Amikor muszáj benyomni egy tábla csokit
Címlap / Szépség-Egészség / Amikor muszáj benyomni egy tábla csokit

Dr. Csábi Bettina

Amikor muszáj benyomni egy tábla csokit

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Mások érdekeinek a Tied elé helyezése nem is kérdés, hiszen Te vállaltad a családot, ha a munkádban alulteljesítesz, honnan lesz bevételed, a háztartás megvár, a párod elvárja, hogy vele is töltsél időt, és igen, ezt normálisnak is érezheted. A feladatok ellátásába fektetett idő pedig annyi idődet veszi el, hogy saját magadra már szinte semmi nem jut.  

Ugyanilyen nyomasztó, amikor az ember feleslegesnek érzi magát, mert „csak” a babája szükségleteit kell kielégítenie, ami azért a nap nagy részét kitölti, de tedd a szívedre a kezedet! Nem 24 órát. És ezzel tisztában vagy Te is, ezredszerre takarítod a konyhát, a házat, majd holnap kezdesz elölről mindent. És akkor vagy amikor alszik délután a babád, vagy amikor hazaesel a munkából, remegő kézzel nyúlsz a csoki után. Muszáj megenned, nem tudsz parancsolni magadnak, lila ködben fel sem fogod, mit csinálsz. csak a fél tábla eltüntetése után kezd derengeni valami.

Joggal kérdezheted, honnan tudhatom én, aki egész életében sportolt, és kisujjában van a táplálkozás-és edzéselmélet. Onnan, hogy mindkettőt megéltem. Az ikreimmel voltam otthon, és bár én láttam el őket egyedül, férj nélkül, segítség nélkül, mégis feleslegesnek éreztem magamat, bár ők felváltva voltak ébren, úgyhogy semmit tevésre nem volt időm, de én is éreztem, hogy ez nem elég.

Most pedig az először felvázolt eset fordul elő velem elég gyakran, lévén, hogy elég maximalista vagyok minden téren. Egyedül megteremteni mindent a lányoknak, a bajnokaimnak a lehető legmagasabb színvonalú tudást nyújtani, mert mégiscsak rám bízzák magukat, nevelni a gyerekeket-bár ebben nagy segítségeimre vannak többen is szerencsére-, és a háztartás. Tényleg úgy érzem, hogy néha alig van egy percem. Hála Istennek, én nem a csoki után nyúlok, hanem edzek egyet, de az alapproblémát átérzem én is, amiből kiindul a csoki evés problematikája.

Lehet, hogy úgy érzed, ebből az ördögi körből nincs kitörési pont.

Akkor van neked egy jó hírem, mégiscsak van megoldás. Tudomásul kell venned, hogy vannak szükségleteid, amiket ha tartósan nem elégítesz ki, akkor támogatás nélkül csak ideig, óráig tudod tartani magadat. Milyen szükségleteid vannak, amiket ha nem elégítesz ki, az hiányként jelentkezhet?

Hiányként jelentkezik pl. a szeretet-, elismertség-, ingerhiány. Tudod, van egy kérdőív, amit a kezdő bajnokaimmal kitöltetetek, és abban szerepel egy kérdés, miszerint van-e feldolgozatlan lelki problémájuk.

A leggyakrabban megjelölt feldolgozatlan ok a párkapcsolat hiánya, vagy nem megfelelő minősége, a másik pedig, hogy otthon vannak gyerekekkel, takarítás, főzés, gondozás, nevelés napi mókuskerékébe, mindezt sikerélmény nélkül, és úgy érzik, semmibe veszik a munkájukat.
És akkor pár szó a párkapcsolatról: a programba jelentkezők kb. 40%-a válás közeli állapotban van, amihez bizonyos szinten közrejátszik a fogyni vágyó fél evéshez való viszonya is. A másik fél már megunta azt, hogy állandóan lelkesen támogatnia kel a partnerét, amikor bejelenti, hogy márpedig most tényleg le fog fogyni, különben óriási hiszti várható, végül pedig újabb kudarc esetén úgyis ő lesz a hibás, aki miatt a párja képtelen lefogyni. Ez ismét plusz feszültséghez vezet, ahová a falásrohamok elszenvedői az evésbe menekülnek.


Akkor mi a teendő?

§ El kell tudnod dönteni, hogy miért akarsz változtatni, egy mentális képet kell kialakítani, azaz az életmódváltás után hogyan fogsz kinézni, mivel és kikkel töltöd az idődet, hogy hat ki az életedre majd a későbbiekben az, hogy rendezted a testsúlyodat és az egészségedet.

§ Tudatosítanod kell előre magadban, hogy mi a teendő, amikor legközelebb tépnéd fel a hűtőt. Egyszerűen meg kell szakítanod azt a láncolatot, ami ilyenkor menetrendszerű- feszültség-csoki a kézben- lerogyunk a fotelbe.

§ Lehetőség szerint kiegyensúlyozott vércukorszintet tarts fenn, persze tudom, hogy ez nem megy mindig, nekem is előfordul, hogy este jut eszembe, hogy nem ettem még egész nap. Ilyen estek után dobozolok én is hetekig szép szorgalmasan. Neked is hasznodra válhat.

§ Mindig legyen kéznél pár olyan étel, amit bevethetsz vész esetére! Ilyen nálam a túró, amit összekeverhetek édesítővel, natúr kakaóporral, akár fehérjeporral, jobb, mint a túró rudi, vagy teszek hozzá paradicsomot, és akár fél kg-ot is megehetek belőle nyugodtan, vagy ilyenek a zabos sütik, amik legnagyobb előnye, hogy le lehet fagyasztani őket, aztán vész esetén csak előkapom, bedobom a mikroba, és már ehetem is. Ugyanez a helyzet a zabos zsemlével is. És a másik dolog, amire figyelek, hogy otthon nincs csoki-azaz nincs mit előkapni. A gyerekeknek sincs, ők játszótéren szoktak kapni hagyományos édességeket, mint jégkrém, csoki.

§ Adj meg minden tápanyagot a szervezetednek, mivel az éhséged egyik legfontosabb okozója a vér glukózszintje. Ilyenkor ha fogyókúrázol, ki kell tartani, ha nem kell fogynod, csak ezeket a falásrohamokat kell szinten tartanod, akkor egyszerű helyzetben vagy. Egyél, és helyreáll a vércukor szinted.

 
 
De azt tudnod kell, hogy ez az állapot nem csak a diétádnál léphet fel, hanem máskor is, amikor nagyobb mennyiségű szénhidrátot viszel be, például egy karácsonyi vendégségnél. Nőként a menstruációd előtt élheted át ugyanezeket a tüneteket, anélkül, hogy megszegnéd a diétádat, ennek az oka egyértelműen a hormonháztartásod működése. Ha stresszes időszakot élsz, vagy épp és szerelmi csalódás ér, nos, ezek is lehetnek az okai a farkasétvágynak. Az édességgel a boldogsághormon, a szerotonin szintedet emeled, hogy a hangulatod kicsit javítsad, ezt hívhatod bánatevésnek is, de ettől még a feneked nőni fog. És ezt kell tudatosítani magadban!

Ha csak puhatolózol, vágyakozol, és ha tényleg nem szeretnél kardinális változásokat az életedben, csak a „de jó lenne, ha megszűnne a falásroham” szinten állsz, akkor maradsz ugyanebben a csapdában. De ha most kidolgozod a stratégiádat, előkészítesz vész esetére ételeket, akkor már érdemes volt megírni ezt a cikket Neked.

Legyetek bajnokok a mindennapokban!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 10455 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x