Melyik fogyókúra a leghatásosabb? Válassz velünk diétát!...
Címlap / Szépség-Egészség / Melyik fogyókúra a leghatásosabb? Válassz velünk diétát!

Melyik fogyókúra a leghatásosabb? Válassz velünk diétát!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Mielőtt fogyókúrába kezdenél, ismerd meg a legkedveltebb diéták előnyeit és hátrányait. Ha tisztában vagy vele, melyikkel mire számíthatsz, nagyobb az esély rá, hogy sikerrel jársz és az optimális súlyodat könnyen meg is tudod majd tartani. 

Ma már számtalan fogyókúrás módszer közül válogathatunk aszerint, hogy hány kilót szeretnénk leadni, mennyi idő alatt és milyen ételeket fogyaszthatunk. Az egészség megőrzése érdekében valóban nem elég pusztán a bevitt kalóriákat csökkenteni, hiszen ez minőségi éhezéshez és az anyagcsere felborulásához vezethet. Cikkünkből megtudhatod, hogy melyik diétával érheted el tartósan az optimális súlyodat amellett, hogy egészséges maradsz.

Elválasztó diéták: 90 napos, testkontroll és társaik
Az elválasztó diéták a testkontroll-rendszer azon alapelvét követik, hogy a szervezet nem tudja együtt megemészteni a fehérjét és a szénhidrátot, ezért alakulnak ki a makacs zsírpárnák és emésztési zavarok. Ha viszont egy étkezésen belül csak egyfajta ételt fogyasztunk, a gyomor könnyebben emészt és a tápanyagok is hatékonyan szívódnak fel. A testkontroll szerint délelőtt csak gyümölcsöt szabad enni, hogy támogassuk a test természetes méregtelenítési ciklusát. Ez a módszer sok zöldséget, kevés szénhidrátot és keményítőt ír elő, a tejtermékeket viszont kifejezetten tiltja, mondván, az emberi szervezet számára emészthetetlenek (kivétel a vaj).

Mikor válaszd ezt?
  • ha nem szoktál reggelizni, legfeljebb csak valami könnyűt (gyümölcsöt)
  • ha nem rajongsz a tejtermékekért, esetleg allergiás vagy rájuk

A 90 napos módszer is ezt az elvet fejleszti tovább: a könnyebb emésztés és a hatékony felszívódás érdekében a fehérje, szénhidrát, keményítő és gyümölcs kategóriába sorolt élelmiszereket mindig csak a megadott napon szabad fogyasztani. Bár a 90 nap hosszúnak tűnhet, de mindent lehet enni, csak meg kell tanulni az új módszer szerint kombinálni, illetve elkészíteni az ételeket. A diéta előnyének tartják, hogy az emésztőrendszer működését tartósan megváltoztatja és nem jönnek vissza a pluszkilók, illetve, hogy nagyobb túlsúly, akár 15-20 kg leadására is alkalmas. A 90 napos diétával már tényleg sokan lefogytak, így rengeteg információ és számtalan recept áll rendelkezésedre, ha emellett döntesz.

Kinek ajánlott?
  • kitartó és elszánt fogyni vágyóknak, és akik hosszú távra terveznek
  • akik nem szívesen mondanak le egyetlen ételféleségről sem



Egyszerű és könnyű: a monodiéta

Ilyenkor jellemzően egyfajta táplálékot fogyasztunk egy vagy több napig, erre a legalkalmasabbak a különböző gyümölcsök, különösen a szőlő, az alma, a dinnyefélék, az eper, továbbá a rizs vagy a burgonya.

Ez a diéta egyszerűen kivitelezhető, de megvan annak a veszélye, hogy bizonyos tápanyagokból hiány keletkezik, ezért nem érdemes egy-két napnál tovább csinálni. Emiatt inkább a szervezet átmeneti tehermentesítésére, illetve rövidebb méregtelenítésre való, nem kifejezetten fogyásra.  Célszerű a diétát megelőző és az azt követő napon csak könnyű salátákat, párolt zöldséget vagy héjában sült-főtt krumplit fogyasztani - így elkerülheted, hogy rögtön visszahízd a leadott kilókat.

Mikor ajánlott?
  • ha nem jelent gondot a monotonitás az étkezés terén
  • ha csak néhány (legfeljebb 2-3!) pluszkilótól akarsz megszabadulni
  • ha tehermentesíteni akarod az anyagcserédet

Tipp: Havonta, de akár hetente egyszer is tarthatsz egy könnyű gyümölcsnapot (egész napra elosztva kb. 1-2 kg gyümölcsöt, lehetőleg szezonálisat) vagy léböjtöt, amikor csak vizet, gyógyteát vagy gyümölcs- és zöldségleveket fogyasztasz.

A GI-diéta és a glikémiás index szerepe
A glikémiás index (GI, 100-as skála) azt mutatja meg, hogy az adott táplálék mennyire emeli meg a vércukorszintet. A finomított lisztből, cukorból álló péksütemények, tésztafélék, nassolnivalók, a hántolt gabonák  gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, étkezés után azonnal megemelik a vércukorszintet. Ez a szervezetet fokozott inzulintermelésre ösztönzi, ezáltal a vércukorszint újra leesik és ismét éhesnek érezzük magunkat. Jónak az alacsony glikémiás indexű, kb. 55 alatti értékű élelmiszerek számítanak, például a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, zöldségfélék, hüvelyesek, amelyek emésztése tovább tart, ezért hosszabb idő alatt és kevésbé drasztikusan növelik a vércukorszintet, vagyis az éhségérzetet is tartósabban csökkentik. Nem beszélve arról, hogy értékes rostokat, valamint jóval több vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak a magas glikémiás indexű fehér kenyereknél, süteményeknél stb.

A glikémiás indexen alapuló GI-diéta lényege, hogy a fogyókúra alatt kizárólag alacsony glikémiás indexű élelmiszereket lehet fogyasztani. A kívánt testsúly elérését követően is érdemes mértéket tartani az 55-nél magasabb csoportba tartozó élelmiszerekkel.

Mikor válaszd ezt?
  • ha egyszerű, jól működő módszert keresel hosszú távra
  • ha az egészséges életmód fenntartása és a civilizációs betegségek elkerülése is fontos szempont

Tipp: A glikémiás indexre mindenképpen érdemes odafigyelni, akármilyen diétát is választasz. A fogyókúra során ugyanis kulcsfontosságú, hogy elkerüld az éhségérzet következtében fellépő falási rohamokat, amelyek tönkreteszik az elért eredményt.



Szénhidrátban szegény diéták: több fehérje és rost

Világszerte népszerűek a fehérjediéták különféle változatai, amelyek a szénhidrátok arányának csökkentésére törekszenek magasabb arányú fehérjebevitel mellett. Az első ilyen módszer, a radikális Atkins-diéta hetvenes évekbeli megjelenése óta számtalan kritikát kapott, mivel táplálkozástani szempontból enyhén szólva is kiegyensúlyozatlan étrendet ír elő. A túlnyomórészt állati fehérjéből és zöldségfélékből álló étrend az ellenzői szerint könnyen okozhat érrendszeri betegségeket, magas vérnyomást vagy diabéteszt. A módszer a ketózis folyamatára épít, amikor a szénhidrátbevitel hiányában megindul a szervezetben a zsírbontás. Sokan esküsznek rá, mint verhetetlen fogyókúrás módszerre, mivel nem jár éhségérzettel és mennyiségre ugyanannyit lehet enni. Azt viszont érdemes tudnod, hogy a rengeteg hús és tojás emésztése megterheli az egész szervezetet és drasztikusan emeli a koleszterinszintet, hosszú távon tehát nem a legjobb megoldás.

Kinek ajánlott?
  • akik előnyben részesítik az állati fehérjéket és zsírokat a szénhidrátokkal szemben
  • akik hajlandóak rendszeresen mozogni is

A vese-, szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők számára egyáltalán nem ajánlott az Atkins-diéta!

A déltengeri vagy South Beach-módszer, amelyet dr. Arthur Agatston kardiológus fejlesztett ki az Atkins-diéta és a GI-étrend pozitívumainak ötvözésével, csak a többszörösen telítetlen, egészséges zsiradékok és az alacsony glikémiás indexű szénhidrátfélék fogyasztását engedélyezi. Ez sok zöldséget, gyümölcsöt, olívaolajat, teljes kiőrlésű gabonákat, hús- és tejtermékeket jelent, tehát ez az, ami a legközelebb áll a kiegyensúlyozott vegyes étrendhez, kiválogatva minden élelmiszercsoportból a legegészségesebb, minőségi táplálékokat.

Ezt válaszd, ha
  • a célod a tartós életmódváltás jó minőségű vegyes étrenddel
  • ha hajlandó vagy a szigorúbb első 2 hétben lemondani bizonyos táplálékokról

Tipp: Ma már nálunk is elérhető néhány olyan komplex fogyókúrás módszer, amely a fentiekhez hasonlóan az ételfajták szétválasztására, illetve a glikémiás indexen alapuló ételválasztásra épül, célzott mozgásprogrammal kiegészítve.

Fontos, hogy olyan diétát válassz, amelyet később is szívesen követsz, és amely megfelelő kalóriamennyiséget tartalmaz ahhoz, hogy mozogni is tudj mellette – enélkül ugyanis elkerülhetetlen az izmok leépülése.  A fogyókúrás módszerek közül hosszú távon azok vezetnek eredményre, amelyek segítségével megtanulunk egy számunkra (testfelépítésünknek, szokásainknak, ízvilágunknak) megfelelő, egészséges étrendet, amelyet tartósan az életmódunk részévé tudunk tenni.

Kolontár Elvira

Képek:
piqs.de: Knipsermann - Vitaminstoß!
piqs.de: Knipsermann - Birnen- oder Apfeltyp?
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 9677 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x