A tetoválás múlandó, az allergia örök - a henna veszélyei...
Címlap / Szépség-Egészség / A tetoválás múlandó, az allergia örök - a henna veszélyei

A tetoválás múlandó, az allergia örök - a henna veszélyei

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A legtöbb strandon, üzletsoron, a turisták által látogatott helyek közelében egyre-másra bukkannak fel az ideiglenes tetoválásokat készítő művészek. Az alkotásokat fiatalok, idősebbek is szívesen viselik, nem árt azonban az óvatosság, a fekete színt biztosító adalékanyag allergiát okozhat.  

Henna a természetben
A henna a Lawsonia inermis növény levelének szárított, por formában elterjedt, rendkívül népszerű festékanyaga. Természetes vöröses-barna színét a növény levelében jelen lévő festékanyag a 2hydroxy1,4naphthoquinone (lawsone) adja. A festékanyag a bőrben, hajszálban, körömben lévő keratinnal érintkezve vörös elszíneződést okoz, emiatt is nevezik vörös hennának. A természetes vörös henna biztonsággal használható, csak nagyon ritkán okoz allergiás reakciót.


A fekete haj- és szempillafestékre is ügyeljen!
A fekete henna a természetes vörös festékanyagon kívül azonban már PPD-t (pphenylenediamine) is tartalmaz, mely a sötét szín kialakulásáért felelős. A fekete hennát főleg hajfestésre, szempillafestésre vagy átmeneti fekete henna tetoválásra használják. A PPD alkotóelem nagyon gyakran, körülbelül 2,5%-ban okoz allergiás tünetet –nyilatkozta lapunknak dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus. A fekete henna festék alkalmazásának helyén az arra érzékeny egyéneknél 1-3 nap múlva jelentkeznek viszkető, vörös hólyagcsák. Ha első alkalommal próbálunk henna tetoválást, akkor 1-2 hét múlva a mintázat helyén duzzanat, vörös kiütések, ekcéma jelentkezhet. Mivel a PPD a tartós hajfestékekben is előfordulhat, így gyakran jelentkezik allergia a tartós hajfestékekre is. A hajfestékek, szempillafestékek az arcon, fejbőrön súlyos allergiás tüneteket okoznak, ritkán életveszélyes fulladás, arc- szemhéj-duzzanat, légzési nehezítettség is felléphet.



Használat előtt végezzen bőrpróbát!
A PPDallergia az úgynevezett rátevéses bőrpróbával (epicutan teszt) vizsgálható. Amennyiben fekete hajfestéket, szempillafestéket vagy fekete henna tetoválást szeretnénk, minden esetben javasolt előzetesen bőrpróba végzése. A bőrpróbát úgy végezhetjük, hogy az adott festékből kis mennyiséget kenünk például a felkar belső részére, vagy a fül mögött a nyak területére, és azt három napig nem mossuk le. A következő 3 napban figyeljük, hogy a teszt helyén vörös kiütés, bőrpír vagy duzzanat jelentkezik-e. Amennyiben lehetőség van rá úgy a természetes henna is hasonló bőrpróbával tesztelhető, mely általában negatív eredményt ad.


A végleges tetoválás sem jelent garanciát
A vörös henna nagyon ritkán okoz problémát, így viszonylag biztonsággal használható. Ha korábban készíttettünk már – ideiglenes, vagy tartós - tetoválást, akkor a kérdés az, hogy a korábbi tartós tetoválás vagy tartós hajfesték tartalmazott-e PPDt, valamint hogy a PPD-re kialakult-e allergiás érzékenység. Amennyiben a PPD-re érzékeny egyén használ ismételten fekete hennát, úgy biztosan jelentkezik ismételten allergiás ekcéma, súlyos esetben akár anaphylaxia is felléphet. Emiatt nagyon fontos a különböző festékanyagok összetételének pontos ismerete.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3749 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x