5 fontos szempont vérnyomásmérő vásárlásánál
Címlap / Szépség-Egészség / 5 fontos szempont vérnyomásmérő vásárlásánál

5 fontos szempont vérnyomásmérő vásárlásánál

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Manuális, digitális, felkaros, csuklós, validált, nem validált... Csak néhány kifejezés, amivel egy vérnyomásmérő vásárlásánál találkozhatunk. Nem könnyű eligazodni az útvesztőben. Pedig nem mindegy, hogyan döntünk. 

1. Manuális vagy digitális?
Manuális vagy hagyományos vérnyomásmérővel az orvosi rendelőben valószínűleg már mindenki találkozott, itt az aktuális vérnyomásérték megállapítása egy sztetoszkóp segítségével történik és hátránya, hogy használata bizonyos fokú szakértelmet kíván.

A digitális készülékek működése ennél sokkal egyszerűbb, hiszen mindent automatikusan csinálnak, így sokkal alkalmasabbak otthoni használatra. A teljesen automata vérnyomásmérőknél a mandzsetta felpumpálása egy gombnyomásra elindul, míg a félautomata készülékeknél saját magunknak kell azt  elvégeznünk.


2. Felkaros vagy csuklós?

Aszerint, hogy a mérést mely testrészünkön végezzük el, léteznek felkarra, csuklóra, sőt ujjra helyezhető modellek is. Általánosságban elmondható, hogy a felkaros vérnyomásmérők a legmegbízhatóbbak, ezek adják a legpontosabb eredményeket, így érdemes ilyet választanunk. Csuklós készülék azok számára ajánlott, akik nem kapnak megfelelő méretű mandzsettát vagy valamilyen okból kifolyólag nem tudnak felkaron mérni.

3. Mandzsettaméret
A felkaros vérnyomásmérők alaptartozéka a mandzsetta, ezt helyezzük fel a karunkra és pumpáljuk fel a mérés megkezdésekor. Kevesen tudják, hogy különböző méretekben kaphatók. Gyerekek és vékony karúak számára érdemes kisebb, vastagabb karúak számára nagyobb méretet választani. Ha nagy ránk a mandzsetta, akkor nem lehet felpumpálni, ha kicsi, akkor pedig nem tudjuk megfelelően felhelyezni. A mandzsetta méretének gondos megválasztása azért is különösen fontos, mert befolyásolhatja a mért vérnyomásérték helyességét. A legtöbb otthoni készülékcsomag közepes méretű mandzsettát tartalmaz, de általában van lehetőség egyéb méret beszerzésére is.

4. Pontosság
Léteznek úgynevezett klinikailag validált vérnyomásmérők, melyek mérési pontosságát független hitelesítési eljárás keretében igazolják. Az ilyen módon bevizsgált készülékek olyan eredményeket szolgáltatnak, melyekben mi magunk és orvosaink is bátran megbízhatunk. Ugyanakkor az a tény, hogy egy vérnyomásmérő nem hitelesített, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem is megbízható. Lehet, hogy egyszerűen csak nem esett át az ellenőrzési eljáráson.


Vérnyomásmérőnk pontosságáról egyszerűen megbizonyosodhatunk, ha következő orvosi látogatásunk alkalmával magunkkal visszük a rendelőbe és ott egy kontrollmérés elvégzésével az orvos által mért értéket összevetjük saját készülékünk eredményével.

A vérnyomásmérők ugyanakkor idővel veszítenek pontosságukból, így a folyamatos megbízhatóság érdekében bizonyos időközönként érdemes újrakalibráltatni őket. Vásárlás előtt jó, ha megérdeklődjük azt is, hogy a kiválasztott készülék esetében mennyire nehézkes, illetve milyen költségekkel jár az újrakalibrálás folyamata.

5. Ár
Az egyes vérnyomásmérő-modellek ára széles skálán mozog. A magasabb ár általában több extra funkciót tartalmaz. A döntésnél a legfontosabb szempont a készülék megbízhatósága, az eredmények pontossága. Az egyéb funkciók (pl. beépített memória) kiválthatók egy papírral és egy tollal, vagy például a www.egeszsegnaplo.hu alatt elérhető teljesen ingyenesen online kezelési naplóval, az EgészségNaplóval.

Forrás: www.egeszsegnaplo.hu

Képek: www.morguefile.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3967 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x