Matera egy csoda! Íme a város, ahol az új James Bond filmet...
Címlap / Utazás / Matera egy csoda! Íme a város, ahol az új James Bond filmet forgatták

>

Matera egy csoda! Íme a város, ahol az új James Bond filmet forgatták

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-05-25

A dél-olasz Basilicata régió gyöngyszeme, Matera nem először tűnik fel a filmvásznon. Mel Gibson itt forgatta A passiót, Timur Bekmambetov a Ben-Hur 2016-os verzióját, tavaly pedig a legújabb James Bond film, a No Time To Die jeleneteit vették fel a 7000 éves múltra visszatekintő településen.  

 

Matera ráadásul 2019-ben Európa kulturális fővárosa volt. Mivel a közeli Bariba van közvetlen fapados járat Budapestről, tavaly év végén eltöltöttem pár napot a városban, és rendesen tátva maradt a szám.A város nevezetessége a Sassi di Matera (a sassi azt jelenti, kövek), azaz a történelmi központot alkotó barlanglakásokból álló negyedek összessége.Alkalmi kalauzom, Rocco Turi szociológus és újságíró Materában végezte az egyetemet. Pár évtizedes kihagyás után visszatérve lenyűgözve tapasztalta, milyen népszerű lett a város az utazók körében. Mint mondja, annak idején senki se törődött igazán a páratlan történelmi értékkel, turisták sem jártak ide, csak a helyi fiatalok bandáztak az elhagyott barlanglakásokban.Egy kicsit Olaszország szégyenének is számított ez a hely, hiszen még az 1960-as években is sokan éltek a komfortmentes, közművesítés nélküli, mészkőbe vájt otthonokban. Nem sokkal jobb körülmények között, mint elődeik ugyanitt, még a neolitikumban.Sassi di Matera városrész 1993 óta tartozik az UNESCO Világörökségéhez, de a köztudatba igazából azt követően került be, hogy Mel Gibson itt találta meg a tökéletes helyszíneket a 2004-ben bemutatott A passió c. filmje forgatásához.Elnézve a városka kanyargós, szűk utcáit, egészen érdekes lehetett itt felvenni a No Time To Die (Nincs idő meghalni) autós üldözéses jeleneteit. Ez az utolsó James Bond film, amiben még Daniel Craig játssza a főszerepet.Billie Eilish főcímdalos klipjében is több helyen feltűnnek a materai helyszínek:


Murgia Timonét (amely A passióban a Golgota-hegy volt) Sassi di Materától mély szurdok, a gravina választja el. A vadregényes környezetben barlangok egész sora húzódik. Több közülük szent hely, sziklakápolna. Erről az oldalról páratlan kilátás nyílik az óvárosra.

Fotó: Rózsa Melinda / Rose

 

 
 
 
[ 848 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x