5 +1 dolog, ami irritálja a bőrünket
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / 5 +1 dolog, ami irritálja a bőrünket

5 +1 dolog, ami irritálja a bőrünket

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-21

Bőrirritációt a hétköznapokban gyakran használt, a legtöbb háztartásban megtalálható készítmények is okozhatnak. Kiütések, bőrpír, bőrszárazság kialakulhat krémektől, szappantól, tisztítószerektől, sőt bizonyos ruhaneműktől is. Dr. Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológus orvosának segítségével bemutatjuk a leggyakoribb, bőrirritációt okozó termékeket. 


Rendezvénynaptár
1. Szappanok
A túl gyakori szappanos kézmosás hatására a bőr természetes védőrétege sérül, a lipidréteg elvékonyodik, bőrszárazság alakulhat ki. A kezdetben érdes felületű bőr egyre szárazabbá válik, majd a mélyebb repedések helyén kisebb sebek alakulhatnak ki. A mosogatószerek, habfürdők és tusfürdők szintén hasonló tüneteket okozhatnak.

A bőrgyógyász tanácsa: A rendszeres kézmosás és tisztálkodás elengedhetetlen az alapvető higiéniás szabályok szempontjából. A bőr kiszáradását megelőzhetjük lipidpótló, hidratáló termékek használatával, ezt a kézmosó készítményeknél is vegyük figyelembe. Hosszas fürdőzések helyett zuhanyozzunk, s utána ne feledkezzünk meg a testápoló használatáról sem. Télen a hideg, száraz levegő, nyáron a gyakori fürdőzések, illetve a hámréteg megvastagodása okozhat gondot, így a megelőzésre évszaktól függetlenül ügyelnünk kell!

2. Tisztítószerek
A különböző fertőtlenítő hatású tisztítószerek, mosószerek, bútortisztítók alkalmazása irritációt,  az arra érzékenyeknél allergiás bőrtüneteket okozhat. A készítmények használatát követően a kézfejeken hámlás, kiütés, bőrvörösség jelentkezhet.

A bőrgyógyász tanácsa:
Házimunka végzése közben viseljün pamutbélésű gumikesztyűt. Igyekezzünk minél kevesebb kémiai összetevőt tartalmazó terméket választani, azok túlzott használata ugyanis nem csak a bőrfelületet károsíthatja, de a légutakba jutva allergiás, asztmás tüneteket is okozhat.3. Mosószerek és öblítők

A mosószerek és öblítők is számos vegyi anyagot tartalmaznak, melyek a bőrfelülettel érintkezve kiütéseket, bőrvörösséget okozhatnak. Ha a tünetek rendszerint a ruhával fedett területen jelentkeznek, gondolnunk kell arra, hogy a panaszokat a mosáshoz használt termékek egyike okozza.

A bőrgyógyász tanácsa: Amennyiben a tünetek a mosószer cseréje után sem javulnak, célszerű szakemberhez fordulni és allergia vizsgálatokat végezni.  Az eredmények alapján a tüneteket okozó allergén azonosítható, így azután lehetőségünk van olyan terméket választani, mely a problémás hatóanyagot nem tartalmazza. A kiváltó okok pontos felderítése azonban nem minden esetben egyszerű, így a panaszok esetén javasolt illat- és színezőanyagmentes  termékre váltanunk.

4. Ruházat
A ruhaneműk által okozott irritáció rendszerint az érzékeny bőrűek, vagy a valamilyen bőrproblémával küzdők számára jelent problémát. Az ekcémás betegek gyulladt, viszkető bőrének különösen a műszálas és  gyapjúból készült textíliák  viselése lehet kellemetlen.

A bőrgyógyász tanácsa: A ruhák vásárlásakor érdemes az anyag minőségét is szem előtt tartanunk. A legideálisabb viselet a pamut, de az érzékeny bőrűek számára a selyem okozza a legkevesebb irritációt.

5. Hőség és napvédő krémek
A hőség, a napfény és a nem megfelelő ruházat együttesen is kiütések és bőrvörösség megjelenéséhez vezethet. A leégés nemcsak fájdalmas, de a bőrrák legnagyobb rizikófaktora is. Nem mindegy azonban, hogy milyen napvédő krémmel védekezünk a káros fénysugarak ellen, néhány vegyi összetevő ugyanis kiütést vagy allergiás reakciót is okozhat.

A bőrgyógyász tanácsa: Nagy melegben fontos a lenge, természetes anyagokból készült ruházat viselése. A bőrfelületet eltakaró, vékony ruházat a leégés ellen is részleges védelmet nyújthat, de emellett ne feledkezzünk meg a fényvédő krémek használatáról sem. Itt is keressük a minél kevesebb illatanyagot és színezéket tartalmazó termékeket. A legtöbb allergiás reakciót a PABA (para-aminobenzoic-acid) és származékai okozzák, érzékeny bőrűek számára tehát nem javasolt az ilyen összetevőket tartalmazó termékek használata.

+ 1. Kozmetikumok
Napjainkban számos, hypoallergén jelzővel ellátott termék kapható. Fontos azonban tudnunk, hogy ezek a kozmetikumok sem jelentenek teljes biztonságot az allergiás reakciók elkerülésére. A természetes alapanyagokból készült kozmetikumok sem mindenki számára jelentenek megoldást, nem ritka ugyanis, hogy épp bizonyos gyümölcs-, citrus-, vagy gyógynövényfélékkel szemben alakul ki érzékenység.A bőrgyógyász tanácsa:
Az allergiás reakciók elkerülésének érdekében azt javasoljuk, hogy inkább ragaszkodjunk az évek óta problémamentesen használt kozmetikumhoz. A termékek folyamatos váltogatásával ugyanis könnyen bukkanhatunk egy olyan összetevőre, ami allergiás tüneteket okoz. Amennyiben eddig nem sikerült megfelelő terméket találnunk, forduljunk szakemberhez, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat és az eredmények tükrében javaslatot tesz, hogy milyen termékcsaládból érdemes válogatnunk.

www.allergiakozpont.hu 
 
[ 3145 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x