Az aromaterápia
Címlap / Szépség-Egészség / Az aromaterápia

Az aromaterápia

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-12-10

Egyre inkább elfogadott a hagyományos gyógyászat kiegészítésére vagy más alternatív gyógymódokkal együtt az aromaterápiát is alkalmazni. Az aromaterápia az idegrendszerre is hat, segíti az ellazulást, javítja a kedélyállapotot. Ezen kívül még betegségmegelőzésre és gyógyításra alkalmas.  

 

Rendezvénynaptár
Egyre inkább elfogadott a hagyományos gyógyászat kiegészítésére vagy más alternatív gyógymódokkal együtt az aromaterápiát is alkalmazni a gyógyászatban. Az aromaterápia az idegrendszerre hat, segíti az ellazulást, javítja a kedélyállapotot. Ezen kívül még betegségmegelőzésre és gyógyításra is alkalmas. A terápia illóolajokat használ, amiket a növény különböző részeiből vonnak ki. Az illóolajok mivel rendkívül tömények elég néhány csepp a kívánt hatás eléréséhez.

Egy kis aroma-történelem
Az aromaterápia, ha nem is ilyen tudatosan, alkalmazása a gyógyászatban több ezer éves múltra tekint vissza. Bizonyos növények hallucinogén hatását már ie. 4000-ben is ismerték a nomád törzsek. Feljegezték, hogy a régi szkíták vadkendert dobtak a forró kőre, füstjét belélegezték, és együtt „kacarásztak örömükben”.

Bizonyos mértékig a sámánok tevékenysége is aromaterápián alapult. A sámán gyógynövényekkel gyógyított és hallucinogén növények fogyasztásával került transzba. Sámánsága, mondhatjuk, növényismeretének volt köszönhető.

Az ókorban bizonyos növényeket szentnek tekintettek és áldozatként ajánlottak fel az isteneknek, méghozzá úgy, hogy leégették őket. A szentnek tartott növényeknek varázserőt tulajdonítottak. Többnyire pedig gyógyító erőt is.

A gyógyító képesség felismerésében természetesen élenjártak a kínaiak és az egyiptomiak. Egyiptomban tudtak illóolajat készíteni, gyógyszereket, kozmetikumokat készítettek, és kereskedtek is ezekkel a készítményekkel. A görögök szintén az egyiptomiaktól lesték el az illóolaj-készítés és felhasználás tudományát. Ők pedig a rómaiaknak adták tovább tudományukat.
Európába először a 10. században ismerkedtek meg az illóolajokkal: természetesen a rózsavízzel. A következő századokban pedig megindult a parfüm „gyártás”. A parfümkészítők hírnévre és nem utolsósorban vagyonra tettek szert. A parfümök illatanyagát akkoriban szinte kizárólag virágokból nyerték ki, de az illat tartósításának már akkor több módszere is ismert volt.

A középkori orvoslásba is beszivárgott a növények illata. Először a rozmarineszenciát használták. A 16. századra pedig már több, mint 70 eszenciát használtak.

Az aromaterápia elnevezés Gattefosé francia gyógyszerésztől származik, aki kozmetikumokat és bőrgyógyászati termékeket készített illóolajok segítségével. Az első aromaterápia klinikát már persze amerikában alapították. A gyógyászatban rejlő „business” felfedezése Godissart nevéhez fűződik. Itt gyógyítottak bőrrákot, üszkösödést, és fekélyt is. A második világháborúban már sebesülteket is kezeltek aromaterápiás módszerekkel.

Ma már elterjedt gyakorlat az aromaterápiát más alternatív gyógymódokkal is ötvözni. Így például a keleti masszázzsal és egyre inkább tért nyer a hagyományos orvoslásban is. Kezd elterjedni a kórházakban a kortermek illatosítására és a fertőzések megeleőzésére a levendula használat. Japánban egyes hivatalokban pedig borsmentát használnak a koncentrációs képesség növelésére.

Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 1435 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x