Derek Trucks, Duke Robillard és Tommy Castro blues díja
Címlap / Sztárock / Derek Trucks, Duke Robillard és Tommy Castro blues díja

Derek Trucks, Duke Robillard és Tommy Castro blues díja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Tommy Castro aratott a Blues Music Awardson. A kitűnő gitáros, énekes, dalszerző nem kevesebb, mint négy díjat vihetett haza mára virradóra Memphisből, a Cook Convention Centerből, ahol Blues Music Awards díjkiosztó gáláját tartották a szakma és a közönség jelentős érdeklődése mellett. 

A blueszene legrangosabb díját ezúttal 31. alkalommal osztották ki, s nyilván minden érdeklődő jól tudja: ez az elismerés a műfaj legrangosabbika, s korábban a W. C. Handy Awards nevet viselte. A névváltozást sokan sajnálták néhány éve, hiszen a XIX. században született W. C. Handy mestert a blues ükapjának tekintették. A díjkiosztó rangja szerencsére ezzel semmit sem esett.


Huszonhat kategóriában osztották ki a trófeákat a tavalyi év teljesítményeiért. Kategóriánként öt jelölt reménykedhetett, akárcsak más tisztességes megmérettetéseken.
 
Vannak a díjazottak között széles körben ismert nagyágyúk – például Louisiana Red, Joe Louis Walker, Derek Trucks, Irma Thomas, Duke Robillard, de olyanok is, akik úgyszólván csak szűkebb szakmai berkekben szereztek elismerést.

Az 55 éves Tommy Castro díja nem meglepetés, hiszen az utóbbi években remek koncerteket adott, énekhangja és gitárjátéka sokakat elvarázsol. Két évvel ezelőtt már díjazták ezen a fórumon. Minden bizonnyal a B.B. King nevét viselő előadói díjra a legbüszkébb, bár zenekara is az év együttese lett, ő maga pedig az év kortárs férfi blueszenésze, Hard Believer című korongja a kortárs bluesalbumok legjobbika.

 
A díjak között tallózva kétszer találkozhatunk Louisiana Red nevével, aki David Maxwell zongoristával együtt érdemelte ki a trófeát You Got To Move című lemezért az akusztikus lemezek között. Mindketten számos elismeréssel büszkélkedhetnek ezen a fórumon is. Louisiana Red sok évvel ezelőtt nálunk is járt. Maxwellt a legjobb zongoristák között emlegetik bluesban és jazzben is.

Az év albumát szintén egy veterán, Joe Louis Walker énekes, gitáros és szerző érdemelte ki Between a Rock and the Blues című korongjáért. Nem kora (61 éves), hanem jelentős múltja nyomán tekinthető a műfaj nagy öregjének. Zenéjében ötvöződik B.B. King és T. Bone Walker valamint James Brown és Wilson Pickett öröksége is.

  
Derek Trucks gitáros neve nem ismeretlen a rock és blues hazai rajongói előtt sem. Itt volt az Arénában Eric Claptonnal 2006-ban, s látható-hallható játéka többek között Clapton Crossroads nevet viselő legendás gitárfesztiváljairól készült nagyszerű DVD-ken is. Nos, ő lett az év gitárosa. (Régi hagyomány, hogy díjazzák a blues legjobbjait hangszerenként is.) Trucks együttesének Already Free című albuma a rock-blues kategória legjobb lemeze lett. (Kapcsolódó cikkünkben olvashattok róla.)

A hölgykoszorúból illik kiemelni Ruthie Fostert (képünkön), aki az év legjobb kortárs blues énekesnője lett. Gyakran hasonlítják őt Ella Fitzgeraldhoz és Aretha Franklinhez. A sokat turnézó Debbie Davis a legjobb tradicionális bluesénekesnő trófeát nyerte el. A legismertebb a hölgy-díjazottak közül a csodálatos Irma Thomas neve, aki a soul-blues kategória legjobbja a gyengébb (?) nem előadói közül.

 
A férfiak között a legjobb tradicionális blueszenész az a Duke Robbillard lett, akinek pazar gitárjátékát több budapesti fellépésén is élvezhettük.
 
Az év DVD-jének címe: It Ain’t Over! Delmark Celebrates 55 Years of Blues, Live at Buddy Guy’s Legends, a legjobb műfajtörténeti album pedig az Authorized Bootleg -Muddy Waters Live címet viseli.
 
Így fest a teljes lista:

1. Akusztikus  blues album: You Got to Move David Maxwell & Louisiana  Red
2. A legjobb akusztikus előadó:  Louisiana Red
3. Az év albuma: Between a Rock and the Blues - Joe Louis Walker
4. B.B. King előadói díj: Tommy Castro
5. Az év együttese: Tommy Castro Band
6. A legjobb új előadó lemeze: Tiger in Your Tank  - Monkey Junk
7. Kortárs album: Hard Believer - Tommy Castro
8. Kortárs női előadó: Ruthie Foster
9. Kortárs férfi előadó: Tommy Castro
10. DVD - Delmark Records - It Ain’t Over! Delmark Celebrates 55 Years of Blues, Live at Buddy Guy’s Legends
11. Történelmi album: Chess - Authorized Bootleg - Muddy Waters Live
12. Az év basszusgitárosa: Bob Stroger
13. Az év dobosa: Cedric Burnside
14. Az év gitárosa: Derek Trucks
15. Az év harmonikása: Jason Ricci
16. Az év fúvósa: Deanna Bogart
17. Egyéb hangszeres: Buckwheat Zydeco (accordion)
18. A Pinetop Perkins zongorista díj nyertese: Eden Brent
19. Rock-blues album: Already Free - Derek Trucks Band
20. Az év dala: "Pearl River" Cyril Neville & Mike Zito
21. Soul-blues album: Ace of Spades - Johnny Rawls
22. Soul-blues női előadó: Irma Thomas
23. Soul-blues férfi előadó: Curtis Salgado
24. Tradicionális blues album: Chikadelic Super Chikan
25. Tradicionális női előadó: Debbie Davies
26. Tradicionális férfi előadó: Duke Robillard


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3583 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x