Szexi és allergén: a latex (Allergiateszttel!)
Címlap / Szépség-Egészség / Szexi és allergén: a latex (Allergiateszttel!)

Szexi és allergén: a latex (Allergiateszttel!)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az utóbbi években a gumiáruk rohamos elterjedése miatt a latex-allergiások száma világszerte egyre emelkedik. A tünetek akár olyan mindennapos használati tárgyakkal való érintkezés után jelentkezhetnek, mint a gumikesztyű, radír, vagy esőkabát. 

Latex az egészségügyben és a hétköznapokban
A latex a gumigyártás alapanyaga. A gumit a gumifa (Hevea brasiliensis) kérgéből nyert tejnedvből állítják elő. Az anyag 1840-es felfedezése után 1927-ben számoltak be először latex érzékenységről.

A latex gyakori alapanyaga az egészségügyben használt eszközöknek. A műtétek során is használatos kesztyűk, az injekciós fecskendők, intubáló tubusok, katéterek és kesztyűk mellett számos egyéb eszköz tartalmazza. A latex-allergia így elsősorban az egészségügyi személyzet körében fordul elő a leggyakrabban, de a műtőben fellépő anafilaxia (súlyos, az életet is veszélyzetető allergiás reakció) 16,6%-ában is a latex szerepét igazolták. Ilyenkor hamarabb gondolnak egyéb okokra (gyógyszerek iránti érzékenység, aneszteziológiai reakció), mint a latex-allergiára.-magyarázza dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa.

piqs.de - Keresztallergia


Ez részben a későbbiek szempontjából lényeges, hogy a beteg latex-szel való érintkezése ne ismétlődjön, másrészt az ellátás során újabb és újabb latex felhasználásával készült eszközök alkalmazása ronthatja a páciens állapotát. A fogászati rendelő szintén műtőnek tekinthető, hiszen a beavatkozások során az orvosnak a gumikesztyű viselése kötelező és az a beteg nyálkahártyájával érintkezik, ezért ugyancsak előfordulhatnak a latex-allergia enyhébb, vagy súlyosabb tünetei. A latex-érzékenység a leggyakoribb az egészségügyi dolgozók között, de szintén foglalkozási ártalomnak számít fodrászoknál és élelmiszeripari dolgozóknál.

Tünetek - Teszteld magad!
A latex-allergia legjellemzőbb tünete az érintkezés helyén kialakult:

  • bőrpír,
  • kiütés,
  • viszketés.
Fokozott érzékenység esetén azonnali reakció jelentkezik:
  • a jelenséget szénanátha szerű tünetek,
  • kötőhártya gyulladás,
  • viszketés,
  • kiütések kísérik.
  • Ritkább esetekben bekövetkezhet szívritmus emelkedés,
  • remegés,
  • mellkasi fájdalom,
  • légzési nehézség,
  • anafilaxiás sokk.

Latex tartalmú használati tárgyak
Condom
Cumi (etető cumi, játék cumi)
Elasztikus ruházati cikkek (bár ezek szexi darabok)
Esőkabát
Kerekesszék alkatrészek
Konyhai gumikesztyű (mosogatáshoz, takarításhoz)
Léggömb, labda, sportszerek
Matrac
Papucs, cipő
Pelenka-ragasztószalagok
Ruha gumírozása
Telefonzsinór
Úszógumi

Vizsgálatok
A latex-allergia megállapítására alkalmazható a bőrteszt, vagy vérvizsgálat. Bizonyos esetekben a túlérzékenység patch teszttel mutatható ki. (A hát bőrére tett allergénnel átitatott korong helyén létrejövő korai és késői reakció vizsgálata.)

piqs. de - Lufi

Kezelés és keresztallergiák
A latex-allergia kezelésének egyetlen módja a latex tartalmú eszközök használatának mellőzése. A tünetek kezelése kapcsán említést kell tennünk a latex-gyümölcs keresztreakciókról. Bizonyos anyagok szerkezete nagyon hasonló, így amennyiben a szervezet allergiás reakciót mutat az egyik allergénnel szemben, előfordulhat, hogy egy másik, hozzá szerkezetileg hasonló anyag elfogyasztása, vagy a vele történt érintkezés után is jelentkeznek a tünetek. A talán legismertebb keresztreakció, hogy a parlagfű allergiás beteg tünetei görögdinnye fogyasztása után is jelentkeznek, vagy rosszabbodnak.

A latex allergiások számára ez okból a banán, avokadó, eper, mangó, őszibarack és citrusfélék fogyasztása nem javasolt. A felsoroltakon kívül gyakori társult allergén a mogyoró, papaya, burgonya, paradicsom is.

Orvost Keresek >>

(Képek. piqs.de)

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6737 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x