Hogyan előzhető meg sikerrel a csontritkulás?
Címlap / Szépség-Egészség / Hogyan előzhető meg sikerrel a csontritkulás?

Hogyan előzhető meg sikerrel a csontritkulás?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Október 20-a az oszteoporózis világnapja. Hazánkban legalább 900 ezer embert érint a csontritkulás, a csontszövetek kalciumhiány következtében fellépő anyagcsere-betegsége. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a csontritkulás világszerte mintegy 200 millió nőt érint, így napjainkban ez a második legjelentősebb világszintű népegészségügyi probléma, amelynek esetszáma a szakértői előrejelzések szerint a következő 50 évben, a lakosság elöregedése miatt várhatóan megduplázódik. Annak érdekében, hogy felhívják az emberek figyelmét e betegség veszélyeire, az Egészségügyi Világszervezet indítványára 1996. óta számos országban, köztük 1998-tól, minden év október 20-án Magyarországon is megrendezik az Oszteoporózis Világnapját, amelynek hazai meghonosítását az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete kezdeményezte.

„Az oszteoporózis magyarországi érintettjeinek száma becslések szerint elér a 900 ezer főt; ebben a számban benne foglaltaknak a másodlagos csontritkulásban szenvedők is, ugyanis az osteoporosis számos egyéb kórkép - mozgásszervi, endokrinológiai, autóimmun és daganatos betegségek- velejárója. Említést kell tenni arról is, hogy bizonyos gyógyszerek, pl. szteroidok, véralvadásgátlók szedése ugyancsak osteoporosis kialakulását eredményezheti.” – mondta Zalatnai Klári az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesületének elnöke.


Csontjaink és a kalcium

Csontszöveteink az ásványi anyagoknak, közöttük is elsősorban a kalciumnak köszönhetik szilárdságukat. Mivel szervezetünk nem termel kalciumot, azt a táplálékokból kell magunkhoz vennünk, testtömegünktől függően naponta mintegy 1.000-1.500 mg mennyiségben. Habár testünk súlyának mindössze 1,5-2%-át teszi ki a kalcium, e mennyiségnek 99%-a csontjainkban és fogainkban raktározódik el. A megfelelő mennyiségű kalciumbevitel különösen gyermekkorban fontos, mivel a csontérés ekkor még nem, csak 25-30 éves korunk körül fejeződik be, legnagyobb csonttömegünk 5%-os növekedése pedig akár 25-30%-kal csökkentheti csontjaink időskori sérülékenységét, valamint az oszteoporózis kialakulásának kockázatát.

"A néma kór"

Az oszteoporózis olyan súlyos betegség, mely a szervezet kalcium- és D-vitamin hiánya miatt a csontok tömegének és mésztartalmának veszteségéhez, ezáltal pedig a csontok lyukacsossá, üregessé válásához vezet. A folyamat kezdetben teljesen tünetmentes, ezért is nevezik „néma kórnak”, aminek következtében a csontok lényegesen érzékenyebbek lesznek a külső behatásokra és, súlyos esetben, akár már minimális erőhatásra is könnyedén eltörnek.

Az oszteoporózis a 60 év feletti hölgyek harmadát, valamint az 50 év feletti uraknak ötödét érinti. A betegség tehát nőknél négyszer gyakoribb, mint férfiaknál, aminek az oka az, hogy menopauzában az ösztrogén hormonszint gyors csökkenése magas csonttömeg veszteséget okoz. Az oszteoporózisra való hajlamot súlyosbítja a mozgáshiányos életmód, a vitamin- és kalciumszegény táplálkozás, valamint a dohányzás is.

Megelőzés
Csontszöveteink ritkulása, melynek mértékét nagyban befolyásolja csontjaink korábbi tömege, elsősorban a kalcium szervezetünkből való kiürülése miatt következik be, megakadályozásához tehát ezt, a 40-45 éves kortól fokozottan jelentkező folyamatot kell lassítanunk illetve megelőznünk. Ugyanakkor gyerek- és kamaszkorban, van arányaiban szükség a legtöbb kalciumra (800-1000 mg/nap), hiszen a csontok végleges mérete és tömege ekkor alakul ki. A terhesség és szoptatás idején is fokozott bevitel (1300 mg/nap) tanácsos, hogy a magzati csontfejlődés megfelelő legyen.



„Táplálkozási szokásaink következménye az, hogy hazánkban a lakosság döntő többsége abszolút és relatív kalciumhiányban szenved. A megelőzésnek három lépcsője ismert. Az elsődleges prevenció a születéskor kezdődik, a megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin bevitelét jelenti aktív mozgásra neveléssel együtt. Ha fiatal korban megalapozzák a csontok egészségét, később kisebb lesz az esély a csontritkulásra”
– mondta Dr. Szűcs Erzsébet az ÁNTSZ egészségvédelemmel foglalkozó főorvosa.

A kalcium szervezetünkből való kiürülését nagymértékben akadályozhatjuk rendszeres testmozgással, a veszteséget elősegítő italok (kávé, alkohol, cukrozott szénsavas üdítők) és a dohányzás elhagyásával, illetve kiegyensúlyozott táplálkozás révén, amelyben a lényeges szerepet játszanak a magas kalciumtartalmú tej és tejtermékek.

Forrás: Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete, ÁNTSZ

Harmonet-tippek:
  • Fogyasszunk minél többet - de lehetőség szerint váltogatva –, az alábbi magas kálciumtartalmú ételekből: tej, sajt, halak, káposzta, teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek, olajos magvak. Ezen ételféleségek a tejcukor-érzékenyek számára is optimálisak.
  • A napsütés hatására a bőrben keletkező D-vitamin is elengedhetetlen a csontok, fogak épségéhez – tartózkodjunk napon az őszi, téli időszakban is, amennyit csak lehet. A szabadban végzett sportok is elősegítik a csontrendszer épségének megőrzését.
Képek:
piqs.de: P.-G. Koch - Hallo..
premiercom.hu/download/04_oszteoporozis_idos_emberek.JPG
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3200 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x