A marok gyönyörei és reverenda, mint fétis
Címlap / Te+Én+Szex / A marok gyönyörei és reverenda, mint fétis

A marok gyönyörei és reverenda, mint fétis

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-24

Az apácaruhára gerjedő Casanova vagy az önkielégítés hálójában vergődő Teréz, hölgy kiskutyával - na találjuk ki miért is van ott a kiskutya - és a paráználkodó reverendás alak mind-mind jellegzetes alakjai a 18. századi veszedelmes-erotikus olvasmányoknak.  


Rendezvénynaptár

Az Országos Széchenyi Könyvtárban megtekinthető erotikus tartalmú kiállításról szóló cikksoroztunk folytatásaként most a kiállított könyvek történeteiből adunk ízelítőt, Kovács Ilona munkája alapján, mely a „Veszedelmes olvasmányok, erotikus illusztrációk a 18. századi francia irodalomban” című kötetben található teljes terjedelemben.

Részletek a kiállításról >>>

Apácaruha, gruppen avagy buja Casanova
Casanova természetesen nem maradhat ki az erotikus történetekből. A heves vérű férfi Velencében beleszeret egy fiatal lányba, akit családja zárdába rejt előle. A zárdában viszont egy apácának akad meg a szeme az ifjún, és levélben egy kéjlakra hívja. Mivel randevúra késve érkezeik az apáca, addig Casanova azzal múlatja az időt, hogy a hely atmoszférájához illő könyvtárban az erotikus könyveket nézeget.

Az olvasmány és a képek kellőképpen felizgatják, mire megérkezik az apáca. Őszintén közli is vele, hogy a legjobbkor érkezett, mert kamasz módjára már majdnem önmagának szerzett örömet. Azt sem rejti véka alá, hogy a szent öltözék igazán különleges örömöt okoz neki. A későbbiekben kiderül, hogy az apácaruha azért tüzeli, mert a szentségtörés öröme fokozza az együttlétük élvezetét.

Casanova ekkor még nincsen beavatva abba, hogy szerelmi játékuknak egy titkos szemlélője is van, maga az apáca szervezte így. A leselkedő nem más, mint az apáca állandó szeretője, a velencei francia nagykövet. Az apáca és a nagykövet közösen szervezik a szerelmi hármasok illetve később négyesek kialakítását. A történet során az előbb említett velencei fiatal lány is ráakad Casanova, az apáca és a nagykövet horgára. Casanova egyébként többször használta az erotikus rajzokat és metszeteket, mint szerelem serkentő eszközöket. Idősebb korában arra használta őket, hogy a keményebben ellenálló szűz lányokat hódítsa meg velük.

Az önnön gyönyör hódolója - filozófus Teréz
Az erotikus szöveg és képek vágyserkentő hatása áll az egyik legismertebb könyv „A filozófus Teréz” középpontjában is. A főszereplő a történet elején a maszturbálás megszállottja, aki irtózik a másokkal való testi kapcsolattól. Egy gróf csalafintaságán múlik, hogy mégis kötélnek áll.

A gróf felajánlja Teréznek, hogy eltartja, birtokán együtt élhetnek. Eleinte csak a „marok gyönyöreit” élvezik, mert Teréz aggódik a teherbe esés miatt. Végül a gróf egy fogadással csalja tőrbe. Azzal a feltétellel, hogy Teréz nem nyúl magához két hétig olvasás és képnézegetés közben, a gróf kölcsönadja neki egy évre erotikus könyv- illetve festménygyűjteményét. Amennyiben nem bírna magával, akkor a grófnak kell áldoznia szüzességét. Terézt igencsak megérintik a könyvekből nyert élmények, melyek szavaival élve: „a legbujább testhelyzeteket ábrázolták olyan színekkel és olyan kifejezően, hogy csak úgy lángolt tőlük a vérem.”

A zárófejezet viszont a materialista filozófiára emlékeztet: aki úgy elégíti ki vágyait, hogy másoknak ne okozzon fájdalmat az a köz javát és nyugalmát szolgálja. „A boldogság a szerveink felépítésétől, a neveléstől, a külső benyomásoktól függ, és az emberi törvények olyanok, hogy senki sem lehet boldog, csak akkor, ha betartja őket, ha társadalmi lényként él. Van Isten, szeretnünk kell, mert végtelenül jóságos és tökéletes lény. A józan ésszel élő embernek, a filozófusnak rendes erkölcseivel kell elősegítenie a köz boldogságát.” Kovács Ilona véleménye szerint az ilyen jellegű könyvek nem is voltak olyan veszélyesek, mint ahogy a mindenkori cenzúra feltételezte.

Sikamlós szerelmi éjszaka a budoárban
A történet lényege,  hogy T. asszony három férfi körül forog egyetlen éjszaka alatt, mégpedig úgy, hogy becsületén nem esik csorba. A történet elején a főhős, egy ifjú túl korán érkezik az operába, hogy szerelmével, egy grófnővel találkozzon, de a szomszéd páholyban ülő T. asszony, a grófnő barátnője kikezd vele. Sikerül rávennie, hogy birtokára menjen vele az ifjú.

Már az úton sikamlós beszélgetést folytatnak, de hökkentére T. asszony otthonában a férj is velük költi el a vacsorát. A férj tapintatosan távozik, gondolván, hogy a vendég felesége legfrissebb kalandja. Később sétára indul a különös pár a birtok parkjában, ahol egy csóknál többre nem hajlandó T. asszony. A visszafogottság nem sokáig tart, előbb egy kerti pavilonban, majd a kastélyban lévő tükörfalakkal ellátott díszes budoárban áldoznak a testi szerelem oltárán.

Hajnalban a ravasz T. asszony szervezése folytán megjelenik egy márki is, aki a ház úrnőjének állandó szeretője.   Virradatra minden bonyodalom kezd világossá válni a főhős számára: rádöbben, hogy csak az állandó szeretőről való figyelem elterelés céljára használta az asszony. T. asszony így búcsúzik tőle: „Isten Önnel uram, sok örömet szerzett nekem, én viszont cserébe megajándékoztam egy szép álommal. Most a kedvese, akihez igaz szerelem fűzi, és aki méltó erre, elszólítja innen. Ha el is csentem tőle néhány szenvedélyes ölelést, most visszaküldöm hozzá, gyöngédebben, kifinomultabban, és fogékonyabban… Ön igazán elragadó férfi… És ne veszítsen össze a grófnővel.”

A sorozat előző része >>>

A sorozat következő, és egyben befejező részében az erotikus irodalom magyarországi vonatkozásáról lesz szó.

Révész Márta
(Képek a kiállítás anyagából)

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5981 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x