Akarsz magadnak új arcot? Az orvostudomány bizarr szenzációja

Milyen érzés lehet, ha egy nap más valaki néz vissza ránk a tükörből? Bizonyára megdöbbentő, akkor is, ha az eredmény tökéletes.

A plasztikai- és helyreállító sebészet az egyik legintenzívebben fejlődő része az orvostudománynak. Csodával határos, amit a hosszú órákig tartó műtétek alatt az orvosok véghezvisznek. A szervátültetések is szervesen kapcsolódnak ehhez az ágazathoz, hiszen sérült végtagokat, testrészeket gyakran klinikai halott donortól származó darabokkal pótolnak. Egy kéz vagy egy láb esetében ez talán nem is okoz akkora traumát, ám egy nap másvalakinek az arcával szembenézni, rendkívül megrázó élmény lehet.

Az eljárásra természetesen nem „szórakozásból” kerül sor, mint a sztárok plasztikai átszabása esetében. Az etikailag egyik legjobban vitatott műtétre csupán komoly indokkal kerülhet sor, hiszen az arcunk legszemélyesebb testrészünk – ha szabad így mondani – és ezt áttenni valaki másra… technikailag sem egyszerű, hát még mennyi morális, pszichológiai, etikai és jogi kérdést vet fel!


Az első ilyen eljárásra 2005-ben került sor.
Egy kutyák által összemarcangolt 38 éves francia hölgy kapott új arcot. A 8 órás műtét után a páciens teljesen új ember lett. Arca sem a donor, sem saját korábbi arcára nem hasonlított. Az átműtött szövetek alkalmazkodtak a befogadó koponya formájához, így a két eredeti arc furcsa keveréke jött létre. A műtét sikeres volt, a sérült nő, aki előtte eltorzult szájával enni és beszélni sem tudott, most mindkettőre képes, és a sérülések, torzulások szinte nyom nélkül eltűntek.

Egy évre rá kapott új arcot, és ezzel új életet az a 30 éves kínai férfi, akit egy medve támadott meg, és teljesen szétroncsolta a férfi arcát. Ez a műtét 13 órán át tartott, és a páciens új orrot, ajkat és orcát kapott egy agyhalott donortól.

A harmadik műtétre ismét Franciaországban került sor, ahol 2007-ben egy genetikai rendellenesség következtében eltorzult arcú férfi kapott sajátja helyett másikat. Az eddigi leghosszabb, 15 órás műtét során a 27 éves férfinek csaknem a teljes arcát lecserélték.

A világ legtöbb országában egyelőre még nem engedélyezett eljárás az arcátültetés, a rengeteg felmerülő vitás kérdés miatt, ám egyre többen nyitnak, így Anglia is, ahol az etikai engedélyt megadták az ilyen típusú beavatkozások elvégzésére.

A lehetőség a film készítők fantáziáját is megmozgatta:
Ők már 1997-ben elkészítették az arcátültetés – ráadásul a tökéletes arcátültetés! – filmes verzióját egy krimi formájában, ahol John Travolta és Nicolas Cage cserél arcot. Az Ál/Arc című filmet most követi a valóság, és a tudomány nem áll meg még itt sem. Kísérleti stádiumban van a teljes fej átültetés is, bár ez már leginkább Frankensteinre emlékeztet, nem épeszű emberekre.

HarmoNet tipp: A szépség sebészete>>>