Nyálas titkok - amikre soha ne csók közben gondolj!
Címlap / Szépség-Egészség / Nyálas titkok - amikre soha ne csók közben gondolj!

Dr. Bakos Anikó

Nyálas titkok - amikre soha ne csók közben gondolj!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A csók a két ember közötti vonzalom kifejezője. Legkedveltebb változata az un. franciacsók, amely során a nyelv válik a csók aktív főszereplőjévé. A csók során kicserélődik a partnerek nyála. A nyál az a szájban termelődő folyadék, mely fő funkciója a szájüreg nedvesen tartása, a szilárd táplálék lenyelésének megkönnyítése. Három pár nagy nyálmirigyünk és többszáz kicsi mirigy biztosítja a nyáltermelést, melynek mennyisége napi szinten eléri az 1-1,5 litert.  

A szervezet hidratáltsági állapotának jelzője a szájnyálkahártya nedvessége. A nyál folyamatosan öblíti a szájüreget, kimossa, felhígítja annak mikroorganizmus-tartalmát. Nyálunk nagyrészt vizet, maradék részben ásványi anyagokat, enzimeket, fertőzés ellen fontos védekező anyagokat, de különböző baktériumokat is tartalmaz. Csókolózás közben sokan nem gondolnak arra, hogy annak során számos baktérium cserélődik a felek szájában. Egy elnyújtott szenvedélyes csók alatt akár 80 millió baktérium, míg egy rövid ajakérintéssel kb. 1000 baktérium adható át.

Ha a csókolózás során történő nyálcserét boncolgatjuk tovább, nem másodlagos szájüregünk és fogazatunk állapota sem. Gondoljunk csak bele, hogy egy kezeletlen, gennyes fogból kórokozók szivároghatnak ki és juthatnak át a partner szervezetébe, gyulladásos folyamatokat is beindíthatnak. Olyan dolgok ezek amelyekre nem is gondol az ember, amikor száját csókra nyitja. Tehát azon túl, hogy esztétikailag is vonzóbb az ápolt fogazat, partnerünk egészségére való odafigyelés szempontjából is. Arra is érdemes gondolni, hogy számos nyállal terjedő betegség létezik. Gondoljunk az un. csókbetegségre, más néven a mononukleózisra, mely csók útján kapható el, s lefolyását tekintve lázzal, torokfájdalommal és nyirokcsomó duzzanattal járó igencsak kellemetlen betegség.

 
 
Fontos szempont a nyálunkat alkotó baktériumok típusa. A különböző baktériumok eltérő mértékben felelősek a fogszuvasodásért. Fogorvosunk sokszor a fogszuvasodás okának kiderítéséhez és a rizikócsoport-analízishez javasolja a nyál vizsgálatát. A nyáltesztek rámutathatnak a rendszeres fogmosás melletti fogromlás okára, de a sok folyadék fogyasztása mellett is fennálló szájszárazság mibenlétére egyaránt. Nyálösszetételünk analizálásával a fogszuvasodás megelőző kezelései is számba vehetők. A nyálteszt során felmérhető, hogy elegendő nyál termelődik-e szánkban, semlegesíteni tudja-e a baktériumok által termelt savakat. Savsemlegesítő képessége mellett felmérhető a nyál pH-ja, a benne levő baktériumok mennyisége, összetétele, nyálunk minősége, hogy képes-e biztosítani a fogak számára a kellő fokú és minőségű ásványi anyagot. De sokat elárul fogorvosunknak szájhigiénés szokásainkról, fogtisztításunk hatékonyságáról. Fogorvosunk a kapott paramétereket kiértékelve meghatározhatja, hogy a fogszuvasodás elkerülése érdekében milyen egyénre szabott kezelésre lehet szükségünk. A nyáltesztről fogorvosunknál érdeklődhetünk. Nyálteszt, plakkfestés, remineralizáció
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 33082 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x