Szabadítsd fel a boldogsághormonjaidat ősszel is!
Címlap / Szépség-Egészség / Szabadítsd fel a boldogsághormonjaidat ősszel is!

Szabadítsd fel a boldogsághormonjaidat ősszel is!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Jönnek a hidegebb napok, egyre kevesebb a napfény, de ez még nem ok arra, hogy engedjünk a rossz hangulatnak és hagyjuk magunkon elhatalmasodni a fásultságot, depressziót. A három legfontosabb teendő a jókedv megőrzéséhez. 

1. Bármit, de mozogj!
Igen, akárhonnan is nézzük, ez a legfontosabb a jókedv és a megfelelő energiaszint hosszútávú megőrzésében! Hetente háromszor fél órát szinte biztos, hogy bárki, bármilyen elfoglaltságok és életkörülmények mellett be tud iktatni, tehát a ’nincs nekem erre időm’ nem jó kifogás.

A mozgás nemcsak a boldogsághormonokat szabadítja fel az agyban, akár már néhány perc vagy fél óra elteltével is, hanem segít megőrizni az optimális testsúlyt, szabályozza az étvágyat és az alvási ciklust, ráadásul még az immunrendszert is erősíti.
  • Ősszel és télen is lehet futni és biciklizni például, ez csak megfelelő öltözet és elszántság kérdése, de ha végképp úgy érzed, hogy fázol, menj edzőterembe!
  • Az egyik legjobb mozgásforma, korra és nemre való tekintet nélkül: a tánc! Akármilyen stílust is választasz, a tánc észrevétlenül mozgatja át a legfontosabb izomcsoportokat és gyorsan jó kedvet csinál, nem mellesleg a jó társaságnak köszönhetően.
  • Ha akárhogy is keresed azt a szabad fél órát a napirendedben, mégsem találod, még akkor is van megoldás! Sétálj vagy biciklizz a munkahelyedre. Már az is jó kezdet, ha egy-két megállóval előbb leszállsz a buszról vagy előbb leteszed a kocsit. Így még a környezetet is kímélted egy kicsit.


2. Minden nap ajándékozd meg a belső gyermekedet!

Kényeztesd magad minden nap valami olyasmivel, amit igazán szeretsz csinálni, ami valóban örömet okoz – ez tényleg bármi lehet: egy munka utáni séta, kávézás a kedvenc barátnőddel, szex, egy aromaterápiás fürdő, egy jó film, néhány oldal a kedvenc könyvedből vagy egy fél óra, amit a hobbidnak szentelsz, de egy különleges vacsora is. Mindegy, mi az, a lényeg, hogy minden nap szánj egy ilyen időtöltésre minimum néhány percet, mert ez azt sugallja a benned élő gyermeknek, hogy törődsz vele, fontos neked, hogy jól érezze magát. Apróságnak tűnik, de az egész napodat fel fogja dobni.

Tipp:
Nevess sokat! Ma már tudományos kutatások is bizonyítják a nevetés stresszoldó, immunerősítő, betegségeket megelőző hatását – egy kiadós kacagás az egész szervezet energiarendszerét képes gyorsan harmonizálni. Olvass vicceket (és küldd tovább másoknak is), nézd meg újra a kedvenc vígjátékodat, keress vicces videókat a neten, ragaszd át másra is a jókedvedet. Ha pedig magadon is tudsz nevetni, az az egyik legnagyobb ajándék önmagad számára.

3. Edd magad boldogra!

Az, hogy jól érzed-e magad a bőrödben, nagy mértékben függ a szervezeted fizikai állapotától, energiaszintjétől, ezt pedig komolyan befolyásolja az étkezésed. A hideg idő beálltával sajnos hajlamosak vagyunk arra, hogy a napfény és a meleg hiányát magasabb szénhidráttartalmú, kalóriaértékű fogásokkal vagy édességekkel  próbáljuk meg pótolni. Ez azonban csak rövid távú enyhülést hoz, hosszú távon viszont súlyfelesleghez is vezethet. Ezért célszerű arra törekedni, hogy tápláló, vitamindús ételekből állítsuk össze a napi étrendet – ha elegendő ásványi anyagot, vitamint és rostanyagot viszünk be, az agyunk nem küldi majd az éhségérzet jeleit, további nassolásra csábítva. Tehát együnk sok gyümölcsöt, zöldségféléket, halat és fehér húsokat, a szénhidrátok közül pedig részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonaféléket és az ebből készült ételeket. Ezek köztudomásúlag lassabban szívódnak fel, összehasonlíthatatlanul több jótékony anyagot tartalmaznak és hosszabb idő múlva lesz szükségünk újabb táplálékfelvételre.


Tipp nassoláshoz:
Néhány marék dió és mandula, egy banán, pár szelet sajt vagy néhány kocka jó minőségű étcsokoládé! Ezek az ételek nagy mennyiségben tartalmaznak triptofánt – ez az esszenciális aminosav szerepet játszik a megfelelő szerotoninszint kialakításában, ami szükséges a hangulati stabilitás, a jó alvás és kedélyállapot megőrzésében.

Képek:
piqs.de: Andrea1 - Hide & Seek
piqs.de: Steve Evans - California Gir
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3183 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x