Te sem hiszel már a mesékben?
Címlap / Szépség-Egészség / Te sem hiszel már a mesékben?

Dr. Csábi Bettina

Te sem hiszel már a mesékben?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Ahhoz, hogy az álomalakunkat el tudjuk érni, tiszta étkezés területén néhány alapvető dologban nincs kompromisszum. Annyi csodadiéta, bogyó, fogyasztókapszula kering, vagy krémek, amiket magadra kensz, és centikkel fogyni fogsz, gépek, amikkel napi 5 percet edzel, és eléred azt, amiért az élsportolók órákat dolgoznak… Ha Te sem hiszel már a mesékben, fogadd meg a soron következő néhány tippet, és 3 hónap alatt az étkezésed minimális megreformálásával heti 2 kőkemény edzéssel inkább dolgozz meg a sikeredért! 

Tudom, felvetődik benned, hogy a könnyebb utat válaszd, de talán a sokadik kudarc után rájössz, hogy semmit nem adnak ingyen! Adri 3 hónap alatt lett bombanő a segítségemmel, ha neki ment, neked is menni fog!

4-5 étkezés


Nincs értelme éhezni, mert ha rendszeres időközönként eszel, az anyagcseréd jobban fog pörögni, nem leszel éhes. Az első pár órában az inzulin hormon szintje elkezd süllyedni, ezzel együtt a testünk nekilát felszabadítani a zsírsavakat a zsírszövetből, de előtte még megkezdi a májban tárolt szénhidrát (glikogén) lebontását is, hogy cukor áramolhasson a vérbe. Körülbelül fél nap után (gyorsabban, ha fizikai aktivitás is történik) a máj szénhidrát raktára kimerült. Ekkorra a vércukor alacsony-normál szintre áll be, a vérben szállítódó zsírsavak szintje magas lesz.



Egy-két nap után a test legtöbb szövete zsírt használ fel energiaként. A túlsúlyos egyének energia igényük akár 90%-át is a zsírraktárukból nyerhetik, a soványabbak kevesebbet, mondjuk 75%-ot. De ha nem viszünk be semmilyen tápanyagot, akkor a testben lévő izmainkat kezdjük lebontani. Az étkezések kihagyása az izomtömeg leépüléséhez is vezethet. Ráadásul az akaraterőnket is túlságosan próbára teszi. Készítsük el az ételeket időben, és mérjük ki az adagokat.

Folyadék

3-4 liter vizet mindenkinek meg kellene innia egy nap. A test csaknem 70%-a víz, emellett a méreganyagok eltávolításában is segít.

Zsír:

Telített zsíroknak nevezzük azokat, amelyek szobahőmérsékleten szilárdak maradnak, általában ezek állati eredetűek, mint a disznózsír. Ezek fogyasztását kellene mérsékelni. Ugyanakkor a telítetlen zsírsavak, mint a repce-, szója- és olivaolaj csökkentik a vérben a káros koleszterinszintet és antioxidáns hatásuk is van, ezáltal csökkentik az érelmeszesedés és egyes daganatok kialakulásának kockázatát. A főzéshez, sütéshez inkább olajat használjunk zsír helyett. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben, mikrohullámú sütőben készítést, grillezést. A zsírok kellenek a zsírban oldódó vitaminok miatt, de nagy az energiatartalmuk, bele kell kalkulálni ezt is, tehát ésszel fogyasszunk belőle.

Szénhidrátok:

A szervezet az "üzemanyagként" fel nem használt szénhidrátokat zsírrá alakítja, és azt a zsírszövetben raktározza. Első lépésként vízvesztéssel kell számolnunk, mint minden diétában, mivel ha csökkentjük a szénhidrát bevitelt, akkor a test glikogént éget az energiaszükséglethez. A glikogén vizet tartalmaz, amikor a glikogén ég, a víz is „elég”, amit vizelettel ürítünk, így súlyvesztés áll be.

A szénhidrátbevitel ellenőrzése mellett az alábbi javulásra számíthatunk:

• Megnövekedett és stabilabb energiaszint
• Hangulatingadozás csökkenése
• Teltség- és puffadásérzet csökkenése
• Gyomorégés csökkenése
• Figyelem- és koncentrációképesség megnövekedése
• Főleg a reggeli fejfájások csökkenése
• Kevésbé leszünk álmosak étkezések után vagy napközben
• Jobb stresszkezelő képesség
• Csökken a feledékenység

Kerüljük a finomított liszt fogyasztását! A zöldség- és főzelékfélék sokfélesége változatossá teszi a táplálkozást. A legtöbb zöldség-, főzelékféle szénhidráttartalma is kicsi, de van néhány kivétel, például a száraz hüvelyesek, burgonya, gesztenye, banán, valamint a héjas gyümölcsök egy része. Egyik legnagyobb értékük az élelmi rosttartalom. Napi rostanyag szükségletünk 30-40 gramm között van. A szénhidrát felszívódás lassításával csökkentik a glikémiás indexet, ritkábban fordulnak elő vércukor-ingadozások, kiegyensúlyozottabbá válik a vércukor szintje. A zöldség-főzelékfélékben, gyümölcsökben lévő élelmi rostok gátolják a bélből a koleszterin felszívódását. A zabkorpa az egyik kedvencem, béta-glukán nevű élelmi rostanyaga hatásosan csökkenti a káros koleszterin-szintet. Rengeteg szénhidrátcsökkentett lisztkeverék van, lehet válogatni belőlük, számtalan recept oldal, tényleg csak az nem tudja magát formába hozni, aki nem akarja, mert a tudást meg lehet szerezni.

1 kg testzsír körülbelül 7000 kcal energiát tartalmaz. Ennek elégetéséhez 7000 kcal energia hiányt kell felállítani. Nőknél 1200-1400, férfiaknál 1600 kcal bevitel kell ahhoz, hogy ne lassuljon be az anyagcseréd.

Fehérjék:

Izomszövet építők és regenerálók. A fehérjeszintézis, beépülés edzés előtt és után a legjobb, erre is később térek majd ki. A legkevesebb zsír a vadon élő állatok húsában van, mint a fácán, fogoly, nyúl, őz, szarvas, ezeket bátran elkészítetjük magunknak. Alacsony zsírtartalmú csoportba soroljuk még a csirke mell és comb részét, pulyka mell és comb részét, a sertés combját és a karajt, valamint a marhahús részek közül a tarját, a lapockát és a bélszínt. tojás kitűnő vitaminforrás, magas fehérjetartalma van, sokféle módon elkészíthető. A tojás szinte tökéletes tápanyagforrás. Minden esszenciális aminosavat, és kilenc további, nem esszenciális aminosavat tartalmaz.

Ha ezekkel az alapvető ismeretekkel tisztában vagy, akkor nincs más dolgod, mint helyettesítő alternatívákat használni a receptekben. Finomított liszt helyett szénhidrátcsökkentett lisztet, vagy magliszteket, de itt arra figyelj, hogy több folyadékot kötnek meg, ezért érdemes erre odafigyelni. Amikor fogyni szeretnél, ne feltétlen tojásrántottába gondolkodj, maradj a lágy, vagy főtt tojásnál, és alacsony zsírtartalmú húsoknál. Sorolhatnám, de mi értelme? Használd a józan paraszti eszedet!

Leírás: A céljainkat érdemes leírni, és naponta memorizálni, újragondolni.

Jutalmazás megvalósítás: amit más már kitalált, azt alkalmazzuk, építsük bele az életünkbe! Ne hízlaló étellel jutalmazzunk. Ha kizsigereled magad, kizárólag az ételekről fogsz álmodozni- nézd meg a testépítők oldalait, versenyek után csak ételfotók szerepelnek, hogy mit tömnek magukba. Vagy bármely súlycsoportos sportágat figyelj meg, 5 kg minimum ingadozás egyik hétről a másikra. Jutalmazd magad bármivel, de ne étellel, mert annak semmi értelme.

Szokások: időgazdálkodás. Ezt tudomásul kell venned, hogy igenis, nem ugorhatsz be étterembe, boltba, hanem előre ki kell készítened, amit megeszel, meg kell főzni, ha nem akarsz egyhangúan táplálkozni. Valamit valamiért. Kiváló példa erre Ivett, aki igenis munkahely, vállalkozás, gyerekkel tanulás,különóra,hobbi,jótékonykodás mellett elhatározta, hogy hetente kétszer eljár ha törik, ha szakad a BAJNOKOK EDZÉSÉRE, és megcsinálta, mert igenis, fejben dől el minden!


Munka: A Te célod, Te döntésed, tudod, hogy mit vagy hajlandó megtenni. Megdolgozni meg pláne nem fog érte senki, azt neked kell.

Eredmény: ha elérted a saját álomalakodat, akkor sem fogsz mumifikálódni, ezt tudomásul kell venned. Tehát meddig kell odafigyelned magadra? Amíg érdekel, hogy nézel ki.

Ezeket az alaplépéseket követve nem hibázhatsz. Tűzd ki a célt, tervezd meg, és kezd neki! Csak rajtad múlik! Legyetek bajnokok a mindennapokban!

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6970 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x