Ezt művelik a cukrok a szádban! (Csak erős idegzetűeknek)...
Címlap / Szépség-Egészség / Ezt művelik a cukrok a szádban! (Csak erős idegzetűeknek)

Dr. Bakos Anikó

Ezt művelik a cukrok a szádban! (Csak erős idegzetűeknek)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Köztudott, hogy a cukorfogyasztás káros hatással bír fogazatunkra, és a túlzásba vitt cukorfogyasztás általános egészségi állapotunkat is negatívan befolyásolja. Az elhízás számos betegség melegágya, a szívinfarktus veszélyétől a máj károsodásáig széles a skálája annak, hogy mi mindenben árthat a cukros étele fogyasztása. A szénhidrát a fogak ellensége! Cikkünkben bemutatjuk, hogyan vezet a cukorfogyasztás fogszuvasodáshoz, s mit tehetünk a megelőzés érdekében.  

A cukros ételek magas szénhidráttartalma a fogakra rakodó lepedéket ragacsossá teszi, így a lepedék könnyen lerakodik a fogak felszínén túl a fogkefével nehezen elérhető fogközi területeken is. A lepedék magas cukortartalma a baktériumok számára kitűnő táptalaj, a cukrok fogyasztásával a baktériumok savakat termelnek, minél több cukor egyenlő minél több sav. Foglepedék és baktériumok nélkül tehát a cukor nem árthatna fogainknak.

A baktériumok termelte sav roncsolja a fogzománcot, szétmarja azt. Hogyan? A savak hatására a fogzománcból kioldódnak az ásványi anyagok, a fog zománcszerkezete meglazul, a baktériumok áttörnek a fogfelszínen, elérik a fogszövetet, ahol tovább bomlasztják a fog szerkezetét, így megindul a fogszuvasodás. A fogszuvasodás tehát étkezési szokásainkkal összefüggésben álló népbetegség. A legnagyobb kárt a szénhidrátok (cukrok) okozzák, míg pl. a zsírok, fehérjék nem támadják meg a fogzománcot. Számos élelmiszer tartalmaz azonban rejtett cukrokat, pl. ketchup, chips, érdemes ebben a témakörben is tájékozódni.

A fogszuvasodás mindig kívülről, a fogzománc felől indul a fog belső részei felé. Hosszadalmas folyamat, kezdetben észrevehetetlen, csak később válik láthatóvá, hónapok múlva veszi észre a páciens, hogy lyukas a foga. Ezért is fontos a rendszeres fogászati kontrollokon való részvétel, hisz a fogorvos időben beavatkozva megállíthatja a fogszuvasodást, megmentheti a fogat.

Kezdetben csak a fog szerkezete változik meg, veszít ásványi anyag tartalmából, de a fog struktúrája még ép. A fogzománcon matt, krétafehér folt jelenik meg, mely nem fáj, nem érzékeny, s rendszeres fluoros ecseteléssel még könnyen kezelhető. Ilyenkor még nem kell fúrni, nem kell tömni a fogat. A sikeres kezelés eredményeképpen a fogzománc ismét erős, kemény lesz. Az üregképződéssel járó fogszuvasodás kezelésében már elengedhetetlen a fúrás, a fog tömése. A pulpakamrát elérő fokú fogszuvasodás pedig már gyökérkezelést is igényel a tömés előtt.


Hogyan védekezhetünk a fogszuvasodás ellen anélkül, hogy lemondanánk a cukorfogyasztásról?


A legfontosabb jó tanács, hogy étkezés után mihamarabb mossunk fogat. A fluoridos fogkrém az ásványi anyagok fogzománcba való beépülését nagymértékben elősegíti. Ha a fogzománcot már sav érte, de nem kezdődött meg az üregképződés, azaz a fogfelszín felmaródása már megindult, a fluor bevitelével a folyamat visszafordítható, a fogszuvasodás elkerülhető. Ha nem tudunk étkezés után azonnal fogat mosni, rágjunk el xilit vagy szorbit tartalmú rágógumit.
Sokat tehetünk a fogszuvasodás elkerülése érdekében azzal is, ha az étkezést cukros ételek helyett olajos étellel, pl. sajtok fogyasztásával zárjuk vagy együnk az édességek fogyasztása után azonnal rostot tartalmazó ételt, pl. sárgarépát, ugyanis a rostok rágásával a nyáltermelés fokozódik, mely ellensúlyozza a cukor miatt keletkező savasságot.

 
 
Figyeljünk tehát oda, hogy mit eszünk, melyek a fogaink szempontjából ártalmas ételek, és melyek, amelyek fogyasztása hasznos a fogainkat tisztító nyál képződés szempontjából. Az élelmiszerek tudatos megválogatása azonban nem pótolja a rendszeres fog- és szájápolást, csupán ésszerű kiegészítése annak. Fogaink egészségének megóvása érdekében fontos a megfelelő szájhigiénia, a rendszeres fogmosás és fogápolás. Elengedhetetlen az étkezések utáni fogmosás, kiegészítve fogselyem és antibakteriális szájvizek használatával.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 10731 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x