Mámorító gitárparádé Claptontól és barátaitól
Címlap / Sztárock / Mámorító gitárparádé Claptontól és barátaitól

Mámorító gitárparádé Claptontól és barátaitól

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A Crossroads ötletgazdija és házigazdája Eric Clapton szervezte ezt a bulit is június utolsó hétvégéjén Chicagóban, olyan résztvevőkkel, mint B.B. King, Joe Bonamassa, Jeff Beck, Steve Winwood, Jimmie Vaughan, Derek Trucks, Doyle Bramhall II, Johnny Winter, Buddy Guy...csak néhány név annak bizonyítására, hogy a röpke 12 óra nem fulladt unalomba. 

Harmadszor adtak randevút egymásnak a blues, a rock és persze a country és a soul legjobb gitárosai – akárcsak három éve, ismét a Chicagó külső területén lévő Toyota Parkban, ezúttal 28 ezer néző előtt.
 
Azon kívül, hogy egy jót akartak muzsikálni, immár hagyományos összejövetelükkel Slowhand (Lassúkezű) barátunk Antiguán működő drogklinikáját kívánták egy kissé gazdaságilag stabilizálni. A klinika a Crossroads nevet viseli – Clapton tudja, mit jelentenek ezek a keresztutak az életében. Az angol szó persze mást is jelent: Robert Johnson, minden gitárosok egyik ősatyja híres számáról van szó, amelynek csak egyik kitűnő tolmácsolója volt Clapton (a Creammel és szólóban is nyomta). A fesztivált először 2004-ben, Dallasban rendezték, akkor is óriási sikerrel. Ezúttal fél napon át muzsikált a gitárvilág színe java.


Eric nyitotta a csúcstalálkozót a slide gitáros Sonny Landreth társaságában. A duettjük után következtek a hangszer más nagyágyúi – akit a teljes névsor érdekel, tekintse meg a Wikipedia ingyen-lexikont.

Azért érdemes megemlíteni John Mayert, Sheryl Crow-t, a fiatal Joe Bonamassát és még fiatalabb, óriási jövő előtt álló új-mexikói blues-rockert, Ryan McGarveyt. Ott voltak a ZZ Top nagy öregjei, akik a Foxy Ladyt is eljátszották. Doyle Bramhall II valamint Derek Trucks sem maradt ki az örömzenélésből – őket négy évvel ezelőtt láthattuk-hallhattuk a BS-ben Claptonnal együtt. A velük most fellépő Susan Tedeschi (Trucks felesége) B. B. King legutóbbi budapesti koncertjén volt az előzenekara élén és itt is emlékezetesen énekelt és gitározott.

 
Váratlan vendégként, az utolsó pillanatokban egyenesen Londonból toppant be Ronnie Wood, az egykori kölyök, aki elámult a gitáros-felhozatal minőségét látva, csak Chuck Berryt hiányolta – viccelődve.  Buddy Guy az ifjú Jonny Lang társaságában nyomatta – mégpedig a Five Long Yearst.  Jól érezhette magát, mert ezt mondta: "Ember, a mennyországban vagyok."

Clapton játszott Stevie Winwooddal, s kortársai közül eljött Jeff Beck is, akivel szintén nagyon jó viszonyt ápol. B.B. King, az elnyűhetetlen fekete királyunk pedig a gitárosok egész hadát vezette, volt, amikor kilencvennégyen voltak a színpadon. Az öreg játszott külön Claptonnal, Jimmie Vaughnnal (a fiatalon elhunyt Stevie Ray Vaughan testvérével) is.

 
Nyilván remek produkció lehetett Robert Cray, Jimmy Vaughan és Hubert Sumlin közös fellépése, akárcsak Stefan Grossman és Keb’ Mo’ attrakciója, vagy éppen Derek Trucks, Sheryl Crow és Johnny Winter összjátéka.
 
Valószínűleg nem maradunk idén sem DVD nélkül. A korábbi fesztiválok dupla képes lemezei dokumentum értékűek, hiszen látható rajtuk például az azóta elhunyt Bo Diddley és Robert Lockwood Jr., aki a „fiatalabb” jelzése ellenére halálakor 95 éves volt. A képes kiadványok a korábbi fesztiválok után igen gyorsan elkészültek, s ezek eladásából is jutott a drogklinika költségeinek finanszírozására. Már csak ezért is reméljük, hogy idén sem kell sokáig várni a DVD-kre.


B.B. King, Albert Lee, Buddy Guy, Robert Cray, Hubert Sumlin, és még jó néhányam, eddig minden alkalommal a Crossroads fellépői voltak. Az idei stáblistát színesítette az albinó Johnny Winter. A korábbi években viszont a dzsessz legendás gitárosai, Pat Metheny és John McLaughlin nyújtottak csillagos ötös produkciót. A rock, a blues és a dzsessz pengetői mellett helyet kaptak a legjobb country-gitárosok, mint James Burton vagy Vince Gill és a soulban remeklő Booker T. is.

Zárásként nem maradhatott el az abszolút klasszikus Sweet Home Chicago előadása sem – B.B. Kinggel és az őt követő gitáros sereggel.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2723 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x