Ízlések és típusok: Táplálkozásgenetika egyénre szabva...
Címlap / Szépség-Egészség / Ízlések és típusok: Táplálkozásgenetika egyénre szabva

Ízlések és típusok: Táplálkozásgenetika egyénre szabva

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-17

Az emberek szervezete különbözőképpen reagál egyazon étrendre, ami a legfrissebb táplálkozásgenomikai kutatások szerint elsősorban genetikai sokféleségünkkel (genetikai polimorfizmussal) magyarázható. Az egyéni különbségek hátterében azonban nem csak a genetikai változékonyság áll. Az életkor, az életvitel, a korábbi táplálkozással kapcsolatos jellemzők és az élettani változók - még édesanyánk mikroflórája is - mind befolyásolják az emberek közti különbségeket. A kérdés az, hogy az összes említett, az egyén egészségét meghatározó változót mérhetjük-e egy a táplálkozási fenotípust feltáró vizsgálatban? 

 

Rendezvénynaptár
A válasz napjainkban egyre inkább: igen. Mivel az emberek közti változékonyság mérhető és – ami ennél sokkal fontosabb – megérthető, indokolttá vált a fenti változók mért értékeinek figyelembe vétele a táplálkozási irányelvek kidolgozása során. Az egészséget meghatározó paraméterek pontosabb mérésével, és a kapott eredmények következményeinek  ismeretében sokkal egyszerűbben összeállítható  a személyre szabott étrend, mintha a genetikai változékonyság következményeinek feltárására várnánk.

Az emberi tulajdonságok sokfélesége
Az emberi fenotípus (az egyén teljes fizikai megjelenése, vagy egy  speciális jelleg, pl. testmagasság, megjelenése) elképesztően változatos. Az egészséges felnőttek testmagassága, testsúlya, aktivitása, szellemi képessége, izomereje, állóképessége, rugalmassága, ízlése, élelmiszerválasztása egyaránt különbözik. Születésünk pillanatában hasonlítunk leginkább egymáshoz, majd ezt követően életünk során számtalan különböző életstílust veszünk fel. A 20. században nagy összegeket áldoztak az emberben zajló alapvető biológiai folyamatok kutatására, a genetika és az élettan biokémiájának feltárására, ám e kutatások többsége csak az általános folyamatokat  vette számba. A kutatók csak napjainkban kezdtek olyan vizsgálatokba, amelyek az emberek közti változékonyság molekuláris alapjainak feltárását és megértését teszik lehetővé.

Számtalan biológiai jellemzőnk tekintetében különbözünk egymástól. Ezeknek egy része genetikailag kódolt, kromoszomális eltérés, mint például a nemünk vagy egyes génjeink szerkezeti (kódoló) vagy szabályozó régiójának változatossága (allél-polimorfizmusa). Az eltérések egy másik csoportjának hátterében az életkor vagy az eltérő élettani állapot (pl. csecsemőkor, terhesség, szoptatás, a menopauza előtti ill. utáni állapot vagy a serdülőkor) áll. A különbségek harmadik csoportját környezeti hatások magyarázzák, amelyek lehetnek véletlenszerűen jelentkező, külső tényezők (pl. az egyént érő napsugárzás, méreganyagok, allergének, bakteriális fertőzések stb.) vagy az egyén választotta tényezők, mint az életmód (pl. fizikailag aktív vagy éppen mozgásszegény életmód, az alvási szokások megváltozása, az, hogy valaki hányszor eszik egy nap, esetleg a napi időbeosztás eltérései). Ráadásul valamennyi említett tényező – abban az esetben, ha megfelelő fejlődési vagy élettani állapotban jelentkezik – különböző epigenetikus vagy nem-genetikai tényezővel léphet kölcsönhatásba. Mindezek eredőjeként alakul ki az egyén további életének nagy részére jellemző fenotípus valamint az is, hogy hogyan reagál majd szervezete a különböző étrendi összetevőkre.Táplálkozás-genetika és táplálkozás-genomika

Az emberiség genetikai változatosságának meghatározásához szükséges eszközök lassan kereskedelmi forgalomba kerülnek. Annak ellenére, hogy elvileg  akár teljes genomok (a szervezet teljes örökítő információja) szekvenciája is meghatározható, költségessége miatt ezt az eljárást a gyakorlatban még nem alkalmazzák, ám a közeljövőben várhatóan ez a technika is olcsóbb lesz majd. Ráadásul az emberi változatosság és a genetikai polimorfizmus (többalakúság) kapcsolatát  feltáró tudomány is folyamatosan fejlődik. Amint felfedeznek egy olyan polimorfizmust, ami kapcsolatot teremt egy konkrét génhely (lokusz) és az emberi táplálkozás valamely változója közt, biztosra vehető, hogy annak a vizsgálata is bevonható lesz majd az emberek szövet- vagy testfolyadék-elemzésére szolgáló technológiákba. Sajnos még sokat kell arra várnunk, hogy az emberiség táplálkozás-élettani változatossága és a génszekvenciák közötti összefüggés kutatása bármilyen összehasonlításokra vagy jóslatokra alkalmas ismereteket eredményezzen.

Az egyéni igényeknek megfelelő élelmezés a gyakorlatban
A személyre szabott táplálkozás több évszázados múltra tekinthet vissza. Napjainkban már többet tudunk az egyéni igényeknek megfelelő élelmiszerválaszték kifejlesztésének és ipari előállításának lehetőségeiről. A rendelkezésre álló kínálatból mindig az élelmiszerek íze, illata és látványa alapján választunk. A személyes preferenciák függnek korábbi tapasztalatainktól is: érzékszerveink megbízhatóságától, kulturális szokásainktól vagy a jövedelmünktől. A táplálkozási szakemberek már régen rájöttek arra is, hogy bizonyos élettani állapotokban a szervezet jelentős mértékben eltérő étrendet igényel. A terhes nők, az aktív sportolók és az idősek tápanyagigénye például eltér a megszokottól, ezért a számukra ideális étrend összetételét ezekhez az igényekhez kell igazítani.

Egyre inkább tudatában vagyunk annak, hogy étrendünk befolyásolhatja egészségünket és teljesítményünket mind rövid-, mind pedig hosszútávon. Következésképpen azért választunk egyes élelmiszereket vagy termékeket – az alacsony energiatartalmú termékektől a zabpehelyig –, mert azok csökkentik a koleszterin-szintet, vagy például a sportolók erőnövelő edzésük időszakában ma már célzottan a nagy fehérjetartalmú készítményeket fogyasztják. A mai élelmiszerpiac lehetővé teszi, hogy mindenki a saját igényeinek és szükségleteinek megfelelően egyéni étrendet alakítson ki.

Piaci genotipizálás
A személyre szabott étrend kialakítása során számos igénynek kell eleget tenni. Az ehhez szükséges ismereteket mind a kutatók, mind pedig a vásárlók különböző forrásokból szerzik. Az is különbözik, hogy milyen piaci eszközök  segítségével juttathatjuk el az egyes tényezőknek megfelelően a termékeket a fogyasztókhoz.Milyen szempontok alapján választunk a látszólag korlátlan számú lehetőség közül?


Íz
Az élelmiszert legegyszerűbben annak íze és aromája alapján választunk. Annak ellenére, hogy szó szerint több ezer éve az íz az élelmiszerválasztás alapvető mozgatórugója, csak mostanában vált ismerté az a tény, hogy az élelmiszer-preferencia sokfélesége  részben az emberi íz- és illatérzékelés genetikai változatosságával magyarázható. Az illat-preferencia – amellett, hogy genetikai háttere van – jelentős mértékben a korábbi étkezések során kialakult tanult válaszreakció.

Kulturális szempontok
Számos élelmiszer van, melyet azért választunk, mert szerintünk megfelel valamely vallásba vagy filozófiai nézetbe vetett hitünknek. Annak ellenére, hogy ezen élelmiszerek (pl. a halal vagy kóser ételek, a vegetáriánus vagy a vallásos böjti étrend stb.) eredete és mai napig tartó fogyasztása nem feltétlenül magyarázható egyéni táplálkozási igényekkel, mégis hatással vannak a szervezet tápláltságára – akár kívánatos ez a hatás, akár nem.

Élettani állapot
Az évszázadok során felhalmozott tapasztalatoknak köszönhetően az élelmiszerek kiválasztásában a különböző élettani állapotokban (pl. csecsemőkorban, elválasztás, terhesség vagy szoptatás idején, az öregedés és betegségből történő felépülés során) jelentkező élettani igények is szerepet játszanak. Egy kutatás eredménye szerint az egyik életszakaszból a másikba történő átmenet (elválasztás, szoptatás) idején követett étrendnek jelentős hosszú távú egészségügyi hatásai vannak.

 
 
[ 2910 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot


Warning: Division by zero in /var/www/lapcsalad/harmonet.hu/include/fooldal/rendezvenynaptar_slide_jobb_oszlop.php on line 72
 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x