Gyermekvállalás sokízületi gyulladással
Címlap / Szépség-Egészség / Gyermekvállalás sokízületi gyulladással

Gyermekvállalás sokízületi gyulladással

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Mint a legtöbb krónikus betegség esetében, a reumás ízületi gyulladás kapcsán is kérdések sora vetődik fel a gyermekvállalás előtt. Veszélyesek-e a szedett gyógyszerek a magzat egészségére? Mennyire nehezítik majd meg a betegséggel járó tünetek a terhességet? Ilyen és további, gyakran felmerülő kérdésekre keresünk választ dr. Kádár János immunológus segítségével. 

Kilenc tünetmentes hónap?
A reumás ízületi gyulladással kezelt kismamák többsége a tünetek jelentős javulásáról számol be a várandósság időszaka alatt – mondja dr. Kádár János. Az összefüggés pontos okai ugyan nem tisztázottak, de feltehetőleg az immunrendszer csökkent működése okozza a pozitív változást. A sokízületi gyulladás autoimmun betegség: a szervezet a saját sejtjeit tévedésből veszélyesnek ítéli meg, és támadást indít ellenük. A terhesség létrejötte azonban elnyomja az immunrendszer működését, hiszen az „idegen test”, a magzat megtartására törekszik. Az immunrendszer kevésbé aktív működése miatt, a kismamáknál jelentősen csökken a betegséggel járó gyulladás és fájdalom mértéke.


Változások a kezelésben, rendszeres kontroll
Terhesség során a betegek többsége kedvező változásokat tapasztal, de vannak, akiknél az ízületi fájdalmak továbbra sem szűnnek. Mindkét esetben szükség lehet a korábbi gyógyszeres kezelés módosítására – javasolja az Immunközpont főorvosa. A második és harmadik trimeszter alatt a korábban szedett, szteroid tartalmú készítmény rendszerint biztonsággal alkalmazható, de erről minden esetben a kezelőorvos dönt. Javasolt már a tervezett teherbeesés előtt konzultálni a gyógyszerek esetleges cseréjéről. A szedett készítmény mellékhatásként megemelheti a vérnyomást és a vércukorszintet, ezért a kismamáknak az előírtál gyakoribb kontroll javasolt.

Tanácsok a várandósság, szoptatás idejére
A szteroid szedése növeli a csontritkulás kockázatát, ennek megelőzésére, a növekvő magzat egészségének érdekében is fontos ügyelni – figyelmeztet dr. Kádár János. A kezelőorvossal egyeztetve meghatározható a terhességben ajánlott, szükséges napi kalcium és D-vitamin mennyiség. Az ízületi gyulladás emellett hajlamosíthat az ínybetegségekre is, így terhességben a fogorvosi kontroll havonta, kéthavonta javasolt. A gyógyszerek szedése és a gyakoribb orvosi ellenőrzésektől eltekintve, a sokízületi gyulladásban szenvedő kismamák számára is az általános ajánlások követése javasolható: kiegyensúlyozott étrend, a túlzott súlygyarapodás elkerülése, a dohányzás és alkohol fogyasztás kerülése és az orvos utasításait betartva, rendszeres testmozgás. A szülés utáni időszakkal kapcsolatban ismét eltérőek a tapasztalatok. Van, akinél a tünetek továbbra sem jelentkeznek, vagy alig észrevehetően, de van, akinél a panaszok ismét felerősödnek. Bizonyos gyógyszerek hatóanyagai átjutnak az anyatejjel a baba szervezetébe, így a szoptatás idejére a gyógyszeres kezelés módosítására lehet szükség.

foto: iStock
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2454 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x