Köszvény. Az valami időskori betegség, ugye?
Címlap / Szépség-Egészség / Köszvény. Az valami időskori betegség, ugye?

Dr. Csábi Bettina

Köszvény. Az valami időskori betegség, ugye?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Ez fordul meg a fejedben. De mi is az a köszvény pontosan? És hogy jön az életmódhoz? Miért kellene foglalkozni vele addig, amíg nem érint? Nos, azért, mert a köszvény anyagcserezavar, amely ízületi tüneteket okoz….sokszor társul hozzá a diabetes. 

Pár szó a köszvényről

„Az anyagcserezavar következtében a húgysav szint megemelkedik,ennek oka a túlzott húgysav termelés,vagy a csökkent húgysav ürítés. Ha a mennyisége elér a vérben egy kritikus szintet, akkor tű alakú húgysavkristályok képződnek.

Leginkább túlsúlyos, magas vérnyomásra,cukorbetegségre hajlamos egyéneknél jelentkezik.
Jellegzetes tünetei: köszvényes roham-alkoholfogyasztás, nehéz ételek fogyasztása után a hajnali órákban hirtelen fellépő fájdalom, nagy lábujj duzzadtsága, nyomásérzékenysége. De előfordulhat csuklón, bokán...Ezekre a helyekre kristálytömegek rakódnak. Vizsgálat során a csonton lyukak, felritkulások láthatók. A rohamok hullámokba térnek vissza, lehetséges, hogy csak egyszer,kétszer egy évben, de ha nem figyelünk rá,könnyen eljuthatunk arra a szintre hogy mindenünk fáj.” / Szilágyiné Szeitz Mónika-gyógymasszőr/

A köszvény férfiaknál gyakrabban alakul ki, de nem csak őket érinti a betegség. A menopauzát követően nőknél is fokozódik a gyakorisága. Szintén növeli a kockázatát, ha családjában másnak is volt ilyen megbetegedése.

Sokan összekeverik a köszvény és a reumás betegségek tüneteit, hiszen mindkettő ízületi fájdalommal jár, viszont a reuma nem csupán a csontok ízületeit támadja meg, hanem más szerveket is érintő autoimmun betegség.

Az ultrafutók nem sok húst esznek, véletlen?

Bajnokok tippje a köszvény prevenciója és tüneteinek csökkentése érdekében:
A nagy mértékű alkoholfogyasztás és az elhízás elősegíti a kialakulását.
„Megelőzhető ez is, mint minden betegség, a megfelelő étkezés kialakításával, -ebben az esetben-a vörös húsok fogyasztásának csökkentésével. A mozgással, az izzadás különösen jó hatással van a húgysav lerakódás megelőzésére.


Azt hiszem érdemes lemondani a megszokott-helytelen-étkezési szokásokról, és kikelni a kényelmes fotelunkból azért, hogy ilyen betegségeket elkerüljünk.” /Szilágyiné Szeitz Mónika-gyógymasszőr/

Az egészséges életmódra váltás óriási változásokat okozhat a páciensek életében. A BAJNOKOK ÉLETMÓD PROGRAM egyik bajnoka, Fazekas Tünde Lyme-kórral küzdött, majd fájdalomcsillapítókon élt az ízületei miatt. Megéri-e változtatni? A külalak változása miatt mindenképp, az önbizalom növekedése miatt is. De a legfőbb változás, ha betegség tüneteit tudjuk lecsökkenteni.

Fazekas Tünde: „Mióta edzem, nem voltam masszázson, most úgy döntöttem, kényeztetem magam. 4-5 éve ugyanaz masszíroz. Szinte minden alkalommal ”tócsában” áll a könnyem az asztal alatt, ahogy hason fekve gyötri a hátam, nyakam es csípőm. Most kérdezte a hölgy, hogy mi fáj a legjobban, mire én büszkén mondhattam, hogy, köszönöm, semmi sem faj, nagyon jól vagyok. 45 perc alatt SEMMI SEM FÁJT!! Nem akarta elhinni, hogy milyen állapotban van a testem.”

Tehát ha nem változtatsz, tényleg mindent megteszel magadért?

Legyetek bajnokok a mindennapokban!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3401 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x