Hizlal, fogyaszt, egészséges? - Jól tudod?

Én tudom, te tudod, mi tudjuk. De jól tudjuk? Számos tévhit kering a táplálkozással kapcsolatban. A tévhitek terjesztésében a "szájhagyomány" és a média is fontos szerepet játszik. Könyvet lehetne írni azokból a tévhitekből, melyek közszájon forognak, és amivel egy-egy dietetikus találkozik. Erre most ugyan nincs lehetőség, de néhány gyakori tévhitet most is eloszlathatunk. Lássunk néhányat ezek közül.

A mangalica húsa, zsírja koleszterinmentes
Ezzel a tévhittel szinte mindenki találkozott már. Sajnos azonban ez nem igaz. A mangalicát zsírsertésként tartották, vágósúlyának kétharmada háj, zsír és szalonna. Húsa zsírosabb a hússertéséhez képest és zsírja nem tartalmaz kevesebb koleszterint, mint más fajtáké.

A mangalicazsír zsírsavösszetétele a takarmányozástól függ, tehát nem mindig kedvezőbb a hússertéséhez képest.

Érdemes azonban megemlíteni, hogy a mangalica májának nagyobb a vastartalma és húsának egyes vitamin és ásványi anyag tartalma is jelentős más fajtákhoz képest. Húsa ízletesebb, porhanyósabb a nagyobb zsírtartalom miatt.

Az almában sok a vas
Ezt a mondatot sokszor kismamáktól hallom. A növényekben lévő vas rosszabbul szívódik fel, mint az állati termékekből származó. A legkisebb vastartalmú gyümölcsök 10 dekagrammja 0,10 – 0,20 g vasat tartalmaznak.10 dkg almában 0,30 g vas található, ugyanennyi cseresznyében 2,9 g, vörös ribiszkében 4,5 g, szederben 1,3 g van. Ebből is látszik, hogy az alma nem a legtöbb vasat tartalmazó gyümölcsök közé tartozik.

A vas legjobb forrása a hús, máj és más belsőségek. A növényekben lévő vas felszívódását segíthetjük, ha állati fehérjét is fogyasztunk mellé, illetve fordítva, az állati eredetű vas hatékonyabban szívódik fel, ha C-vitaminban gazdag növényi táplálék is van mellette.

A méz nem hizlal
A méz értékes vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz és számos kedvező egészségügyi hatása van, ezért a finomított cukor vagy az édesítőszerek alternatívája lehet. Kalória és szénhidrát tartalma azonban csaknem megegyezik a cukoréval, tehát kalóriaspórolásra sajnos nem a legalkalmasabb. Legfőbb cukrai a gyümölcs- és a szőlőcukor, ezért a vércukor szintet hamar megemeli, glikémiás indexe 90-100%.

A margarinok sok transzzsírsavat tartalmaznak ezért jobb, ha vajat eszünk
A transz zsírsavak korábban a növényi olajok hidrogénezése, keményítése során keletkeztek nagyobb mennyiségben. Mára azonban a korszerű technológia lehetővé teszi, hogy a határérték alatt maradjon (1% alatt) a transzzsírsav mennyisége. A vajban, mint állati eredetű zsiradékban, sok telített zsírsav van, míg a margarinban a telítetlen zsírsavak dominálnak és gyakorlatilag koleszterinmentes. Hosszútávon ezért a margarin fogyasztása javasolt.

HarmoNet tipp: A Te világodban minden rendben van? - Az egészséges táplálék paradoxonai >>

Vannak „egészséges” és „egészségtelen”ételek

Ahogy semmi sem csak fekete és fehér, úgy az élelmiszereket sem lehet ilyen egyértelmű kategóriába sorolni. Hogy egy étel vagy ital az egészségünket szolgálja-e vagy sem az függ a fogyasztás mértékétől, gyakoriságától és a táplálék minőségétől is.

A vörösbor (jó minőségű) fogyasztása például napi 1-2 dl mennyiségben, segít a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében, de mértéktelen fogyasztása egészségkárosodáshoz (és az árokba) vezet.

Nincsenek tiltott táplálékok csak a fogyasztás gyakoriságára, és mennyiségére kell figyelni. Kerüljük a szélsőségeket!



Diabetikus édességek jók fogyókúrában

A diabetikus édességek elsősorban cukorbetegek részére készülnek. A cukor helyett főleg cukorpótlókat használnak édesítésre (nem összekeverendők a mesterséges édesítőszerekkel). A cukorpótlók lassabban emelik a vércukor szintet, mint a finomított cukor, de kalória és szénhidrát tartalmuk gyakorlatilag azonos. Tehát a diabetikus édességek nem alkalmasak kalóriaspórolásra.

A müzli egészséges
A müzlik egyre népszerűbbek, és az egészséges táplálkozás szimbólumává váltak, de mégsem mindegy, hogy milyet vásárolunk. Elsősorban azok a müzlik javasoltak, melyek nem, vagy csak csekély mértékben tartalmaznak hozzáadott cukrot, nem nagy a zsírtartalmúk, és valódi gyümölcs van bennük. Mivel az ember szereti az édes ízt, ezért talán nem meglepő, hogy a cukrozott müzlik fogynak a legjobban. Sajnos, azonban amiben csokoládédarabok, cukor, mesterséges édesítőszer és - adalékok, aromák vannak, hosszútávon nem járulnak hozzá az egészség megőrzéséhez.

HarmoNet tipp: Az élet alpjai: Az anyagcsere >>

A light margarin veszélyes

Sokszor hallottam a következő mondatot: „nem veszek light margarint, mert ki tudja, mivel pótolják a kieső részt.” A válasz pedig a lehető legegyszerűbb: vízzel. A light margarinok 40 %-a olaj, 60 % a víz. A light margarinok nem veszélyesek, sőt jó szolgálatot tesznek olyan diétákban ahol törekedni kell a zsírszegénységre.

Kérdezz bátran
Ha bizonytalanok vagyunk egy-egy információ hitelességében, forduljunk táplálkozási szakemberhez, dietetikushoz. Ahogy egyik főiskolai tanárom mondta: „Kérdezz bátran, még akkor is, ha úgy gondolod a kérdésed hülyeség. Ha kérdezel, az azt jelenti, hogy gondolkodtál a témán. A gondolkodás pedig nem szégyen.”

Kreisz Andrea
Képek: Piqs.de