Fogyókúráznál, de folyton éhes vagy? 10 megoldás!
Címlap / Szépség-Egészség / Fogyókúráznál, de folyton éhes vagy? 10 megoldás!

Fogyókúráznál, de folyton éhes vagy? 10 megoldás!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Azt hiszem nem kell bemutatnom a jelenséget, amely az elmében kezdődik és a gyomorgörcsben végződik: Alig, hogy elhatározzuk, ledobunk pár kilót, a szervezet amolyan hercegnősen elkezd hisztizni, dacolni, tiltakozni ez ellen. Az evés rohamokban tör ránk, néha már akkor is, amikor hónapok óta követünk egy diétát. Mi okozhat farkaséhséget és hogyan old fel? A 10 legfontosabb buktató és megoldásuk - kipróbáltuk! 

1. Az elme és piszkos kis trükkjei
Az elme fura jelenség, amelyet vagy intelligenciánk vagy szenvedélyes ösztöneink irányítanak. Ha adsz neki egy korlátot gátnak és nem kapaszkodónak fogja érezni. A legjobb, ha nem kényszeríted magad fogyókúrára. Alkudj meg vele. Ha néha kívánóssá tesz engedj neki, de cserébe kompenzálj. Semmi esetre se ragaszkodj görcsösen fogyókúra tervedhez, legyen kerete, de legyen rugalmas napi hangulatod szerint változtatható étrended.

2. Ami nincs nem fáj

Jó trükk, hogy kényelmesebb vagy, mint amennyire kívánsz egy finomságot ételkülönlegességet, édességet. Ha a boltban ellen tudsz állni a vágynak és csak egészséges ételeket viszel haza, akkor egyszerűen nem lesz mit megenni. Készíts helyette valamilyen egészséges finomságot magadnak. Azért mert fogyózol, persze mértékkel, még ehetsz cukrot, mézet vagy csokoládét is, de add meg a módját és mértékkel fogyassz.

3. Élvezd az egészséget

Sokat tud segíteni falánkságunkban, hogy egészséges ételeket eszünk, sőt egészen belelovaljuk magunkat abba, hogy most tápanyagokat, erőt adó, friss ételeket fogyasztottunk. Fontos, hogy az étkezéseket elegánsan, nyugodt körülmények között fogyasszuk, ne csak úgy behabzsoljuk. Gondoljunk élvezettel az egészségünkre, ez egy pozitív, építő énkép.


4. Rendesen étkezz

A fogyókúra vagy méregtelenítés idején is étkezz rendesen, normális módon. Ha csak a gép előtt csipegetsz, vagy ha futtában a buszon és olvasás közben eszel, akkor az agyad számára nem fogyasztottál semmit. Az étkezésben jelen kell lenned, hogy a gyomorsavadon túl más részeid is érzékeljék és felfogják, most bizony élelemmel láttad el magad. Ha kézzel eszel, és látod a táplálékot, az étkezőben világos, tehát nappali fény van, az javítja az emésztést. Nézd meg, amit megeszel, ez nagyon fontos!

5. Éhes vagyok?

Gyakran rád tör az érzés, hogy borzalmasan éhes vagy? Falási rohamoktól szenvedsz és ölni tudnál egy falat élelmiszerért? Ennek több oka is lehet. Az első és leggyakoribb az ivóvíz hiánya, vagyis ki vagy száradva. Mert izgultál, mert izzadtál, mert esetleg magasabb a testhőd mondjuk a menstruációt megelőzően. Fogyassz elegendő folyadékot. Amikor éhes leszel. Először egy pohár tiszta vízzel ajándékozd meg magad. Ha kell, még egyel, és csak aztán gondolkodj étkezésen, ha a szomjúságnál többről van szó. Ha legalább 3-5 kg súlyfelesleged van, azt a tested is tudja, nem lesz éhes minden percben, gyakran csak vízre van szüksége a méregtelenítéshez.

6. Hova tűnt a cukrom?

Fogyókúrázóknál, főként az eső hetekben gyakori jelenség a vércukor leesése. Ha koplalsz, ha nagyon eltérő módon étkezel, mint az a megszokott, akkor egészen egyszerűen leesik vércukrod. A vércukor megzuhanása rossz közérzetet gyengeséget zsibbadást, leizzadást is indukál. Ha érzed, hogy éhes vagy, de nem a hasad, a gyomrod éhes, hanem a cukrod szalad csak le a legjobb ha ezt pótlod vissza. Attól függően mely stádiumban kapod el a dolgot, más módokon tudsz rá reagálni. Kezdetben elég egy alma, banán, vagy szőlő. Cukrosabb gyümölcs, esetleg minőségi gyümölcslé. Ha ennél durvább a helyzet, igyál egy pohár cukros teát majd ezt követően fogyassz gabonát is! Ez fontos, ha rosszul lettél, mert lement a cukrod ne kísérletezz magaddal. Étkezz normálisan, a fogyókúrát majd megszokja szervezeted, nem szabad magad leterhelni!
Ha elkerülnéd a kríziseket enyhe éhség esetén elfogyaszthatsz egy-egy nagy csésze gyógyteát egy evőkanál mézzel. Ezt délelőtt és délután is megismételheted. A méz ugyan hizlal, de ha zugétkezések helyett alkalmazod akkor egészséges. Fenntartja a cukorszinted, viszont a cukorral ellentétben nem megdobja, hanem kisimítja azt.
Vércukrod karbantartásához az is létfontosságú, hogy kerüld a rejtett cukrokat. Pl. egy csésze kávéba legtöbben két kanál cukrot tesznek, de így is keserű ital. Ilyen lehet a tonic, de a fehér kenyér, sok pékáru is. Nagy becsapás a konzerv zöldségek. Sokan ezekkel fogyóznak, azon a címen, hogy zöldség, de ezek cukrot és adalékokat tartalmaznak. Érdemes megnézned a címkét!

7. Minőségi éhezés

A minőségi éhezés ma már kulcsfogalom a fogyókúrában és az étkezésben. Számtalan szemét ételt (junk-foodot) fogyasztunk, de ezek használhatatlanok. Nem jutunk belőlük elég rosthoz és vitaminhoz. Ezeket pótolandó, minden nap fogyassz el 1-2 szem gyümölcsöt és legalább egy kis adag salátát. Öntetként maximum növényi olajat alkalmazz. A vitaminok ha lecsökkennek szervezetedben a tested nagyjából ölni tudna érte. Ilyenkor akkor is fokozottan éhes vagy, ha előtte egy órával már ettél. Minőségi éhezéses tünetek a falási rohamok, a rendszertelen étvágy, és a bélproblémák is. Ha a magnézium, vagy vas szinted alacsony, szintén szó szerint vasszöget is meg tudnád enni, egészen addig, amíg a megfelelő tápanyagot megkapod. A cél, hogy a tápanyagok mellett a káros vivőanyagokat, amik csak felesleges tömeget jelentenek, kikerüld.


8. Olajok, ásványi anyagok

A fent említett ásványi anyagok mellett más kevésbé fontos ásványi-, és nyomelemek és az olajok is fontosak a szervezetnek. A zsírok és olajok alatt természetesen nem állati sertészsírra, hanem növényi olajokra gondolunk. Fontos ez például azért is, mert egyes vitaminok, pl. az E és A vitaminok zsírban oldódnak, tehát a tároláshoz, feldolgozáshoz ezekre is szükség van.
Az éhségedet, falási rohamokat minden nap, étkezések között egy alkalommal olajos magvakkal oldhatod meg. Egy marék bőven elegendő naponta és 2 hét után érdemes szünetet tartanunk. Legjobb ha nem sózott, hanem natúr szemeket választunk, tökmagot, napraforgó magot, kesudiót, de fogyaszthatsz még mákot vagy éppen olívabogyót is, mint tápláló ételeket.

9. Menetrend

Nem nem csak járműveknek, testednek is van egy menetrendje. Korunkban ez javában nem a nappal kelek nappal fekszek jellegű, hanem egyéni, életviteltől függő. Amellett, hogy táplálékaid java részét érdemes világosban, nappal elfogyasztanod, fontos az is, hogy szoktasd a szervezeted. Ha folyton nassolsz és eszel, óránként magadba tömsz valamit, azt épp úgy meg lehet szokni, mint az autóval való napi közlekedést. Kényelmes. A tested azonban így egész nap le van terhelve, megállás nélkül emészt és termeli a gyomorsavat. A gyomornak hagyj pihenőket, 2-3 órákat amikor legfeljebb vizet kap, de hetente egyszer beiktathatsz egy száraz napot is, amikor egy-egy óráig teljesen víz nélkül vagy, például enyhébb szomjúság esetén. Ekkor tested megszokja a nincs fogalmát, a tűrést a szárazság érzését, képes mint egy sportoló megedződni, képes egy picikét többet tűrni, ami rendkívül kívánatos.

10. A sav

Nem csak az elsavasodásról, hanem az általános még nem elsavasodott szervezetben is megtalálható savproblémát is meg kell említenünk. Az elsavasodás mindenképpen sok cukorbetegségre emlékeztető tünetet, fejfájást, nehéz fogyókúrát okozhat. Folyamatosan ennünk kell, mert sav-bázis egyensúlyunk felborult s ezt próbálja testünk kiegyenlíteni, ám mint egy fuldokló össze-vissza cselekszik. E mellett előfordulhat, hogy egy paradicsomos étel után, előző nap esetleg puffasztó, erősen cellulózos ételt fogyasztva, másnap savasabb a gyomrunk. Ekkor is kezdetben csak éhséget érzünk, valójában azonban nem éhesek, hanem savasak vagyunk. Ha gyakori a jelenség érdemes természetgyógyászt, gasztroenterológust felkeresni, ám a savkötők szedése helyett jobb helyreállítani a gyomorban lévő egyensúlyt. Ha savasak vagyunk, akkor főtt vagy puffasztott kölessel, néhány pohár LANGYOS (nem hideg-nem meleg!!) víz fogyasztásával lehűthetjük azt. Segíthet a bifidus essensist tartalmazó natúr joghurt is, valamint kiváló lehet 1-2 szem banán! Ha rendszeres a gondunk reggel friss narancslével, vagy citromos vízzel indítsuk a napot. Testhőmérsékletű folyadékokkal majd enyhén meleg kamillateát iktassunk be. Kezdetben ez a kúra 2 hétig végezve még helyreállíthatja gyomorbajainkat.

A fogyókúránk legjobb barátja a kamilla tea. Minden reggel éhgyomorra fogyaszthatjuk. Ez rendezi a bélben lévő gondokat, feszültségeket, lehetővé teszi a gyomorrendszer helyes működését.

Fodor Kata

Képek:
piqs.de: connor212 - gesicht
piqs.de: Nils Mehlhorn - Brown Eyed Girl 2
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 28687 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x