Hirtelen szívhalál - hol találhatók hazánkban defibrillátorok?...
Címlap / Szépség-Egészség / Hirtelen szívhalál - hol találhatók hazánkban defibrillátorok?

Hirtelen szívhalál - hol találhatók hazánkban defibrillátorok?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Amikor valaki összeesik, nincs pulzusa és légzése, még lehet esélye a túlélésre. Hirtelen szívhalálnak nevezzük azt a szíveredetű halált, ahol a tünetek fellépése és a halál bekövetkezése között maximálisan egy óra telik el. A hirtelen szívhalál hátterében mindig szívritmuszavar áll. De még megmenthető! 

Minden perc számít
Még 2003 tavaszán indult el a "Minden perc számít..." elnevezésű akcióprogram.

Amikor valaki összeesik, nincs pulzusa és légzése, még lehet esélye a túlélésre. A szíve olyan gyorsan ver, hogy nem képes vért pumpálni. Ez a szívet működtető elektromos hálózat kaotikus működésének eredménye (kamrafibrilláció). A túléléshez ezt a hálózatot kell helyreállítani egy szintén elektromos (defibrillátor) sokk segítségével. Minél gyorsabban próbáljuk meg az elektromos működést helyreállítani, annál nagyobb az esélyünk. A szindrómát hirtelen keringésleállásnak nevezzük, mely évente 26.000, tehát naponta 70 (!) honfitársunk életét követeli, és vezeti a halálozási okok statisztikáját. Minden segítség nélkül eltelt perccel 10%-al csökken az életesély ("Minden perc számít"), 3-5 percen belül pedig megindul az agykárosodás.

Hirtelen szívhalálnak nevezzük azt a szíveredetű halált, ahol a tünetek fellépése és a halál bekövetkezése között maximálisan egy óra telik el. A hirtelen szívhalál hátterében mindig szívritmuszavar áll. A kórházon kívül bekövetkező esetek nagy részében ez kizárólag elektromos úton kezelhető ritmuszavar, leggyakrabban kamrafibrilláció.


A kamrafibrilláció a szívizomzat kaotikus elektromos tevékenysége, mely a szívnek, mint pumpának a mechanikai működését - normális összehúzódását - teszi lehetetlenné. Ennek következtében a szív pumpáló teljesítménye megszűnik, a keringés leállásával a szervek (az agy és maga a szívizomzat is) vérellátás nélkül maradnak. Okként leggyakrabban akut oxigénhiányos állapot jelölhető meg, de felléphet baleset, az ionháztartás-zavara, megerőltetés vagy erős mellkasi ütés következtében is. Tünete az eszmélet elvesztése, a pulzus, illetve a légzés azonnali leállása.

A 30-40 év alatti korosztálynál a hirtelen szívhalál egyik leggyakoribb oka egy speciális szívizom elfajulás, mely során a szívkamrák izomzata kórosan megvastagszik. Illetve a jobb kamrai szívizom elfajulása, azaz a szív egy részének foltos zsírosodása, satnyulása is komoly problémát jelent. Ismertek olyan kórképek, melyek során elsődlegesen a szívizom elektromos működése károsodott, csupán egy speciális EKG-jel hívhatja fel a figyelmet a hirtelen szívhalál valószínűségére. A szívbillentyű hibás működése és a fokozott terhelés esetén fellépő koszorúérgörcs szintén magában hordozza a hirtelen szívhalál lehetőségét, valamint sajnos személyes rizikófaktorai is vannak kialakulásának.

Nyilvános félautomata defibrillátorok Magyarországon – Nézd meg, tudd! Életet menthet!


Nagyobb térképre váltás

Cikk: Magyar Nemzeti Szív Alapítvány
http://www.mnsza.hu

Kép:
piqs.de: P@r!cK - Wahre Liebe vergeht nie!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4044 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x