Cukorbeteg kisfiú
Címlap / Szépség-Egészség / Cukorbeteg kisfiú

Dr. Csábi Bettina

Cukorbeteg kisfiú

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A legtöbb betegségnél orvosi előírás az egészséges életmódra való váltás, ami vagy megvalósul, vagy nem. A legtöbb esetben-amikor nagyobb a baj, akkor tudatosul igazán a betegben-, hogy saját érdeke a váltás, és csak akkor teszi meg az első lépéseket. Felnőtteknél könnyebb dolog. Fel tudják fogni. De ha a saját gyereked van bajban? Mit teszel?  

„8 éves Anti sportoló kisfiú. Diabéteszt diagnosztizáltak nála, és előírták, hogy sportoljon. Viszont kézzel - lábbal tiltakozik, hisztizik, nem hajlandó. Pedig már vitték foci, kézi, úszásedzésre. Kapott otthonra kondigépet, de egyik sem tetszik neki. Nem hajlandó sportolni.

1) milyen sportot lenne érdemes megismertetni vele?
2) hogyan lehetne rávenni a mozgásra? (Utca végi boltig nem hajlandó sétálni)


Nyilvánvaló, hogy a hajlam a cukorbetegségre öröklődik a családban. Te sem szeretnéd, ha beteg lenne a gyermeked, ebben biztos vagyok. Az, hogy Te cukorbeteg vagy, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ennek a további generációknál is folytatódnia kell. Ha gyereked van -mint 3 gyermekes édesanya írom ezt neked-, akkor fel kell tenned magadnak a következő kérdéseket:

Példát akarsz mutatni neki, egészséges ételeket tenni elé az asztalra, igaz? És ez még a jobbik eset. Ha a gyermeked beteg, akkor biztos vagyok benne, hogy mindent elkövetsz azért, hogy a diétájának megfelelő ételek kerüljenek az asztalra.

1. BAJNOKOK TIPPJE: példamutatásból csillagos ötös


Ray Orsolya: „A négy kisfiam közül az egyik öttusázik, szuper szép alakja van már most 8 évesen. Mikor megszületett a legkisebb fiam, sokszor előfordult, hogy cikizte a hasamat, kérdezte, hogy anya, de mikor fog már visszahúzódni, a Berci már egyéves. És tegnap végre ezt mondta: Anya, lassan izmosabb a hasad, mint az enyém. Annyira jólesett. A program elején, hogy miért is szeretném a változást, ez is az egyik motiváló tényezőim között volt, hogy a fiaim büszkék legyenek rám, és ugyan még van mit fejlődnöm, nagyon hálás vagyok Bettinek ezért a lehetőségért, hogy 4 gyerek mellett csinálhatom itthon:) Imádom az edzéseket!!!!. A fiam azt mondta, olyan vagyok, mint egy szuperhős.”

Én minden vasárnap megosztom, hogyan vitték át azon a héten a bajnokaim az életmódjukat a családjukra. Mind az edzés, mind az étkezés területén. Érdekes, hogy ha valamiben látják a gyerekek az erőfeszítést, a munkát, akkor önkéntelenül is elkezdik utánozni, kipróbálni, vágynak rá. Ha Te csak elviszed az edzésre, de Te nem csinálsz semmit, miért gondolod, hogy ő majd meg akar mozdulni? Nem lesz neki magától értetődő. Tudom, munka, háztartás, gyerek edzésre cipelése-az időmenedzsment lesz az egyik cikkem témája, megmutatom majd, honnan tudsz időt nyerni magadnak. Ha rendesen edzel Te is, akkor meg tudod mutatni a gyerekednek, hogy semmit nem adnak ingyen, mindenért küzdeni és harcolni kell, de amit a fejedbe veszel, és aminek megfizeted az árát, azt meg is tudod szerezni, azt el tudod érni. A gyerek utánozva tanul- az én 3 évesnek magától értetődő, hogy ha elvisszük edzésre, utánozza a mozdulatokat. Mutass példát neki TE!

A kép illusztráció

2. BAJNOKOK TIPPJE: Egészséges szokások kialakítása-amit élveztek mindannyian

Leveszi Dia: „Mai edzésem fiammal együtt: reggel 1 óra bicikli (kb 13 km), délután 1 óra foci, fél óra pingpong,fél óra tollas” . Ha a gyerek „ antisport”, nem olyan edzésre kellene vinni első körben, ami nehéz, vagy ami nem ad sikerélményt. El kell vinni bicajozni, tollasozni vele, beígérni valamit valamiért. Én most nyári szünetben –mivel dolgoznom kell- azért, hogy a triatlonunk mellett eddzem a lányaimat, elviszem magammal őket. Bicajozunk heti 4-szer, 21-25 km-t tekernek, én futok mellettük, olyan tempóban, amiben tudok beszélgetni velük. Aztán az odaút felében megállunk, és kapnak valamit a játszótéren, amit ők választanak, bármilyen gyümölcsöt /barack, dinnye, málna árus van/, vagy viszünk szendvicseket, esetleg gyümölcs alapú jégkrémet is kapnak. Így nem azt mondom, lányok, megyünk edzeni, hanem, hogy anya megy futni, Ti pedig jöttök játszózni, és észre sem veszik, hogy valójában nemcsak együtt vagyunk, hanem ők edzenek is közben. De ezt napi szinten be kell iktatni egy cukorbeteg kisfiú esetében. Majd pár hónap után következhetnek a puhatolózó kérdések, milyen edzésre járnak a barátok, és mielőtt megkérdeznénk, ő vajon akar-e menni, feltételt kell állítani neki. „Kisfiam, én akkor szabadítok fel időt arra, hogy Te is eljárhass a barátoddal edzeni, ha cserébe …” –és akkor nem úgy érzi, hogy rá van kényszerítve a mozgás, sőt….neki kell hajtania azért, hogy részt vehessen a foglalkozáson.

3. BAJNOKOK TIPPJE:

Ráczné Bozsó Beáta: „Anyukám, légyszi csinálj joghurtos tortát,…ahhhhhh… Te mindig olyan jókat csinálsz”!

Cukorbeteg kisfiúnál elsődleges az étkezés, a megfelelő diéta. Az egész család térjen át az egészséges étkezésre, ami hidd el, ugyanolyan finom, és nem igényel több időt. Persze, nem egyszerű átállni abból a nézetből, hogy ide nyúlok, egy kis ropi, oda nyúlok, sütike, csokika.

Rózsa Kata bajnokom ma küldte: „ Nehézséget eleinte inkább az étrend betartása okozott, hiszen korábban elég sok szénhidrátot fogyasztottam, amiről nehéz volt lemondanom, de csak az elején volt ilyen szempontból „küzdelmes” a program ezen része. Szerencsére a párom mindenben támogat és sokszor az én étrendemből kerül ki a hétvégi menü.”

 
 
És igényelni fogja az egész család a Te ételeidet, át fogják venni a mozgás szeretetedet : Szépe Boglárka: „ csak annyit szerettem volna közölni,hogy ez a program nem csak a mi életünket,hanem a családunk eletet is megváltoztatja. Egyszerűen imádom!”

Én a programból tudtam idézni, de nyilvánvalóan ugyanúgy működik minden egyéb életmódváltásnál is.

Levonva a konzekvenciákat, egyértelmű az előírt diétának megfelelő főzés, a mozgás örömére való rávezetés, de a legfontosabbnak mégis a személyes példamutatást tartom.





Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5807 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x