Mit sportoljunk? Az első választás és a későbbi módosítás...
Címlap / Szépség-Egészség / Mit sportoljunk? Az első választás és a későbbi módosítás

Mit sportoljunk? Az első választás és a későbbi módosítás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A sportágválasztásnál az egészségügyi korlátozásokat leszámítva messzemenően érvényesíthetjük egyéni szempontjainkat és a helyi lehetőségeket. Állóképességet fejlesztő sportág minden program szerves része. 

A sportágválasztásnál az egészségügyi korlátozásokat leszámítva messzemenően érvényesíthetjük egyéni szempontjainkat és a helyi lehetőségeket. Állóképességet fejlesztő sportág minden program szerves része. Ez lehet futás, úszás, kerékpározás,evezés, télen sífutás. Sportágválasztási teszt is segíthet a döntésben, melyet sportpszichológus értékel. A felmérések szerint a többgyermekes családok gyerekei szívesebben választanak csapatsportokat, míg a testvér nélküliek inkább az egyéni sportágakat részesítik előnyben. Fontos szempont lehet az eddigi sportbéli gyakorlat, és a sérülési veszély eshetősége. Érdemes megemlíteni az ún. szenzoros élménykereső típusú személyeket, akik általában az izgalmas, extrém spotokat részesítik előnyben. A típusnak biológiai vonatkozásai vannak. Az érdeklődők az Atkinson és munkatársai áltl írt Pszichológia c. könyvben (Osiris, Bp., 1999.) találják meg a Szenzoros élménykereső skálát, melyet saját maguk is kitölthetnek és értelmezhetnek.

Sokan váltogatják a testgyakorlási formákat, pl. a heti három edzés úszásból, futásból és konditermes vagy aerobic edzésből állhat. Vannak, akik megszeretve egy mozgásformát, pl. a kerékpározást, nem választanak mást. Az arányos terhelés szempontjából tanácsosabb a különböző mozgásformák váltogatása, ezzel megelőzhető az unalom, monotónia és a telítődés, és fenntarthatjuk motivációnkat is. A sportágak választéka bővülhet, az edzettség függvényében.

Miért sportolunk?
Egészségmegőrzés, társas kapcsolatok kiépítése és fenntartása, unaloműzés, játékigény kielégítése, jó közérzet biztosítása a leggyakoribb szempontok.

Hol sportoljunk?
A természetben, a szabadban végzett testmozgás közérzetre gyakorolt hatása erőteljesebb. A szennyezett levegőjű területeket kerüljük. Általában a vízpart, sziget, hegy vagy domboldal, a gátak, töltések, erdei terepek ajánlottak. Nagyvárosok főútvonalain futóedzést tartani nem tanácsos.

Hogyan sportoljunk?
A fair-play szabály betartása a sport alaptörvénye. Vigyázzunk magunk és mások testi épségére. Bajba jutott sporttársunkon segítsünk. A társas közeg általában serkentőbb a teljesítményre nézve. Sok amatőr futó, aki nem a másodpercekért hajt, végigbeszélgeti az edzést társával. Ez az edzettség egyik igen egyszerű fokmérője, ha mozgás közben már tudunk beszélgetni.

Mennyit sportoljunk?
Az egészség megőrzéséhez minimálisan heti háromszor 30-40 perc mozgást tanácsolnak. Életmódunkban viszont apró változások is jelentősek lehetnek, például lift helyett lépcsőzünk, többet gyaloglunk, sétálunk.

Munkapulzus:
Az intenzitást a munkapulzus segítségével határozzuk meg, amely életkorfüggő. Kiszámítására többféle képletet is használnak, szigorúbb ill. enyhébb változatot. A maximális pulzus 220 (nők) mínusz az életkor, 205 (férfiak) mínusz az életkor fele. A maximális pulzus 80%-a a célpulzus, azaz ekkora pulzust kell elérnünk ahhoz, hogy a sporttevékenységünk fejlesztő hatású legyen. Az értékhez nem szabad mereven ragaszkodnunk, ha soknak tűnik, csökkentsük az intenzitást. A különböző számítási módszerek között csak 10 ütés az eltérés. Az általunk adott Cooper szerinti érték a szigorúbb kritériumrendszerhez tartozik.

Egyedül vagy csoportban? A tömeg varázsa
Hangulattól is függhet, de a személyiségtípusunktól is. A kifelé forduló (extrovertált) személyek szívesebben sportolnak együtt a többiekkel, míg a zárkózottabb, befelé forduló (introvertált) típusúak gyakrabban választanak egyéni sportágakat. Sok amatőr futó kiemeli a tömegversenyeken tapasztalható igen intenzív, eufórikus hangulatot. Egyszer át kell élni! Napjainkban egyre nő a szabadidős sportrendezvények száma. Mindenki kiválaszthatja az edzettségének és állapotának megfelelő távot. Az sem baj, ha időnként megállunk. A családunkkal, gyermekeinkkel való együttes mozgás növeli a család összetartó erejét. Sohasem késő elkezdeni, és nem lehet abbahagyni. A világot bejárta az a felvétel, amely a World Masters Games (Mesterek Világjátéka) elnevezésű játékokon készült. Ez a világ legnagyobb négyévente rendezett amatőr sportrendezvényre, többen vesznek rajta részt, mint az Olimpián. A felvételen egy száz éves asszony úszta le a versenytávot. Az uszoda közönsége felállva, vastapssal köszöntötte. A rangidős versenyző természetes egyszerűséggel nyilatkozott a sportolás életében betöltött szerepéről.


Szerző:
Dr. Lénárt Ágota
Egyetemi adjunktus
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3819 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x