Szívszorító érzés: a gyomortáji fájdalom
Címlap / Szépség-Egészség / Szívszorító érzés: a gyomortáji fájdalom

Szívszorító érzés: a gyomortáji fájdalom

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Nehézlégzés, mellkasi szorítás, égő érzés a has felső részén. A felsorolt tünetek könnyen összetéveszthetők a szívinfarktus jeleivel, sok esetben mégsem kardiológiai betegség áll a panaszok hátterében. A GERD, vagy közismertebb nevén reflux a gyomor betegsége. Rossz táplálkozási szokások, dohányzás, vagy túlzott mértékű stressz is vezethet a tünetek megjelenéséhez. 

Gyomorégés: népbetegség
A gasztroenterológiai rendeléseken előforduló leggyakoribb panaszok egyike a gyomorégés. Szerencsés, ha a betegek szakorvoshoz fordulnak a probléma kezelésével, sokan ugyanis többnyire házilag, gyomorsav-lekötő szerek szedésével igyekeznek orvosolni a problémát – számolt be tapasztalatairól dr. Hidvégi Edit egyetemi adjunktus, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa. Az öngyógyítás azonban ez esetben nem kifizetődő. Egyrészt, mert a recept nélkül kapható gyomorégés enyhítésére szolgáló szerek csak meghatározott dózisban és ideig szedhetők, így segítségükkel tartós javulás nem érhető el. Másrészről a gyomorégés hátterében számos probléma, szervi elváltozás is állhat, melyek kezelése nélkül a panaszok nem szüntethetők meg véglegesen.

Súlyos szövődmény: fekélyek

Reflux betegségben az égő érzést a nyelőcsőbe visszajutó gyomortartalom okozza. A panaszok a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom gyengesége miatt alakulnak ki, mely csecsemőkorban még természetes és a gyermek fél-egy éves korára rendszerint megszűnik. Felnőttkorban a gyomor záróizmának gyengülését fokozhatja a túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás és a stressz is. A kezeletlen gyomorégés tünetei idővel rosszabbodhatnak. Amennyiben az állapot tartósan fennáll, a savas gyomortartalom károsíthatja a nyelőcső nyálkahártyáját, ami normálisan csak a semleges vegyhatást tűri. Így a nyelőcsőben fekélyes elváltozás alakulhat ki. Ez már a reflux betegség súlyos formáját jelenti. Hosszú ideig tartó erős savas-maró hatás a gyomor nyálkahártyán is károsodást válthat ki, melynek a következménye a gyomorfekély. Amikor a savas gyomornedv pH-ja a nyombélbe érve sem semlegesítődik, akkor hozza létre a nyombélfekélyt.

Ismerje fel idejében!

A reflux korai felismerésével és kezelésével sokat tehet a súlyosabb szövődmények megelőzéséért. Ne legyintsen tehát, ha a következő panaszokat észleli:
• égő érzés a gyomornál, a szegycsont mögött,
• savas íz érzet a garatban, szájban, mely kiválthat bűzös leheletet,
• gyakori büfögés, csuklás jelentkezhet,
• a garatot ingerlő gyomortartalom köhögést válthat ki, gégészeti vizsgálat krónikus arcüreggyulladást, középfülgyulladást igazolhat.
• súlyosabb következmény, amikor a reflux jelensége asztmás tüneteket, nehézlégzést vált ki. 
• ritkán fogzománc károsodást is okozhat a savas reflux.

Szükséges vizsgálatok

A reflux eszközös vizsgálatokkal - gyomortükrözés és 24 órás nyelőcső pH mérés - igazolható. Kevésbé használható a hasi ultrahang vizsgálat, de egyéb eredetű hányásos, hasfájásos panaszok kizárása miatt elengedhetetlen ennek elvégzése is. A gyomortáji panaszok kapcsán, különösen, ha azok hasmenéssel, puffadással társulnak, felmerülhet az ételallergia vagy ételintolerancia gyanúja is. Ez esetben allergiavizsgálatra is sor kerülhet. A gyomorfekély kialakulásában a Helicobacter pylori nevű baktériummal történő fertőzés is szerepet játszhat. Amennyiben a problémát valóban fertőzés okozza, kombinált antibiotikus kezelés jelenti a megoldást.

Változtasson életmódján!

A reflux kezelésében kiemelt figyelmet kell fordítanunk a helyes táplálkozásra. Enyhe esetben elegendő lehet a táplálkozással bevitt károsító anyagok kerülése: ne fogyasszon a beteg savanyú, túl fűszeres ételeket. Kerülni érdemes az alkoholt, kávét, csokoládét, sőt, még a dohányzást is. Gyakran, de keveset kell ennie, mert a túlterhelt gyomorból nagyobb a valószínűsége a visszacsorgás létrejöttének.
A túl híg gyomortartalom is könnyebben jut vissza a nyelőcsőbe, ezért – különösen lefekvés előtt – nem szabad sok folyadékot fogyasztani. Ezt is inkább több részletben, a nap folyamán elosztva kell a betegnek meginnia.
Alvás közben, a gyomortartalom visszacsorgását megakadályozandó, javasolt a fejrész megemelése.
A reflux pszichés hatásra (stressz) is létrejöhet, vagy súlyosbodhat.
A hasi nyomás emelkedése (kövérség, nagy súly emelése, cipelés, egyes sportok: pl. súlyemelés, futás) rontja a tüneteket, de a hasizom erősítése javít a panaszokon.

www.allergiakozpont.hu

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3588 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x