Csupa kopasz
Címlap / Szépség-Egészség / Csupa kopasz

Csupa kopasz

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az ész nem tűr hajat. Vigasztalják magukat a fényes koponyával megvert férfiak. A nők sajnos nem bújhatnak ilyen érvek mögé. Hál istennek őket általában nem a visszafordíthatatlan típusú hajhullás sújtja. A másik előnyük a koronáiktól megfosztott teremtés koronáival szemben, hogy ha már kopaszodnak kevésbé feltűnő helyen teszik. És hogy mit tegyünk ha már megesett a baj?  

Az ész nem tűr hajat. Vigasztalják magukat a fényes koponyával megvert férfiak. A nők sajnos nem bújhatnak ilyen érvek mögé. Hál istennek őket általában nem a visszafordíthatatlan típusú hajhullás sújtja. A másik előnyük a koronáiktól megfosztott teremtés koronáival szemben, hogy ha már kopaszodnak kevésbé feltűnő helyen teszik. És hogy mit tegyünk ha már megesett a baj?

Először is ne essünk pánikba, mivel a stressz is hajhullást okoz. A probléma megoldására számos megoldás kínálkozik, de először talán jöjjünk tisztába a dolog természetével. Ha úgy találjuk hullik a hajunk nézzük meg, hogy mennyire: napi 100 szál haj kihullása normálisan is előfordulhat, különösen hajmosáskor. Aki a babona szerint gyakoribb hajvágással kívánja visszakapni hajkoronáját felejtse el: gyakoribb hajvágással nem lehet meggyorsítani a hajnövekedést, mert csak az élettelen hajszálrészből távolítunk el egy darabot. Gyorsabb viszont a növekedés nyáron, amikor magasabb a hőmérséklet, ezért a hajhagymát ellátó, tápláló kis ér vérátáramlása nagyobb lesz.

Mi okozhat hajhullást?
A kopaszodás a közhiedelemmel ellentétben nem civilizációs ártalom. Az egykor lobogó sörényű ifjak közel egyharmada már az emberi civilizáció hajnalán is erősen gyérült hajjal lett tagja a Vének Tanácsának. Az erősen kopaszodó férfiak aránya változatlanul kb. 30%-os.

A hajhullás a nők és férfiak életét egyaránt megkeserítheti. Egy nő életének azonban alig van olyan szakasza, amelyben ne kellene a fokozott hajhullás veszélyével számolni. A terhesség, szoptatás, a fogamzásgátlók szedése illetve a klimax mind olyan hormonális változásokat jelentenek a szervezet számára, amelyek fokozott hajhulláshoz vezethetnek.

A hajhullás oka sok esetben a helytelen táplálkozásban keresendő. Fogyókúra, az ételek elkészítésének módja illetve más okok miatt az elfogyasztott táplálék nem mindig tartalmazza a hajnövekedés szempontjából biológiailag értékes vitaminok, aminosavak és nyomelemek megfelelő mennyiségét. Ez a hajszálak minőségének romlásához illetve hajhulláshoz vezethet.

Fizikai illetve lelki megterhelések, betegség utáni lábadozás, stressz is okozhatnak hajhullást, csakúgy mint egyes betegségek (pl. vérszegénység, tüdőgyulladás, egyéb felső légúti megbetegedések, skarlát, kanyaró, egyes fogbetegségek) illetve bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátlók, citosztatikumok) szedése.
Hajunkat erősen igénybe veszik a szokásos fodrászati beavatkozások (pl. festés, dauerolás, szárítás, kefélés) illetve a mindennapos környezeti ártalmak (pl. napsugárzás, röntgen és UV sugárzás), amik szintén a hajszálak szerkezeti károsodásához illetve kihullásához vezethetnek.

Megelőzendő…
A még dús hajjal rohangálók jobb, ha megfontolják a következő jótanácsokat, amivel megőrizhetik fejük ékének szépségét.
1. Hajmosás előtt alaposan keféljük ki hajunkat! A vizes hajat ne nagyon fésülgessük. Sérülhet.
2. A sampont ne vigyük fel közvetlenül a hajra, hanem oldjuk fel egy kevés vízzel!
3. A haj típusának és a fejbőr állapotának megfelelő sampont válasszunk!
4. Mosás után hajunkat öblítsük át alaposan! Legalább kétszer annyi ideig öblögessük, mint ameddig a haj a samponnal érintkezett.
5. Szárítsuk kíméletesen, hosszan hajunkat!
6. Válasszunk korunknak, egyéniségünknek megfelelő frizurát, melyet szakemberrel készíttessünk el! Kerüljük a gyakori dauert, festést.
7. Táplálkozzunk megfelelően, ez nem csak a hajunk egészsége miatt fontos,: együnk vitaminban, vasban és fehérjében gazdag ételeket.

Van remény
És ha már megtörtént a baj, akkor se essünk kétségbe. A hajhullást lehet kezelni. A legfontosabb a helyes kezelési mód megválasztása. Érdemes bőrgyógyászt felkeresni, aki segítségünkre lehet a kérdésben. Az esetek jelentős részében - a megfelelő kezelés kiválasztásával - megállíthatjuk, sőt vissza is fordíthatjuk a hajhullást.
A megfelelő terápia alkalmazása esetén nem csupán a hajhullásuk megállítását remélhetik, de olyan területek "füvesítésére" is sor kerülhet, melyekről már-már lemondtak. Fontos tudni azonban, hogy nem mindegy, mikor kezdik meg az érintett bőrfelület kezelését. Nem lehet dús hajkoronát varázsolni olyan területekre, ahol már az utolsó hajhagyma is hosszú évekkel ezelőtt elpusztult, ám reményt keltő lehet a kísérlet azokon a részeken, ahol még található néhány hajszál, ahol feltehetően csak a hajhagymák működését kell serkenteni a megfelelő szerekkel.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 4387 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x