Sörből kozmetikum, mustból hurka… növényekből-növényekről,...
Címlap / Szépség-Egészség / Sörből kozmetikum, mustból hurka… növényekből-növényekről, kicsit másképp…

Sörből kozmetikum, mustból hurka… növényekből-növényekről, kicsit másképp…

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A növényeket sokkal kreatívabban is felhasználhatnánk, mint ahogy általában tesszük. Ebben segít a Herbáció magazin és az aktuális különszáma mely "Zöldfűszerek az életízesítők" címmel kapható az újságárusoknál.  

 A Herbáció nyári lapszámában többféle sörből készült kozmetikum házi receptje található meg. A sör számos hajpakolás hasznos összetevője, de fürdők és sütemények is készíthetők belőle. Kiváló testápoló krémet készthetünk, ha két evőkanál olíva olajhoz teszünk egy teáskanál almaecetet, és fele ennyi sört. Mivel az alkotórészek szétválnak, minden használat előtt keverjük jól össze.
Így nyáron megszaporodnak a kellemetlenkedő rovarok, melyek riasztásához sokféle házilag összeállítható szert is használhatunk. Mentafélék és fokhagyma felhasználásával hatékony rovarűzőt készíthetünk percek alatt.


A lapban található receptek közül érdemes még kiemelni a méznyalókát, amit egyszerűen elkészíthetünk a méz forralásával, mely ezután megszilárdul. Ekkor pálcikára önthetjük, és különféle illóolajokkal, vagy aromás gyógynövény darabokkal ízesíthetjük.
A szőlő sokrétűen használható növényünk. Elsőre a mazsola és a bor jut eszünkbe róla, de a szőlőkacs, ami a növény kapaszkodását segíti üdítő, savanykás csemege, a zsenge levelekből pedig főzelék, vagy töltike is készíthető. A párolt levélbe töltött fűszerezett főtt rizs a mi töltött káposztánk mediterrán megfelelője. Érdemes elkészíteni és megkóstolnia verjust, ami a még éretlen szőlő mustja: ennek megfelelően savanykás, így citromlé és ecet helyettesítésére kiváló. A Herbációból megtudhatjuk, hogyan készítsünk mustszörpöt, szőlőlekvárt, vagy egy igazi különlegességet, a musthurkát. Számos sárgabarackos recept is bekerült a magazinba, amiből egyik legfinomabb és legegyszerűbb a barackos vaj. A jó érett, meghámozott kajszit turmixgéppel, vagy villával alaposan összedolgozzuk kis mézzel, és vajjal. Kenyérre kenhetjük, süteménybe tehetjük.
A Herbáció Plusz különszáma ezúttal zöldfűszerekről szól. Néhány érdekesség a tartalomból: egyszerűen készíthetünk zöld fűszermártást, ha vöröshagymát, kevés fokhagymát, bazsalikomot és petrezselymet összeturmixolunk kevés olajjal és pár csepp citromlével. Főtt tésztákhoz, főtt krumplihoz, rizshez, vagy nokedlihez is keverhetjük. Íze és beltartalmi értéke jobb, mint a hőkezelt mártásoké.
A méz sokféle fűszer aromáját kihozza. Finom és egészséges csemege a citromos méz, melyhez 30 citromverbéna, vagy citromfű levelét tépkedjük össze kiindulásképpen, majd adjuk hozzá reszelt bio-citrom héját. Csorgassuk rá a mézet, bő két deciliternyit, és hagyjuk összeérni az ízeket.
A zöldfűszerek íze és jótékony hatásai annál inkább előjönnek és megmaradnak, minél kevésbé hőkezeljük ezeket.
Érdemes kipróbálni a fűszeres cukkínit, melynek szeleteit vajon megpirítjuk, és a bazsalikomot, oregánót, vagy bármilyen általunk kedvelt aprított zöldfűszert már csak akkor szórunk rá, mikor levettük a tűzről.
Sok módon variálhatjuk zöldfűszerekkel a puliszka pizzát is. 200 g kukoricadarát főzzünk meg négyszeres mennyiségű sós vízben, és adjunk hozzá 3 evőkanál kókuszolajat. Ha készre főtt, egy tepsiben terítsük ki 2 centiméteres vastagságban. Kenjünk rá paradicsomszószt, mintha hagyományos pizza készülne, és a feltétekkel 10-15 perc sütés után kész is rendhagyó puliszka pizza, amit zöldfűszerekkel tálaljunk.
De megismerhetjük a Herbáció zöldfűszeres különszámából a több, mint száz tipp és recept között a fűszeres gyógyméz készítését, a fűszeres bagett, a töklepény, a kefírsajt, a karfiol kuszkusz, olívabogyó krém, gyógyfű elixír, a dinnyés üdítő és néhány fűszerbor megalkotásának a fortélyait is. És lestyánból még élő szívószálat is készíthetünk!

www.herbacio.hu

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 4177 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x