Száz szó a szexről - 1. rész
Címlap / Te+Én+Szex / Száz szó a szexről - 1. rész

Száz szó a szexről - 1. rész

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Esztergomi László Száz szó a szexről c. írásából válogattunk Olvasóink kedvére. Afrodiziákumok Afroditéről, a görög istennőről, - aki a mitológia szerint a szerelem mindenható úrnője volt, - nevezték el mindazokat a szereket amelyektől a szexuális vágy felkeltését, vagy visszaadását várják az emberek.  

Esztergomi László Száz szó a szexről c. írásából válogattunk Olvasóink kedvére.

Afrodiziákumok
Afroditéről, a görög istennőről, - aki a mitológia szerint a szerelem mindenható úrnője volt, - nevezték el mindazokat a szereket amelyektől a szexuális vágy felkeltését, vagy visszaadását várják az emberek. Az ókortól kedve számos növénynek tulajdonítanak kedvező hatást. Ilyenek például: a zeller, a szezám mag, a spárga leve, a petrezselyem magja, a ginzeng (gyömbér) gyökér, a yohimbin gyökér, a zab, a koladió kivonata, egyes csucsorfélék, kosborfélék stb. De szex erősítőnek tartják a kaviárt, a tojást is. A tudományos kutatók próbálkoznak majomhere kivonatok adagolásával és más hormonkészítményekkel. Kétségtelen, hogy az élelmiszerek egy részében találhatók olyan anyagok, amelyek erősítik a húgyúti és ivarszerveket, vagy izgatják a központi idegrendszernek a szexualitásért felelő régióit. A tömény kivonatok fogyasztásával azonban vigyázni kell, ugyanis a káros mellékhatásuk rendszerint erősebb mint a kívánt eredmény.

Aszexualitás
A nemi érdeklődés teljes hiányát jelzi a szó. Többnyire rossz tapasztalatok, vagy nevelési, vallási hatások eredményezik. Szélsőséges vallásos felfogás szerint a szexualitás csak gyermek nemzés céljából engedélyezett, maga a vágy az ördög csábítása, azaz bűn. Az ilyen szellemben nevelkedő kislányok felnőttkorban elutasítják a testi szerelmet.

Biszexualitás
Azokat jelöli a szó, akik a saját nemük és a másik nem iránt egyaránt szexuális vonzalmat éreznek. A biszexuálisok jelentős része életük egyes időszakában főként a homoszexuális ingerekre reagál. A biszexualitás a nők között gyakoribb.

Dyspareunia
A nő hiányzó vagy csökkent szexuális ingerlékenységét jelenti a szó, de nem tévesztendő össze az úgynevezett frigiditással. Maga az állapot a terhesség második felében, a szoptatás alatt vagy idősebb korban természetesnek mondható. Ha a felsorolt okok nem állnak fenn, akkor rendszerint a szexualitás vagy a partner hárítása húzódik meg a háttérben.

Ejaculatio praecox
A férfi idő előtti, vagy korai magömlése. Ez bekövetkezhet a pénisz bevezetése előtt, a szeméremajkak érintésekor, vagy közvetlenül a hüvelybe való bevezetés után, következésképpen lehetetlenné teszi a nőpartner kielégülését. Mivel a problémának elsősorban lelki okai vannak, jelenleg pszichoterápiás úton orvosolják.

Erényöv
A középkorban a tehetősebb, féltékeny férjek némelyike fémből készült rácsozatot szereltetett a felesége lábai közé, ha hosszabb útra indult. A rács lehetetlenné tette a közösülést, így a férj bízhatott neje hűségében. Azaz bízhatott volna, ha nem léteztek volna ebben a korban is remek lakatos mesterek...

Feminizálódás
A férfiak számára pszichésen is igen kellemetlen tünetcsoportot jelöl a fogalom. A test nőies formát kezd ölteni. Megduzzadnak a mellek, kerekedik a csípő, az izmokat egyre több helyen zsírszövet pólyázza körül. A nőiesedésért többnyire a herék daganatos betegségei, illetve a mellékvesék megbetegedései a felelősek.

Frigiditás
A kifejezést a köznyelv - helytelenül - az orgazmus képtelenség megjelölésére használja, noha valójában a nemi vágy hiányát is értjük alatta. Ez utóbbi természetes lehet a szoptatás alatt, vagy idős korban, más esetben pl. pajzsmirigy probléma, vagy lelki trauma okozhatja. A vágy hiányában folytatott közösülés a legtöbbször valóban orgazmus nélkül végződik.

Gerontofilia
A gerontofilek (mindkét nem képviselői) lőszeretettel választanak szexuális vagy szerelmi partnert náluknál sokkalta idősebb, gyakran kifejezetten öreg személyek közül. E késztetésük gyökereit leggyakrabban a személyiségfejlődésük során szerzett tapasztalatok és érzelmi tényezők együttesében találhatjuk.

Hátgerinc sorvadás
A fogalom abból az ókori hiedelemből származik, amely szerint az ondó az agyban képződik és a gerincvelő útján kerül a hímvesszőbe, az önkielégítés ezért hátgerinc sorvadáshoz vezethet. A tévhit miatt a 18-19 században sok fiatalember öngyilkos lett. A századelő vallás-erkölcsi nevelése ugyancsak felhasználta ezt a tézist a maszturbáció elleni propagandájában, és számos felnőttkori szexuális zavart okozott ezzel a férfilakosság körében. Érdekes, hogy még ma is akadnak, akik hisznek ebben.ImpotenciaÁltalánosságban a férfi közösülés képtelenségét értjük alatta. Ennek szervi és lélektani okai lehetnek. A szervi okok között megtalálható a cukorbetegség, E vitamin hiány, az ondóhólyag betegsége, az idegrendszer sérülése, a pénisz vénáinak elégtelen működése stb. A pszichológiai háttér feltérképezése bonyolultabb, de bármi okozza, az impotencia ma már jól kezelhető.

Johimbin
A nemi működést serkentő, ajzószer, amelyet az afrikai johimbe fa kérgének alkaloidájából nyernek. A 19. században került Európába. Egészséges idegrendszerű férfiak külső nemi szervében vérbőséget okoz, ugyanakkor hat a keresztcsonti tájékon elhelyezkedő erekciós központra is. Az öregedéssel,- valamint szervi bajok miatt jelentkező impotenciára csak kevéssé hatásos.

Káma Szútra
A szexuális kultúra egyik legősibb és leghíresebb “tankönyve”, amely máig is érvényes tudnivalók mellett érdekes olvasmánnyal is szolgál. Szerzője a hindu Vátszjájana i.sz. 1-2 században élt. Művét a modern világ minden nyelvére, így magyarra is lefordították.

Klitoridektómia
Századunk első évtizedeiben még Európában is végeztek klitoridektómiát, azaz műtéti úton eltávolították a kislányok csiklóját. Ennek fő célja a későbbi maszturbáció megelőzése volt. Hasonló operációt végeztek és végeznek még ma is természeti népeknél, valószínűleg azért, hogy a “mini pénisz” eltávolításával nőiesebbé tegyék a lányokat. (A férfiasság kiemelése érdekében ugyanakkor a fiúk emlőbimbóját metszik le.)

Kokettálás
A régen igen gyakran használt kifejezést ma sokan, rosszul értelmezik. A szó voltaképpen kacérkodást jelent, a lányoknak maga illegető arc és szemjátékát, amelyek azonban mint kulcsingerek szexuális felhívó jellegűek lehetnek. Azok a férfiak, akik nem pontosan értelmezik ezeket a jelzéseket, úgy vélik, szabad utat kaptak. A félreértések elkerülése végett érdemes tehát annyit jelezni a kokettálás során, amennyit valóban közölni óhajt a hölgy.

Kurtizán
Sokan - helytelenül - a prostituált szó helyett használják a megnevezést, noha annak nem szinonimája, elegánsabb megfelelője. A kurtizánok egy - egy főúr, vagy király “szolgálatában” álló szeretők voltak, akik igen nagy műveltséggel rendelkeztek, nem egyszer politikai befolyást is gyakoroltak “ jótevőjükre”. Noha voltaképpen ők is árúba bocsátották testüket, de a vevő mindig csak egy bizonyos személy lehetett s a tulajdonjog hosszú időre szólott.
Libidó
Általános használatban a szexuális késztetést, vágyat, energiát jelenti. Meglétének feltétele a zavartalan idegműködés és a megfelelő hormonháztartás, valamint a megfelelő érzéki élmények átélése.

Menarche
A lányok első menstruációját nevezik így. Időpontja függ a klímától, táplálkozástól, sport és egyéb aktivitástól. A városlakóknál hamarabb jelentkezik, mint a falusiaknál, a kövérkésebb kislányok előbb menstruálnak, mint a soványabbak. Az első vérzésekkel többnyire még nem jár együtt a peteérés.

Narcizmus
A görög mondabeli szépfiú, Narcisszosz beleszeretett saját magába, amikor megpillantotta arcképét a tükörben. Ma olyan személyre mondják, hogy narcisztikus, aki naponta órákon át gyönyörködik önmagában, eközben szinte szexuális izgalmat érez és vonakodik nemi kapcsolatot kötni másokkal, hiszen azok “nem érnek fel” az ő nagyszerűségéhez. Ez a magatartás egészen kórossá is változhat.

szerelem.lap.hu




www.szerelem.lap.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.



 
 
[ 3640 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x