HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-10-17
Címlap / Szépség-Egészség / Ételízesítő házilag: 10 profi konyhatrükk (Recepettel!)

Ételízesítő házilag: 10 profi konyhatrükk (Recepettel!)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-10-17

Különös világban élünk. Szerek és ellenszerek forgatagában. Belegondoltál már abba, hogy minek egy ételnek ízesítő? Az ízesítő mellett az ételnek is van saját íze. 

 

A stabil íz
Az ételízesítők megbízható termékek. Mindig minden fűszerből, összetevőből ugyanannyit tartalmaznak – néha persze továbbfejlesztik őket. Tíz éve is és ma is, szinte ugyanaolyan ízvilágot kapunk, ha felbontunk belőle egy zacskóval. Teljesen természetesnek vesszük, hogy ez az ételt ízesítő adalék, amellyel egy finom összhatást kapunk. Valóban jellegzetes íze van - kikerülhetetlen. Akármibe teszed, szinte  mindig elnyomja az étel természetes ízét. Gyakran nem is vagyunk kíváncsiak egy-egy zöldség vagy gabonaétel valódi ízvilágára pedig lehet érdekes, pikáns, meglepő, finom. De sosem tudjuk meg, mert az uniformizált íz kiüti a nyeregből.

Pár éve feltűnt, hogy a zacskós levesekről mindenki ugyanazt nyilatkozza. Márkától, terméktől függetlenül: Isteni finomak, ám marad egy száraz, a szájpadra tapadó íz tőle a torkodban. Olyan érzést kelt nyelveden, mintha lesúrolták volna. Biztosíthatlak, ezt a hatást nem a zellerrel vagy zöldpetrezselyemmel érik el benne. Próbáld ki, nyalogasd magában… A súroló hatást, azt a fura bevonatot, egy adalék okozza, ami a szárított élelmiszer velejárója. Így is leborulok a feltaláló előtt. A világ végén is ehetünk majd gombakrémlevest, elég hozzá egy adag forró víz, és ha a Marsra kellene költöznünk, miután feléltük a Kék Bolygót, mind a 6 milliárd ember el lenne látva űrhajós kajával.

Hozzád viszont, kedves Olvasó, kemény leszek: Minek egy ételnek ízesítő, hiszen az ételnek magának van íze?! Csak meg kell tanulni főzi. De igen, Te is képes vagy rá!

Kevesebb főzési idő, több „szabadidő”
Az ételízesítők jó része még a szocializmusban indult útjára. A nők is dolgoztak, sőt, sokat, túl sokat is dolgoztak, és gyakran a főzésre naponta legfeljebb fél órájuk jutott. Ennyi idő alatt kellett valami ehetőt az asztalra varázsolniuk, a férfi számára is fogyaszthatót, és a gyermeknek is táplálót összeállítani, amitől pedig, az asszony alakja is megmarad. Na erre varrjunk gombot. Ez már tudomány!
A sok alapanyag helyett a legegyszerűbb volt a húsra, köretre rádobni egy kanálka (vagy marék) vegyes ízfokozót, és már tálalhatunk is. Még gyorsabb lehetsz, ha a drágább, de előkészített, mosott, fagyasztott, konzervált terméket választod.
A jelszavunk: Gyors, könnyű, egyszerű. Így több időd marad a családodra. A minőségi éhezésben és krónikus vitaminhiányban szenvedő egészségedre, és persze, hogy dolgozz! Mert, hogy a drágább, fedolgozott termékek árát bizony ki kell termelni.

Aztán persze, hogy a szárított, tartósítószerekkel konzervált, E-számokkal fokozott íz mennyire volt egészséges és tápláló, már kérdéses. De, hogy gyors és mindig ugyanaz, az garantált.

Kívánok ehhez mindenkinek egy kíváncsi, újdonságokra éhező, a megszokásokat nem tűrő férjet (horoszkópjáról a szerkesztőségben érdeklődhetsz…).
Garantáltan megtanulunk főzni is, sütni is. Ízfokozók nélkül. Mert a tizedik ugyanolyan fűszerezésnél egyszerűen a tányéron hagyja a menüt. „Nem vagyok éhes drágám” – mondja mosolyogva és kopog a szeme.

Az ételízesítőkkel való főzés gyors, és semmiképp sem elítélhetők azok a háziasszonyok, akik 4 gyermeket nevelgetve olykor a gyorsaság kedvéért ehhez nyúlnak. De ne tespedjünk már bele ebbe a túlmodernizált helyzetbe, néha vegyük a fáradtságot és legalább hétvégente készítsünk valódi ételeket, valódi nyers, friss alapanyagokból.


Mit várunk egy szakácskönyvtől?

Persze a profik sem mutatnak jó példát.
Ma már a szakácskönyvek egy része is csak reklám. Olykor termékek eladásának céljából írják meg vagy egy-egy felkapott celebnek próbálnak a kedvében járni, azzal, hogy bemutathatja főzőtudományát. Én személy szerint nem értékelem nagyra azokat a receptes könyveket, melyekben az ételízesítők túl nagy szerephez jutnak, és amelyekből nem tudhatjuk meg, hogy az a fogás, egyébként, hagyományos módon, milyen alapanyagokból készülne. Ennél már csak az visszatetszőbb, ha a receptek 90%-a valamilyen „alap”-ból készül a kötetben. Pl. bolognai alap. Ez egy háztartásban kiváló. Olykor gyorsan, finom étel készíthető vele. De egy szakácskönyvtől az ember kész recepteket és nem reklámokat vár. Az esőerdők felelőtlen kiirtásának gondolom azokat a nyomtatásban megjelent recepteket, amelyek pl. az alábbi, végtelen bonyolultságú fogásokat mutatják be: ½ kg zöldbab, 1 liter víz, 1 kanál olaj, 1 kanál ételízesítő.

Amit öregeink még tudtak
Láttad már a vidéki, úgymond, parasztember éléstárát, megterített asztalát? Morfondíroztál már azon, hogy a városi stresszen túl milyen tényezők miatt élnek a vidéki emberek, bácsik, nénik, 90 esztendősen is egészségesebben mint Te vagy én? 70 évesen ő még vidáman kapálgat, fát vág, befűt, te meg az első széltől kidőlsz egy hétre… A különbség az életmódban és a táplálkozásban van. Ami egy tál levesbe belefő. Te ízt eszel, ő az íz mögött is ételt fogyaszt. Néha pedig egyszerűbben, kíméletesebben étkezik.

10 hatékony ételízesítő tipp a mindennapokra
  1. Ha szeretnéd elérni, hogy egy étel, pl. paradicsomleves édesebb legyen, ne a cukrot növeld az ételben, hanem egy kevés, egy negyed kiskanál fahéjjal édesítsd meg. Nem lesz észrevehető a fahéj íze, de az édes, finom íz garantált, a vércukrod pedig normális marad. A másik örök édesítő a répa. Ezt süteménybe sütheted vagy főzelékeket ízesíthetsz vele.
  2. Ha ízes szószokat, zöldségkrémeket, leveseket vagy főételeket főzöl, a magyaros konyhának megfelelő zamatos ízt kapsz, ha 1 szem paradicsomos alappal készíted. A pikánsabb, pörköltösebb ízű ételek alá egy zöldpaprikát is összevághatsz. A hagymától már igazán fűszeres lehet. Ha nem kedveled a hagyma utóízét, használj hinget, más néven asa foetidát, amely hagyma ízű, de nincs utóíze és szaga a szájban.
  3. A petrezselyem és zellerlevél a leggyakoribb ételízesítő fűszer. Sokkal olcsóbb, ha piacon megvásárolod, megmosod és leveleit lefagyasztod kis egységcsomagokban vagy fejjel lefelé fellógatod, hagyod megszáradni és magad morzsolod le.
  4. Zöldséges ételekbe és levesekbe, de akár húslevesbe is a legjobb, ha az ízeket bele is főzöd az ételbe. Ehhez a zellergyökér, karalábé, egy szál répa, fehérrépa segíthet a fent már említett paradicsom, paprika, hing vagy hagyma és petrezselyem mellett. Egy ilyen ételből kevesebbel is jól laksz! Nem tágítja ki a mennyiség a gyomrodat, fogyókúrás. Maximum az ízének kell ellenállnod.
  5. Az ételnek más íze lesz attól is, milyen alakúra vágod fel a hozzávalókat. Egy sült, olajban sült, vagy szárazon párolt ételnek finomabb az íze, ha az összetevőket hosszú, vékony csíkokra vágod, egy főtt, vizesen megfőzött, gőzölt étel kockákra vágott darabokból lesz ízesebb.
  6. Gyomrodnak könnyebb az étel, ha kevésbé fűszeres. A megfelelő ízhez viszont sok fűszer kellene. Ha a zsiradékban, olaj, vaj, ghí először a szárított, majd a nyers, lédús fűszereket (pl. nyers petrezselyem, paradicsom) sütöd ki, a fűszer íze jobban dominál majd. A felhevített zsiradékban a fűszereket legfeljebb 60 mp-ig kell pirítani, kavargatni. Ez igazán nem nagy idő. Erre kerülnek a zöldségek.
  7. Ha fogyókúrázol vagy bontott táplálkozást követsz, jó ha szelektálod, mit mivel fogyasztasz. Egy étel besűrítéséhez liszt helyett, ami tompítja az ízeket és hizlal, alkalmazhatsz burgonyát is, 1-2 szemet.
  8. Ha csökkented az előre gyártott ételízesítők mennyiségét étkezéseidben, később kevesebb sóval, kevesebb fűszerrel is ízesnek érzed majd ugyanazt az ételt. Átszoktatáshoz kínálj előételt. Sós étel előtt édeset, édesség előtt, pikáns, fanyar, savanyú nyalánkságot. Utána az étel fokozottabban érvényesítheti ízét.
  9. Az ételek ízesebbek, ha hosszan összefőnek az alapanyagok. Inkább rotyogjon tovább az ebéd, kisebb lángon, mint nagy hévvel 20 perc alatt dobd össze a menüt. Ez nem plusz idő, már csak kavargatnod kell néha a költeményed. Közben csinálhatsz bármi mást. Az időtől összeérnek az ízek. Igaz ez a salatákra is, és ha a főzés után a hűtőben tárolod másnapig a maradékot.
  10. Az asztalon jó, ha variálod az ízeket. Az egyik ételben legyen 1-2 fűszer a domináns. Ezek egyszerű, letisztult ízvilágú fogások, míg egy másikban egész palettát sorakoztathatsz fel a kuriózumokból. Egy-egy új fűszer feltűnése az ételekben kielégíti az újdonság iránti igényünket. Te pl. milyen gyakran használod az alábbi fűszernövényeket: tárkony, görögszéna, gyömbér, curry, paszternák, rózsabors, majoranna, kurkuma?



Profi recept a konyhádba

Az alábbiakban egy házi ételízesítő receptjét olvashatod. Ezt egy alkalommal 1 bő óra alatt előkészítheted, legyárthatod, majd később gyorsan felhasználhatod. Viszont pontosan tudod majd, miből mennyit tartalmaz!
  • 6-7 szál vaskos sárgarépa
  • 1 nagy fej zeller
  • 4 közepes paradicsom
  • 3-4 szál vaskos fehérrépa
  • 3 szem karalábé
  • 1 csokor zsellerlevél
  • 2 csokor zöldpetrezselyem
  • 2 szem pritamin (kaliforniai paprika) – piros
  • 1 szem zöldpaprika – húsos
  • fehérbors

A hozzávalókat megmossuk, lecsöpögtetjük, lerázzuk. Egy apró lyukú reszelőn egy tálba reszeljük, vagy ha van darálód célszerűbb azzal nekiesni.
A lereszelt alapanyagokat pár percig gyorsan keverjük, összedolgozzuk, kézimixerrel is apríthatjuk. Ezt követően tesszük bele ízlés szerint a sót. Én 5 kiskanál sót javaslok. Ez ugyanis tartósítja a zöldségkrémed. Igaz az ételekbe ezt követően só már nem nagyon fog kelleni. Hagymaevők egy picike fej hagymát is mellé reszelhetnek. Én személy szerint kevés gyomorbarát fehérborsot is teszek bele. Kis üvegekben a hűtőben akár hónapokig eláll!

Fodor Kata

Részlet a készülő: 10X10 könnyű, vegetáriánus recept című könyvből

Képek:
piqs.de: viewsion - Egypt Spice
piqs.de: Knipsermann - Hi ho! Hi ho!





 
 
[ 18021 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 




 



ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x