Tánc az életért
Címlap / Szépség-Egészség / Tánc az életért

Tánc az életért

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Táncolni mindenki tud, viszont nem mindenki engedi meg magának. Félünk, hogy megszólnak, hogy nem vagyunk elég jók, elég szépek. Pedig az önfeledten táncoló ember gyógyulást ad saját magának.  

Az emberiség ősidők óta táncol, minden népnek van, s minden kornak volt saját hagyományos tánca. Minden kisgyermek ösztönösen táncolni, mozogni kezd, ha zenét hall. Nincsenek gátlásai, csak a maga örömére mozog a zene ritmusára. Felnőtt társaságban, ha megszólal a zene, kevés ember van, aki meri átadni magát a zene ritmusának, meri megengedni magának, hogy feloldódjon a zenében, s megengedje a testének, hogy minden mozdulat, ami ki akar fejeződni a zenére, meg is mutatkozzék. Általában elfojtják, felülbírálják. Akiket pedig csodálunk a tánc parketten, egyet tudnak: összhangban vannak magukkal és engedik, hogy a zene teljesen átjárja őket és ezt merik kifejezni minden önkontroll nélkül.

A táncnak gyógyító ereje van. Feloldja a félelmeket, feloldja a gátlásokat, teret enged az érzelmeknek, megnyitja  szívet, melyet oly sokszor elzárunk mások és legfőképpen magunk elől, s legfőképpen megengedi láttatni magunkat. Talán ezért nem  engedik meg oly sokan maguknak a tánc örömét. A tánc felrázza a testet, növeli az energiaszintet, boldogságérzetet ad, feszessé, formássá alakítja a testet. Táncolni mindenki tud, viszont nem mindenki engedi meg magának. Félelem, hogy megszólnak, nem vagyok elég jó, elég szép. Pedig az önfeleledten táncoló ember nagyon szép, sőt, vonzó, ráadásul gyógyulást ad saját magának a tánc révén.
 


A táncokat nagyon leszűkítve 3 kategóriába sorolhatjuk:
  1. Önkifejezést, önismeretet fejlesztő táncok (5 ritmus tánc, évkörtánc, transztánc, meditációs tánc) : eleinte csukott szemmel történik, amíg teljesen feloldódunk a zenében, s merjük végre vállalni azokat a mozdulatokat, amiket a zene hatása beindít bennünk. Általában nagy elfojtott érzelmeket szabadít fel, sok elfojtás, gát szakad át. Elvezet elrejtett igazi önvalónkhoz, ahhoz a ragyogó, önfeledt, gyermeki lényhez, akik valójában vagyunk. S amikor ez megnyilvánul, kifejezésre jut, akkor a táncunk életkortól, alaktól, kinézettől függetlenül örömteli, felszabadító, s mások számára is gyönyörködtetővé válik. Ha még mások előtt ez nem megy, akkor otthon teljesen egyedül  is megtehetjük, átadva magunkat a zenének, később már nézve magunkat tükörben (gyönyörködjünk a saját táncunkban). Többen eljutnak a nem tudok, nem merek táncolni állapotból a szeretnék fellépni, megmutatni magam állapotba.
  2. Társastáncok: itt mindenki a maga stílusának, habitusának, zenei ízlésének megfelelő táncot választja (legyen az néptánc, latin vagy bármi más). Itt egy férfi és egy nő táncol. Sok mindent elárul, akivel táncolunk, ahogy hozzánk ér, ahogy tartja magát, ahogy vezet, amerre néz. Teljesen mindegy, hogy milyen a habitusod, a mozgásod, ha megtalálod azt a partnert, akivel egy a rezdülésed, a mozdulataitok eggyé válnak, a tánc maga lesz a gyönyör, olyan mély harmónia, egységállapot érzés jelenik meg, ahol a két test szinte eggyé válik, megszűnik a külvilág. Teljes feloldódás a táncban, s egymásban. Gyakran a külső szemlélőre is átragad a táncoló pár harmóniája, öröme, s jó érzéssel tölt el a táncukban való gyönyörködés.
  3. Körtánc: sok ember egyszerre együtt táncol kéz a kézben. Senki sem domináns, nincs önkifejezés, együtt mozdulunk, egyformán, egységben, örömteli, felszabadító. Leírhatatlan.
Haragos vagy, félsz, irigykedsz, magányos vagy, elégedetlen vagy, vagy beteg? Hallgass zenét, s táncolj a saját magad örömére, hiszen gyógyír a testnek s a léleknek

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5395 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x