Már az anyaméhben kialakulhat a silány ételektől való későbbi...
Címlap / Szépség-Egészség / Már az anyaméhben kialakulhat a silány ételektől való későbbi függőség

Már az anyaméhben kialakulhat a silány ételektől való későbbi függőség

Forrás: MTI
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-07-05

A terhesség alatt olcsó, egészségtelen ételeket fogyasztó nők gyermekei nagyobb valószínűséggel válnak maguk is függővé a silány ételektől - figyelmeztetnek szakemberek. 

 

A The FASEB Journal című tudományos folyóirat márciusi számában közölt tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a terhes nők által fogyasztott egészségtelen ételek változást okoznak a magzati agy opioid jelátviteli útvonalának fejlődésében. Az elváltozás hatására a babák kevésbé érzékenyek a zsírban és cukorban gazdag ételek fogyasztásakor felszabaduló opioidokra. Ezek a gyerekek a silány ételekkel szembeni nagyobb "tűrőképességgel" jönnek a világra és többet kell enniük a tápanyagban szegény ételekből ahhoz, hogy elérjék azt a bizonyos "jóleső" érzést. 

"Ezen kutatás eredményei segítenek abban, hogy jobb információkat adhassunk a várandós nőknek azon hosszú távú hatásról, amelyet étrendjük a gyermekük életfogytig tartó ételpreferenciájára és az esetleges anyagcsere problémák kockázatára gyakorol" - húzta alá Beverly Muhlhausler, az ausztrál Adelaide-i Egyetem kutatója. - Remélhetőleg mindez arra ösztönzi az anyákat, hogy olyan egészséges étrendet válasszanak maguknak, amelytől a gyermekük is egészségesebb lesz."


Muhlhausler és kollégái két csoport nősténypatkány kölykein végzett vizsgálatokat. Az anyaállatok egy részét normális patkányeledellel, míg a másik csoport egyedeit silány tápanyagú, emberi ételekkel etették a vemhesség és a szoptatás ideje alatt. Elválasztásuk után a kölykök minden nap receptorblokkoló injekciót kaptak, amely gátolta az opioid-jelátvitelt. Ennek blokkolása csökkenti a zsír- és a cukorbevitelt azáltal, hogy megakadályozza a dopamin felszabadulást.

Az eredmények azt mutatták, hogy a receptorblokkoló kevésbé bizonyult hatékonynak a zsír- és a cukorfogyasztás visszaszorításában azon kölyköknél, amelyeknek anyját silány ételekkel etették. Mindez azt sugallja, hogy ezen kölykök opioid jelátviteli útvonala kevésbé volt érzékeny, mint azon társaiké, amelyeknek anyját hagyományos patkányeledellel etették - olvasható a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportálon."Ez a tanulmány rávilágít arra, hogy az egészségtelen tömegételektől való függőség valódi addikciót jelent" -
húzta alá Gerald Weissmann a folyóirat vezető szerkesztője. - A silány étel ugyanolyan kémiai folyamatot indít a testben, mint az ópium, a morfium és a heroin. Szomorú ezt kimondani, de az anya terhesség alatti egészségtelen táplálkozása függővé teszi a gyermeket a silány ételektől."


Forrás: MTI, www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130228103443.htm)

Műanyag ételek helyett házikoszt: egyszerűen, gyorsan, olcsón elkészíthető receptek a Nagyi Konyhájában, Patocskai Nikitől, a Harmonet háziasszonyától!

Böngéssz az ínycsiklandó fogások között >>

Képek:
marin - FreeDigitalPhotos.net
adamr - FreeDigitalPhotos.net
 
 
[ 1839 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x