DASH diétával a magas vérnyomás ellen
Címlap / Szépség-Egészség / DASH diétával a magas vérnyomás ellen

DASH diétával a magas vérnyomás ellen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A magas vérnyomás Magyarországon népbetegségnek számít, ráadásul olyan súlyos szövődményekhez vezethet, mint a stroke, vagy a szívinfarktus. Bár a rendszeres orvosi konzultáció és kezelés elengedhetetlen a hipertóniában szenvedőknek, azonban a betegek emellett étkezésükkel is sokat tehetnek az állapotukért. Hogy milyen diétát érdemes követniük, arról Dr. Kapocsi a magas vérnyomás specialistája beszélt. 

Miből áll a DASH diéta?
A DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diéta a szó szoros értelembe véve nem diéta, hanem az étkezési szokások megváltoztatása. Akinek szükséges a testsúly kontrollja, annak egy életen át kell folytatnia, sőt, a nem elhízottak gyakorlatilag önmaguktól így étkeznek, mivel ezt tartják normálisnak. De hogy mit is takar pontosan?

„A DASH diétához igen sok minden tartozik: sok zöldség, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, növényi rostok, teljes kiőrlésű gabonák, növényi eredetű fehérjék, csökkent telített zsírsavak és koleszterin tartalmú ételek. Ezeken kívül szokták még a mediterrán étrendet, a heti legalább kétszeri halfogyasztást, a szójatej és a friss gyümölcsök fogyasztást is javasolni hozzá, bár ez utóbbinál figyelni kell arra, hogy nem a szokott étrendhez pluszban kell őket fogyasztani - főleg nagyobb mennyiségben-, hanem a szokásosból valami helyett.


Tehát nem plusz az étrendhez, hanem annak része. Fontos, hogy ennél a diétánál nincs olyan, amit nem lehet fogyasztani. Ha valaki például nagyon szereti a sült liba pecsenyét, és Márton napkor azt eszik, akkor tegye. De ne egyen egyik nap libapecsenyét, másik nap főtt, vagy sült császár szalonnát, harmadik nap vajas-tejszínes süteménycsodát, a negyediken  pedig csülök pörköltet. Szóval a legfontosabb a mértékletesség és a változatosság, és ebbe kontrollált formában szinte minden belefér.”- mondja Dr. Kapocsi a magas vérnyomás specialistája.


Van, hogy már önmagában is eredményes
Felmerülhet a kérdés, hogy vajon elegendő-e ez a diéta ahhoz, hogy normalizálódjon a vérnyomás. A szakértő szerint enyhébb hipertónia esetén a megfelelő étrend hatására bizony rendeződhet a vérnyomás- bár azt hozzá kell tenni, ehhez a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen!
Amennyiben önmagában az életmód változtatás nem vezet túl sok eredményre, és emiatt mégis kezelni kell a beteget (140/90 Hgmm-es vérnyomás, vagy ez feletti érték esetén), akkor azért az is előfordulhat, hogy az illetőnek kevesebb gyógyszerre lesz szüksége, tehát a diéta mindenképpen a segítségére válhat.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3574 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x