az igazi, mély felismeréseket, akkor KÖZTÜNK A HELYED!

De mi is ez a TranszOrient?
Ez valami új magyar szó, vagy mi? Mert nem úgy hangzik...
Röviden és lényegre törően úgy is fogalmazhatnánk: ezzel az előadással ismét bebizonyítjuk a közismert tényt, hogy a hastánc fő- és egymástól elválaszthatatlan vonulatai az erotika és a spiritualitás, ahogy ez a tánc történelmi fejlődése során mindig is így volt.
De azért nézzük meg a "tudományos" magyarázatot is.

Az előadás címben a "Transz" szó arra utal, hogy a megtisztulást segítő transzállapotokat szeretnénk megjeleníteni, az "Orient" pedig arra, hogy az előadás elsősorban az orientális mozgáskultúra elemeiből építkezik. A transz eléréséhez azonban nem csak a tánckultúrát hívjuk segítségül, hanem felhasználjuk más művészetek eszköztárait: verseket, fénytechnikát, zenéket, vetített képeket, illatokat, a táncosokból képezett térbeli, élő mandalákat stb.


Maga a "TranszOrient" szó asszociáció a transz szibériai vasútra, az Orient Expresszre, stb., azaz arra az izgalmas belső utazásra, amelyre magunkkal hívjuk a nézőket.
Az audiovizuális effektekkel alátámasztott mozgás és tánc révén végigmegyünk hangulatokon, tudatállapotokon; a nézők és táncosok egységet képezve, együtt merülnek el önmaguk mélységeiben.

Az előadás mozgásvilágában elsősorban a hastáncból és az orientális táncokból merít, de felhasználja a klasszikus balett, jazz balett és a modern táncok elemeit, beépíti a cigány, az indiai, a latin és afrikai táncok mozdulatait is. Egyes koreográfiákban megjelennek a süketnéma jelbeszéd mozdulatai is, a kontextus függvényében módosult formával és tartalommal, mégis szerves egységet alkotva a felsorolt táncok elemeivel.


A táncokat összekötik és átszövik két mai magyar költő - Vörös Ákos /Prakash/ és Révász Ági - versei, melyek elsősorban a megvilágosodásról, a "tudatállapotok szivárványairól" szólnak. A műsor koreográfusa és rendezője Mahasti.

Egyes táncok koreografálásában részt vesznek a Mahasti által vezetett Holdfény Lányai együttes tagjai is.

Táncosként és koreográfusként közreműködnek az egri Tribelly Hastánckör tagjai: Szajlai Johanna, Inancsik Kinga és tanítványaik, illetve a gyöngyösi Anita Hastánciskola növendékei Szalai Anita vezetésével.

Egyszóval, igazi sztárparádénak ígérkezik az előadás, rengeteg fellépővel, fantasztikus, látványos show elemekkel. Ritkán adódik lehetőségünk arra, hogy 3 nagy múltú és különböző városban működő hastánciskola ilyen egyetértésben alkothasson meg valamit!
Velünk táncolnak egyébként még kisbabák (sok-sok pocaklakó is!), kismamák, és női energiáinkat pezsdítik az előadás férfi szereplő is, akik a darbukáikon bizonyítják férfiasságukat... :-)
Az előadás zenei anyagát nagyrészt modern feldolgozású tradicionális keleti zenék, világzenék és meditációs zenék teszik ki.

És ez honnan ered? Van ennek valami gyökere, múltja? Ki találta ki?
Kanadában az elmúlt évtizedekben már történtek kísérletek az orientális tánc és a színház egyesítésére, a spirituális utazás orientális táncon keresztül történő megjelenítésére (pl. Yasmina Ramzy: Descent of Ishtar). Sőt, az orientális táncszínház közel egy évtizedes múltra tekint vissza Magyarországon is (pl. Győrffy Katalin és az Orienthalia, az Amira Art Company munkái).

Azonban a TranszOrient tartalmát, célját, stílusát és a résztvevő művészek számát tekintve a előadás nem csak Magyarországon, de a világon is egyedülálló - hasonló jellegű produkció tudomásunk szerint eddig nem létezik.
"Ez az előadás évekig készülődött, ért bennem, s régi álmom vált vele valóra. (természetesen, mint minden műalkotás, soha nem lesz teljesen kész)
Az utóbbi jó néhány évben már nem csak a hastánc, hanem a TRANSZ is az életem részévé vált. Sok formáját kipróbáltam már: transzlégzések, meditációk, transztáncok... Minden fajtája érdekel, de elsősorban azok a típusai, amelyeket a mozgás, a tánc révén érhetek el. 

A TranszOrient előadás tulajdonképpen az esszenciája az eddigi munkásságomnak: tartalmazza az elmúlt 10 év legjobb, legsikeresebb, díjnyertes koreográfiáit, s ezekkel egy történetbe ágyazza az újabb, az előadás szemléletéhez igazodó produkciókat is.

Egyes részleteit már bemutattuk különböző fesztiválokon, hastáncversenyeken, a Mahasti Hastáncstúdió évente megrendezett gálaműsorain, mint pl. a Medúza, a Mitől nehéz megnyitni a szívedet?, a Sivatagi álom, a Napfény és ébredés, az Ébredj, Kundalini!, a Luciferkó c. koreográfiák.
Többször kísértük és egészítettük ki táncunkkal Vörös Ákos verseit a Titkos Szavak Tánca c. előadásokon 2004-2006 között (Shambala Tibet Központ; Darshan Udvar, Samadhi Spirituális Központ), és most nagy örömömre szolgál, hogy másik kedvenc költőm, Révász Ági versei is helyet kapnak a műsorban." 

Azt akkor értem, hogy Mahasti szereti a transzot, meg a spirituális rizsát, de mi, a nézők, mit fogunk ott csinálni? Miért is kell ez nekem?

A nézőket ezen az előadáson inkább "résztvevőknek" hívjuk: nem kívülállók lesznek, hanem a táncosokkal együtt egy közös (spirituális) utazáson vesznek részt, tapasztalatokat gyűjtve a "tudatállapotok szivárványáról".
Az orientális táncműfajokat show elemek gazdagítják, és az irodalom és egyéb művészetek bevonásával komplex élményben lesz részünk.
Az előadás izgalmas táncosoknak és mindazoknak is, akiknek fontos a spirituális út; szeretnek fejlődni a felismeréseik által és magasabb szintre emelnék életüket minden téren.

És akkor be fogunk transzolni? Az nekem nem megy, és még nem is próbáltam.
A transzélmény lehet bármi, ami a robot-létből kizökkent minket. Gondoljunk csak az alapos "kisírásra", a kisírás utáni csöndességre, a kozmikus, mindent átható, abbahagyhatatlan nevetésre... Ez mind-mind módosult tudatállapot, egy másik tudatállapot a mindennapi rutin állapotunkhoz képest, azaz már ez is transz.
Természetesen, ezt az állapotot bizonyos szerekkel is előidézhetjük, de ez nem témája a TranszOrient előadásnak sem, illetve a transz hastánchoz sem köthető.

A transz sok más, "természetes" módszerrel is előidézhető: gondolok itt pl. a transzlégzés közbeni megadásra, a transztáncok közbeni flow élményekre, bármilyen művészeti, kreatív megnyilvánulásunk közben arra az érzésre, amikor csak szabadon áramlunk a kozmosz energiáival összhangban, vagy éppen a műalkotások által kiváltott katarzisra. Ezekkel mennyivel sokrétűbbé, színesebbé, teljesebbé válik az életünk!

Ezt a teljesebb életet, a művészet és a megvilágosodás kapcsolatát, a kreativitás örömét, a meditatív alkotást és együtt létezést, a közös örömöket és a Lét Teljességét szeretnénk egy kicsit közelebb vinni az előadás résztvevőihez.

Remélem, hogy jól fognak szórakozni a résztvevők. Nálunk az előadás közben szabad hangosan sírni és nevetni (vagy mindkettőt egyszerre is), kiabálni, velünk együtt táncolni és felszabadulni. De nem kötelező! Akik nem szeretik az efféle harsány megnyilvánulásokat, bízom benne, hogy azért ők sem üres kézzel távoznak. (Sőt, ebben biztos is vagyok, hiszen nem csak lelki, hanem fizikai síkon megnyilvánuló ajándékokkal érkeznek táncosaink...)
Remélem azt is, hogy az előadásunk résztvevőinek sok-sok transzélményben lesz része, és letesznek egy nagy zsáknyit az eddig cipelt terheikből. Az így kiürülő zsákjaikat pedig megtöltjük sok-sok életenergiával, derűvel, hittel, bizalommal, megadással, kundalinivel... amik továbblendítenek minket egy új, Valódi Életbe. 

Oké, meggyőztetek, elmegyek. De mennyibe kerül a jegy és hol lehet megvenni?
A jegy megvásárolható a gyöngyösi Mátra Művelődési Központban, illetve a közreműködő hastánciskolák vezetőinél: Mahastinál, Szalai Anitánál és Szajlai Johannánál.
Az előadás szponzorainál szintén megvásárolható a jegy.
A jegy ára a helyszínen 2000 Ft , elővételben a tánciskolák vezetőinél lényegesen olcsóbb. A belépőjegy egyben kis kuponfüzetként is szolgál, amellyel a különböző tánciskolákban különböző kedvezményeket vehetek igénybe.

Időpont: 2009. október 10. szombat, 18 óra 00 perc
Helyszín: Mátra Művelődési Központ, Gyöngyös

További információk:
www.mahasti.hu oldalon,
a www.tribelly.hu ,
és a www.szalaianita.hu ,
www.everydaylifeofabellydancer.blogspot.com oldalakon.
 
Ha szívesen nyernél 2 db belépőt a gyöngyösi előadásra, akkor nem kell mást tenned, csak kvízelj, küldj egy emailt  a HarmoNet csapatának (ht@harmonet.hu), és máris részt vehetsz a sorsoláson! A sorsolásra az e-maillel ITT TUDSZ JELENTKEZNI >>
A levél tárgyábe írd bele: neved és e-mailcímed.

A játék vége 2009. október 8., csütörtök 16:00. A nyerteseket a megadott e-mail címükön értesítjük, a VIP belépőket személyis igazolvány felmutatásával a helyszínen vehetitek át!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4123 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x