Mégsincs Önnek magas vérnyomása? Itt vannak az új értékek...
Címlap / Szépség-Egészség / Mégsincs Önnek magas vérnyomása? Itt vannak az új értékek

Mégsincs Önnek magas vérnyomása? Itt vannak az új értékek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A magas vérnyomás nem csak Magyarországon, de az egész világon számtalan embert érint. Bár kezelése sok esetben nehézkes, a legújabb iránymutatásokkal talán közelebb kerülhetünk a "néma gyilkos" sikeres terápiájához. Dr. Kapocsi Judit magas vérnyomás specialista elmondja, mi mindenre kell figyelni, hogy kordában tarthassa hipertóniáját. 

A JAMA ( Journal of the American Medical Association) lapban nemrégiben új közlemény jelent meg, melyben friss iránymutatásokkal álltak elő a tudósok a magas vérnyomás kezelése terén. A szakértők hangsúlyozzák, hogy ezek az ajánlások megbízhatóak és bizonyítékokon alapulnak, így ha ezeket az orvosok és a betegek figyelembe veszik, csökkenthető lenne a hipertónia okozta stroke és szívinfarktus kialakulásának esélye.

De hogy mégis mik a legfontosabb újdonságok az eddigiekhez képest?


•    60 évnél idősebbek esetében a cél a 150/90-es alatti vérnyomás elérése
•    30-59 kor között a 140/90 alatti érték
•    cukorbetegek és krónikus veseelégtelenségben szenvedők esetében szintén a 140/90 alatti érték elérésére kell törekedni


Az új iránymutatás figyelembe vétele azért is fontos, mert befolyásolhatja az eddigi gyógyszeres kezelést, így meglehet, kevesebb, illetve más készítményre lesz szüksége a betegnek, mint eddig.
Van, ami változatlan

Bár időről időre új iránymutatásokat állítanak össze a tudósok, azonban vannak olyanok, melyek örök érvényűek.
Ilyen például az, hogy ismerje vérnyomása értékét. „Sokan nincsenek azzal tisztában, hogy a hipertóniának leggyakrabban nincs semmiféle tünete, így nem is gondolják, hogy terápiára szorulnának. Éppen ezért érdemes otthon vérnyomásmérőt tartania, hogy képet kaphasson állapotáról! Viszont amennyiben már fenyegeti önt a „néma gyilkos”, akkor még jobb, ha rendszeresen részt vesz 24 órás vérnyomásmérésen, ami a nap folyamán többször is rögzíti az értéket, így kezelőorvosa tisztában lehet az estleges ingadozásokkal is.”- javasolja dr. Kapocsi Judit magas vérnyomás specialista.

Amennyiben értéke a normál tartományon kívül mozog, mindenképp konzultáljon rendszeresen orvosával, és ne legyintsen a problémára, hiszen kezeletlen esetben olyan súlyos szövődményeket okozhat a hipertónia, mint a stroke vagy a szívinfarktus!
Végül akármilyen készítményt is szed, az iránymutatások szerint fontos, hogy figyeljen oda életmódjára, hiszen ha kerüli a sós, nehéz ételeket, valamint a cigarettát, azzal a gyógyszeres terápia hatékonyságát nagyban növelheti.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3423 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x