Nyáron romlik a visszerek állapota!
Címlap / Szépség-Egészség / Nyáron romlik a visszerek állapota!

Nyáron romlik a visszerek állapota!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A nagy melegben egyre többen tapasztalják, hogy visszereik erősebben kidagadnak és kellemetlenebb tüneteket is okoznak. Dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical angiológusa, érspecialistája a kockázati tényezőkről és a megoldási lehetőségekről beszélt. 

Az álló foglalkozás kockázatos
Különösen a nőket és az álló foglalkozásúakat érinti a visszérbetegség, amely kezeletlenül súlyos szövődményekhez vezethet, megelőzéséért viszont sokat tehetünk. Ezt nyáron különösen komolyan kell venni, hiszen a melegben a panaszok romolhatnak.

A visszér-betegség oka a visszerekben megnövekedett nyomás, ami főként a gravitációból ered, és tartós fennállása a vénabillentyűk elégtelenségéhez, a vér pangásához, majd az erek kitágulásához vezet. Amennyiben a felmenők is szenvedtek ettől, az utódoknál is megvan a hajlam a kialakulásra. A jellegzetes tüneteket felismerve tehát mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Ilyenek a láb- és bokadagadás, a lábszárfájdalom, a visszeresség hirtelen rosszabbodása, a bőr bepirosodása, nyomásérzékenység, illetve a gáttáji visszerek kialakulása.



Rizikófaktorok, amely esetén fontos a megelőzés:

  • Nyári meleg
A visszerek állapota a kánikulában azért romlik, mert a melegben az erek kitágulnak, lassul a vérkeringés, fokozódik a pangás és emiatt rosszabbodnak a panaszok. Éppen ezért nyáron elengedhetetlen a kompressziós zokni viselése - fontos lehet a kezdeti stádiumban is. Visszeres problémáknál kerülendőek a hosszú forró fürdők és a szaunázás!
  • Álló munka
Mindazok, akik rendszeresen 8-10 óránál többet állnak egyfolytában (például pincérek, eladók), a vénás véráramlás egyik fontos feltételétől, a környező izmok munkájától vannak megfosztva. Ilyen szempontból a mozgásszegény, ülő életmód is jelentős kockázati tényező.
  • Terhesség / elhízás
Az első trimeszter idején főként a hormonális hatások, később pedig a vénás nyomást okozó, növekvő testsúly következtében változik meg a vénás keringés. Különösen többszörös terhesség esetén jelenhetnek meg gáttáji és a kismedencei vénatágulatok is, ezek azonban a legtöbb esetben a szülést követően visszafejlődnek. A hanyattfekvés a vénák összenyomódása által fokozhatja is a panaszokat. Fontos, hogy az érintett kismama minél hamarabb szakszerű tanácsokat kapjon!



Mit lehet tenni?

Léteznek a mindennapokban bevethető tippek, amelyek enyhíthetik a tüneteket. Ilyen a
  • meleg-hideg váltózuhany, amely kiváló hatású
  • a túl magas sarkú cipők kerülése (optimális az 5 centi alatti sarokmagasság)
  • a túlsúly leadása
  • rendszeres mozgás, esténként értorna a vénák kiürítése végett
  • napközben kompressziós harisnya viselése, esténként a láb felpolcolása.

Komolyabb tünetek esetén merül fel a tágult visszerek eltávolítása műtéttel, illetve a szklerotizáció, amely során egy speciális anyagot fecskendezünk a vénába. Ez az anyag elzárja a vénát és ezzel megszünteti az adott érszakasz visszértágulatát. Ilyenkor az elzárt vénaszakasz feladatát a környező egészséges vénák veszik át. – mondta el dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical angiológusa, érspecialistája.

www.oxygenmedical.hu

Képek: www.morguefile.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4280 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x