Te eszel vagy táplálkozol?
Címlap / Szépség-Egészség / Te eszel vagy táplálkozol?

Te eszel vagy táplálkozol?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Régóta tudjuk, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen tápértékű és minőségű ételeket fogyasztunk. A legfontosabb táplálékunk a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagokat egyszerre és könnyen emészthető formában tartalmazza. Cikkünkből kiderül, mi is ez az értékes étel. 

Mondhatnánk: ugyan, ki mondhatja meg nekünk, mi a legfontosabb, nélkülözhetetlen táplálékunk? Egy kis utazásra invitálom a kedves olvasót, melynek során rá fogunk arra a táplálékra, vagy táplálék-csoportra találni, amit joggal tartunk a legfontosabbnak… Manapság már sokat tudunk az egészségről és a betegségről – legalábbis elméletben – de csak nagyon keveset a gyakorlati életben történő alkalmazásról.

Mik a legfontosabbak számunkra, amikor ételt veszünk magunkhoz?
Először is el kell döntenünk, hogy csak egyszerűen enni akarunk vagy táplálkozni!

Viccesnek tűnik ez a kijelentés, de sajnos az emberek nagy része azt eszik, amit éppen tud, szendvicset, édességet, éttermi ételt, de minden tudatosság nélkül, egyszerűen utánozva a többieket és pillanatnyi elhatározását követve…

Ám a táplálkozás lehet tudatos étkezés, amikor bizonyos keretek között igen élvezetes és egészséges ételeket fogyaszthatunk. Ez azt jelenti, hogy ellenőrzésünk alatt tartjuk, hogy amit megeszünk, az micsoda is tulajdonképpen, miből készült, milyen eljárással, hol, stb. Ez a tudatosság sokaknak macerásnak, fölösleges idő- és energiapocsékolásnak tűnik, de évtizedek tapasztalata mutatja, hogyha valahol intézményes az emberiség elleni bűn, akkor a modern élelmiszeriparban és az élelmiszerkereskedelemben mindenképpen.


Mit is ehetünk akkor?

Mindenki azt és annyit eszik és olyat, amit, amennyit és amilyet csak akar, és akkor, amikor ő akarja. Szeretném érzékeltetni, hogy mindig személyes a döntés és az akarat – bár sok és nagy a külső kísértés is (reklámok, szokások, családi-társadalmi hagyományok stb.).

Ebben a kis cikkben a legfontosabb táplálékról szeretnék írni, arról a táplálékról, ami a szervezetünknek is, tehát az egészségünknek is jót tesz, a pénztárcánkat is kíméli és nem is lesz lelkiismeret furdalásunk, ha jól lakunk belőle!

Mi nem lehet ez a csodálatos táplálék?
Hús és állati zsír biztos nem, és tej-tejtermék sem, mert ezekről tudjuk, hogy szív-érrendszeri megbetegedések, rák, cukorbaj, allergiás panaszok és még sok más betegség kiváltói, előidézői, okai lehetnek.

Nem lehet ipari termék sem, mert minden feldolgozott élelmiszer már manipulált, tehát biológiai értéke legjobb esetben is töredékére csökkent.

Azt mondtam, ugye, hogy jól lakhatunk belőle, tehát ha ránk tör az éhség, és valóban üres a gyomrunk, bőségesen fogyaszthatunk belőle.

Ennek a különleges tápláléknak egészen sajátos összetétele van!

Igen, ez a táplálék tartalmaz :
  • vitaminokat
  • ásványi anyagokat
  • nyomelemeket
  • cukrot
  • zsiradékot
  • aromákat, ízfokozókat
  • fehérjét
  • szénhidrátot
  • rostanyagokat
  • desztillált vizet.

Valóban, ezeket az összetevőket „csodatáplálékunk” mind tartalmazza, méghozzá a legtökéletesebb arányokkal és összetételben. Ez a méltán legfontosabb táplálékunk életmentő lenne számunkra a sivatag kellős közepén, mert minden megvan benne, ami az emberi szervezet fenntartásához és működéséhez szükséges, és napokig, hetekig, sőt hónapokig is élhetünk rajta. Próbáljon meg valaki egy láda csokoládéval, vagy 30 kg sajttal, esetleg egyéb úgynevezett szokásos élelmiszerrel életben maradni szélsőséges körülmények között…

Eleddig titkolt és jól körülírt táplálékunkat, mely valóban a legkülönfélébb alakban, ízben, formában és éghajlati változatosságban megtalálható: a gyümölcs!


Modern korunk tudományának talán az egyik legnagyobb felismerése, hogy táplálkozás terén vissza kell térnünk a természethez, a legnagyobb éléskamrához. Nagyon érdekes, hogy az emberi, a modern XXI. századi táplálkozástudomány is ide jutott, minden komoly orvosi, élettani stúdium a növényi alapú táplálkozást javasolja, de az élelmiszerüzlet csak dübörög, dübörög előre és öli meg szegény, hiszékeny áldozatait…

Több ezer éves tanács, amit a mai napig nem vagyunk hajlandóak elhinni…

Nem hiába tartjuk a gyümölcsöt tökéletes tápláléknak: ízletes, kiváló szomjoltó és bár nem kalóriadús és tömény tartalmas étel, de 1-2 óráig csillapítja éhségünket. Tisztességes mennyiséget ehetünk belőle, sőt kúraszerűen is ehetjük, napokon keresztül is, ha akarjuk, vagy egy-egy gyümölcsnapot beiktatva.

Vigyázzunk azonban arra, hogy aki nincs hozzászokva a nagyobb mennyiségű és rendszeres gyümölcsfogyasztáshoz, kellemetlen tünetei lehetnek, mert a gyümölcs gyógyászatilag is jelentős erővel bír: kiváló vízhajtó, béltisztító, ezért hajtja a beleket és az egész emésztőtraktust.

GYÜMÖLCSÖT  KIZÁRÓLAG ÉS MINDIG CSAK ÉHGYOMORRA ÉS MAGÁBAN EGYÜNK!!!  Soha ne keverjük össze a nyers gyümölcsöt semmilyen más étellel. A fent leírtak természetesen a nyers és egészséges, érett gyümölcsre vonatkoznak. Egy kis érdekesség még: van a vegán, tehát csak növényi táplálékot fogyasztó vegetáriánusoknak egy csoportja, akik magukat nemes egyszerűséggel csak „gyümölcsevőknek” hívják. Ők szinte kizárólag csak különféle gyümölcsöket fogyasztanak és gyakorlatilag gyümölcsön élnek. Sokféle különböző tápértékű gyümölcs létezik, így elképzelhetjük, hogy ezek a tiszta táplálkozásra törekvő emberek találnak változatos és tápláló gyümölcsféléket.

Mahatma Gandhi, a méltán elismert indiai államférfi, aki csodálatos emberségével és példamutató életével sokaknak ma is irányadó, maga is sokat kísérletezett különféle természetes táplálkozási módokkal. Ő maga írta :

„Angliában sokan élnek tisztán gyümölcsétrenden és számolnak be tapasztalataikról. Egy Just nevű német orvos vastag könyvet írt e kérdésről. Számos érvvel és bizonyítékkal igazolja a gyümölcsétrend értékét. Sok betegséget gyógyított meg szabadlevegő-kezeléssel kombinált gyümölcs-étrenddel. Olyan messzire megy, hogy minden ország népe saját földje gyümölcseiben minden tápláló elemet megtalálhat. Nem hallgathatom el a magam tapasztalatait sem. A legutóbbi hat hónapban kizárólag gyümölcsétrenden éltem. Mostani étrendem banánból, földi mogyoróból, datolyából,  növényi olajból és citromhoz hasonló savanyú gyümölcsből áll. Nem mondhatom, hogy teljesen kielégítő tapasztalatokat szereztem, de hat hónapi idő rövid is ahhoz, hogy végleges választ adjon a teljes étrendváltoztatás fontos kérdésére. Annyit mindenesetre mondhatok, hogy azóta jól érzem magam, fizikai és szellemi erőm nagyobb, mint ennek előtte. Szellemi munkát kitartóbban és jobb eredménnyel tudok végezni, mint eddig, A gyümölcsétrendet jó eredménnyel próbáltam ki betegeken is." „Ha ez a nézet helyes, akkor ebből az következik, hogy jelenleg sok drága időt vesztegetünk főzésre. Ha nyers étrenden tudnánk élni, sok időt, energiát és pénzt megtakarítanánk, amit hasznosabb célra fordíthatnánk."



„Egyesek határozottan kijelentik, hogy haszontalan és bolond gondolat az, hogy az emberiség nyers étrenden élhetne, mert hiszen egyáltalán nem él így. De most ne azon töprengjünk, hogy mit akar, vagy mit nem akar az ember csinálni, hanem azon, hogy mit kellene tennie. Csak ha ismerjük az eszményi étrendet, akkor leszünk képesek egyre jobban megközelíteni ezt az eszményt. Ha azt mondjuk, hogy a gyümölcsétrend a legjobb, természetesen nem várjuk azt, hogy mindenki ezen éljen. Mi csak azt mondjuk, hogyha ezen az étrenden élne, az nagyon jó lenne." „Egyáltalán nem hiszem azt, hogy akik olvassák ezeket a sorokat, rögtön gyümölcsétrendre térnek át. Lehet, hogy mindaz, amit írtam, egyetlen olvasóra sem fog hatást gyakorolni, mégis szent kötelességemnek tartom, hogy kifejtsem azt, amit legjobb tudásom szerint jónak tartok."

(Gandhi : Egészségre Vezérlő Kalauz)

Természetesen senkit sem akarok arra buzdítani, hogy nyers gyümölcsön éljen, de ne is asztali díszként tartsuk a gyümölcsöt, hanem kezeljük értékén, napi táplálékként, és nem desszertként, mert nem az…

Az egészséges táplálkozásról, a kiegyensúlyozott vegetáriánus életmódról bővebben a XV. Vegetáriánus Fesztiválon hallhat. 2011. augusztus 27-28., Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ, X. kerület, Szent László tér 7-14. A programok a www.egeszsegvar.hu oldalon tekinthetők meg. A belépés ingyenes.

Élő Zsolt

Képek: www.morguefile.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 3011 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x