HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-11-19
Címlap / Szépség-Egészség / Ötletes dzsemek - ahogy még nem próbáltad

Ötletes dzsemek - ahogy még nem próbáltad

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-11-19

Gyümölcshegyek állnak a piaci standokon, a szerencsésebbek állandó programként szedegetik a kertjükben a bokrokról, fákról a gyümölcsöket. Bármennyire is szeretjük a gyümölcsöt, nem biztos, hogy ilyen nagy mennyiségben vagyunk képesek nap, mint nap elfogyasztani. És persze az is jó lenne, ha nem csak most, de télen is élvezhetnénk a finom gyümölcsök aromáit. Mit tehetünk tehát? Vagy lefagyasztjuk, aszalhatjuk, vagy befőttet készítünk, vagy lekvárként, dzsemként elrakjuk. 

 

Rendezvénynaptár
Hogyan tegyük el?
Tegyük kisebb üvegcsékbe, így ha nem is esszük meg rögtön, jobban eláll, miután felbontottuk. Az üvegeket jól fertőtlenítsük ki, különben hamar megromolhat a dzsemünk. A legjobb, ha forraljuk pár percig, lehűtjük, és ebbe rakjuk a kész gyümölcskészítményt, majd jól

Választhatunk dizájnos üvegeket, vagy festhetünk mi is rá mintákat üvegfestékkel, a tetejére kössünk szép anyagdarabot egy selyemszalaggal. A szalagra ráírhatjuk az ajándékozott nevét, vagy, ha csak a magunk örömére készítjük, akkor a készítés dátumát, a dzsem fajtáját.

A dzsemeket csak pár percig kell forralni, így vitamintartalmából is jócskán megmarad még kellő mennyiség.

Mivel és hogyan édesítsünk?

Édesítésre legtöbbször fruktózt (gyümölcscukor) szoktam használni ebben az esetben, de nyugodtan eltehetjük édesítőszerrel, vagy nyírfacukorral is. Amit tudnunk kell, hogy a fruktóz édes ízének kialakulásához kell egy pici idő, ezért kevergessük jól el a készítményben, majd kóstoljuk meg. Először csak keveset tegyünk hozzá, mert sokkal édesebb, mint a cukor, ezért félő, hogy túllövünk a célon.Gyümölcstől függően, 2 kg gyümölcshöz körülbelül 100 gr-ra lesz szükségünk.

Az édesítőszereken általában fel van tüntetve, hogy mennyi adag felel meg belőle egy adott mennyiségű cukornak. De ezt is érdemes inkább kis adagokban belerakni, közben kóstolni, így biztosan jó lesz a végeredmény. Javaslom a por állagú édesítőszerek használatát, hiszen a tabletták használata egyáltalán nem célszerű, a folyékony pedig felhígítaná a gyümölcskészítményünket. Édesítőszerből kb. 2 kg gyümölcshöz 20-30 gr-ra van szükség.

A nyírfacukorban az a jó, hogy ha valaki eddig cukorral készített dzsemet, akkor tudja, mekkora mennyiségre lesz szüksége, ugyanis ugyanannyi nyírfacukrot kell használnia, mint amennyit a cukorból használna. Ez azt jelenti, hogy kb. 2 kg gyümölcshöz 200-300 gr nyírfacukor szükséges. Azt javaslom, hogy inkább először kevesebb mennyiséget használjunk, és egy kóstolás után édesítsük még tovább, ha szükséges.

Bármelyiket is használjuk, a dzsem energiatartalma kevesebb lesz, mint ha cukrot használtunk volna, ráadásul a cukor sem fogja feleslegesen megterhelni a szervezetünket.


Almás- fahéjas dzsem

Válasszunk édesebb almát, hogy minél ízesebb legyen, és kevesebb édesítőanyagot kelljen használni.

Az almát sok esetben sárgabarackkal is szoktam keverni, így ellensúlyozom a barack édességét, és az alma semlegesebb ízét.

A fahéj, mint tudjuk, remek ízharmóniát ad az almával vegyítve.

Készítése:
Az almát hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra. Pár kocka almát tegyünk félre, a többit turmixoljuk össze. Tegyük egy nagy edénybe, majd a tűzhelyen kezdjük el melegíteni. Öntsünk hozzá annyi nyírfacukrot, amennyi cukrot egyébként használnánk. De ne édesítsük túl. Tegyük bele az őrölt fahéjat. Annyit, hogy az ízén erőteljesen érződjön. Dzsemfixszel 2 percig forraljuk, majd öntsük üvegekbe, tegyük bele az almakockákat, és esetleg még fahéjrúd-darabkákat is. Az üveg díszítéséhez is használhatunk fahéjrudakat. Kössünk hozzá szalaggal 1 darab fahéjrudat, így akár karácsonyi ajándéknak is kiváló lehet.


Meggyes- mentás-étcsokis

Meggy és csoki, hát nem csodálatos párosítás? Szerintem az egyik legjobb! Főleg egy kis mentával megbolondítva!

Készítése:
Mossuk meg a meggyet (kb. 2 kg-ot) és magozzuk ki. Turmixoljuk le, de hagyhatunk pár elfelezett meggydarabot külön. Készítsük ugyanúgy, mint az előzőeket, de a forralás végeztével, ha lehűlt a dzsem, reszeljünk bele jó minőségű étcsokoládét (kisebb üveghez 1-1 kockát). Az üvegek aljába rakjunk pár levél mentát (előzőleg jól mossuk meg, majd szárítsuk meg). Erre öntsük a csokis meggydzsemet.

Csak bírjuk kivárni, míg az ízek jól összeérnek, hiszen akkor lesz igazán finom!

Ha van kedvünk még egy picit megbolondítani ezeket a dzsemeket, akkor rakjunk beléjük olajos magvakat, diót, mandulaszirmot, pisztáciát. Mindig sótlan magokkal dolgozzunk. Az én kedvencem a mandulaszirom, mivel elég semleges az íze, így bármilyen gyümölcshöz jól párosítható, és elég könnyed ahhoz, hogy jól eloszoljon a gyümölcskészítményben, mégis egy kis különlegesességet kölcsönöz bármilyen lekvárnak, dzsemnek.


Szilvás- rumos- vaníliás

A gyümölcsöket dzsemek esetében is nyugodtam keverhetjük kis mennyiségű alkohollal, feltéve persze, hogy csak felnőttek fognak eszegetni belőle.

A szilvához rumot választottam ez esetben, de tehetünk mandulalikőrt, vagy más gyümölcsök mellé narancslikőrt is. Például fenomenális párosítás, ha narancsból készítünk dzsemet, reszeljük bele a narancs héját is, így az íze sokkal intenzívebb lesz, és öntsünk bele egy pár csepp narancslikőrt is, így finom, pikáns ízvilágot kapunk. Az eredményt nyugodtan tálalhatjuk például egy jó kacsasülthöz.

A narancsos változatot persze télen tudjuk csak megcsinálni, így nyáron inkább a szilvával próbálkozzunk.

Készítése:
Az érett szilvákat jól turmixoljuk össze (ebben az esetben ne hagyjunk gyümölcsdarabokat), majd tegyük fel főni. Ugyanúgy, mint az előbb, dzsemfixszel készítsük. Eközben vágjunk fel hosszában egy vaníliarudat és kaparjuk a szilvapürébe a magokat. Ha kész, vegyük le a tűzről, és csepegtessünk bele egy kevés rumot, ezután töltsük az üvegekbe.


Kovács Judit
dietetikus

Képek: www.FreeDigitalPhotos.net





 
 
[ 5051 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot


Warning: Division by zero in /var/www/lapcsalad/harmonet.hu/include/fooldal/rendezvenynaptar_slide_jobb_oszlop.php on line 72
 
 
/img/hirdetes/2019/csengettyu.jpg
 




 



ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x