Zöldségekkel a jó közérzetért - recepttel!
Címlap / Szépség-Egészség / Zöldségekkel a jó közérzetért - recepttel!

Zöldségekkel a jó közérzetért - recepttel!

Forrás: Vegafood
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Most még bővében állnak a piacokon a brokkoli, cukkini, karfiol, padlizsán, kelbimbó, karalábé és társaik, érdemes finom zöldséges ételekkel kényeztetni a testünket. Ezek a zöldségfélék könnyen emészthetők, javítják az emésztésünk ritmusát, megfelelő mennyiségben tartalmaznak rostokat, így fontos szerepük van a méregtelenítésben és a szabad gyökök megkötésében is. 

Ráadásul kevés kalóriát tartalmaznak, nem hizlalnak, mégis laktatók és ellátják a szervezetünket fontos ásványi anyagokkal és nyomelemekkel. Amelyeket tudunk és szeretünk, fogyaszthatjuk nyersen is, például a brokkolit, karalábét, cukkinit reszelhetjük salátába is.

Legtöbben azonban párolva, főzve, sütve vagy valamilyen egytálételnek elkészítve szeretik – ekkor figyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a zöldségeket. Ideális, ha roppanósak maradnak, nem pedig túl puhák. A zöld színűek, mint a brokkoli és a kelbimbó akár tíz perc alatt is elkészülnek, és ez alatt a rövid főzési idő alatt még megtartják szép sötétzöld színüket is, a magasabb vitamintartalom mellett.

A zöldséges ételek különösen finomak teljes gabonából készült körettel, mint például barnarizs, köles, quinoa, bulgur, hajdina, árpa – rengeteg variációt kipróbálhatunk, csak a fantáziánk szabhat határt az ételpárosítási lehetőségeknek.

Zöldség pörkölt  - Recept a Vegafoodtól

Hozzávalók 4 személyre:
Brokkoli:                   40dkg      
Burgonya:                60dkg
Cukkíni:                    10dkg
Karfiol:                      15dkg
Sárgarépa:               50dkg
Napraforgóolaj:       0,5dl
Kukorica liszt:          0,4dl
Asafoetida:               1kk.
Feketebors őrölt:     0,6kk
Pirospaprika őrölt:   1kk.
Himalaya-só:            2kk


Elkészítés:
A megmosott zöldségeket kell először előkészítened a pörkölthöz. Először a répát reszeld le, aztán a megpucolt burgonyát vágd 2X2-es kockákra, majd tégy ugyanígy a cukkínivel. A karfiolt szedd közepes méretű rózsákra, és jusson erre a sorsra a brokkoli is.


Ha ezzel megvagy, a napraforgóolajban pirítsd meg a sárgarépát nagy lángon, de közben kevergesd, nehogy megégjen. Aztán ha egy árnyalattal sötétebbre váltott,  öntsd hozzá az asafoetidát és két percig pirítsd így. Kicsit meg kell barnulnia. Majd add hozzá a pirospaprikát, egyet forgass rajta, és önts hozzá annyi vizet, hogy épp ellepje. Tegyél rá egy fedőt és főzd így 20 percig. Aztán mikor már majdnem puha a krumpli, add hozzá a többi zöldséget és főzd tovább az egészet szintén fedő alatt 10 percig. A végén keverd hozzá a kukorica lisztet és azzal is forrald 5 percig.

Tipp: Ha tálaláskor egy kis tejföllel megbolondítod, akkor az igazi méltó koronája ennek az ételnek.

Ha nincs kedved a főzéssel bajlódni, de megkóstolnád, hogyan készül az igazán finom zöldségpörkölt, rendeld meg a Vegafoodtól >>



 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 4153 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x