A szépség sebészete
Címlap / Szépség-Egészség / A szépség sebészete

A szépség sebészete

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-24

A plasztikai sebészet a sebészeti eljárások különleges formája. Egyre jobban a szépségipar és nem a gyógyítás szolgálatába áll, bár a gyógyítást szolgáló újdonságait sem szabad figyelmen kívül hagyni. Nem mondunk talán nagyot, ha kijelentjük, a művészethez, szorosan a szobrászathoz áll igazán közel. 

A plasztikai sebészet a sebészeti eljárások különleges formája. Egyre jobban a szépségipar és nem a gyógyítás szolgálatába áll, bár a gyógyítást szolgáló újdonságait sem szabad figyelmen kívül hagyni. Nem mondunk talán nagyot, ha kijelentjük, a művészethez, szorosan a szobrászathoz áll igazán közel.

A "hibásak" műtőjében
A plasztikai sebészek ugyanis alkotnak. Olyan elváltozásokat, hiányokat pótolnak, melyek a legkülönfélébb okból keletkeztek. Ki ne hallott volna már veleszületett, torzító fejlődési rendellenességekről, amelyek közül csak a legáltalánosabbat említjük, mint a nyúlajak, vagy a farkastorok.. Valamennyien láttunk már krimit, ahol a vezérgengsztert alakították át, és olvashatunk arról, hogy melyik színésznő, vagy popszár hányszor és hogy alakította át vonásait. Gondoljunk csak Michael Jacsonra, vagy Gábor Zsazsára.

A test egész felszínén, a testünktől a lábunkig mindenhol lehetnek velünk született hiányosságok, vagy szerzett torzulások. Ezeket egyrészt azért kell még időben helyrehozni, mert életképtelenséghez vezethetnek. (Például a farkastorokkal nem lehet táplálkozni) másrészt a növekedéssel együtt ezek a gyerekek hamar észreveszik, hogy társaiktól különböznek, és ezt a másságot a személyiségüket torzító módon élhetik meg. Megfordulnak utánuk az emberek az utcán, esetleg a kortárs csoportok kiközösíthetik őket. Ettől gyűlölködővé, bizalmatlanná válhatnak, öngyilkosok lehetnek, vagy éppen bűnözővé is válhatnak, ki-ki a lelki beállítottsága szerint.

Plasztikai műtétek a gyógyításban és a szépségiparban
A plasztikai sebészek foglalkoznak a balesetek, vagy betegségek következtében létrejött sebek, csontok rekonstrukciójával is. Ez a valódi gyógyító munkája egy plasztikai sebésznek. Ez is nagyon jó üzlet, hiszen egy balesetet szenvedett embernek egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire fogja visszanyerni korábbi külsejét, legyen az mindenki számára, vagy csak intimen látható helyen. A kozmetikai plasztikázás azonban igazi alkotó munka. A sebészek kitalálják, számítógép segítségével modellezik a páciensnek a kívánt változást, majd nekifognak, hogy a "hozott anyagból" kiszabják a legjobbat. Így szinte új embereket lehet építeni. Ezt láthatjuk a filmeken. Amúgy is nagy divat az egyes testrészek átalakíttatása. A legmenőbb a zsírleszívás, a mellek nagyítása, kicsinyítése, bár erről a trendről nyugaton már kezdenek leállni, amiatt, mert a szilikon betétek sok esetben veszélyesnek ítéltettek. Erről nagyon megoszlik a tudomány és a szakma véleménye, mi sem kívánunk állást foglalni a kérdésben. A plasztikai sebészek képesek eltűntetni a lógó hasat, széles csípőt, felvarrni a nyaki ráncokat. Az orr formájának, méretének megváltoztatása, az elálló fülek levarratása, a ráncok eltűntetése, mind mind a szépipar szoros velejárói lehetnek. Vannak azonban olyan esetek, amikor nem csupán hiúsági, hanem valódi esztétikai kérdést jelentenek ezek a műtétek.

Lelki kérdés - Fogadd el magad!
Akinek nem tetszik a saját orra, minták közül válogatva próbálgathat orrot, amiből kiválogatják a vágyott formát. A plasztikai sebésznek sokszor nem kevés pszichológia érzékre és nagyon magas fokú morálra van szüksége ahhoz, hogy egy pszichésen sérült beteget ne egyből a kés alá fektessen, hanem félig meddig szakemberként, megfelelő szavakkal önbizalomra térítsen és megóvja a műtéttől. Sok olyan ember van ugyanis, aki egyáltalán nem bántó, mindössze vélt hibáját kívánja súlyos műtéttel korrigáltatni, vállalva a kockázatokat. Pedig ha a kockázatok helyett önmagukat vállalnák, akkor testi hegek helyett lelki sebeik gyógyulásához jutnának. Ezekre az esetekre ajánljuk kiemelkedően a kineziológia módszerét.

Hagyományok
A hagyományok szerint az orr plasztikai műtétei voltak az elsők. Ezeket Indiában végezték, és hírét kereskedők vitték el Indiából Szicíliába, ahol elsőként kezdték utánozni az indiai műtéti eljárásokat. Az 5. században Szuszutra indiai orvos könyvet írt, melyben ismertette az új orr készítésének módját. Akkor egy indiai növény levelét használták, ennek segítségével végezték a műtétet. A levelet az orrnak megfelelő méretben kivágták és még nem a homlokból, hanem az arc bőréből használtak fel bőrdarabot a korrekcióhoz. Itáliában egy Tagilacozzi nevű ember készítette az első új orr a kar bőréből. 1974-ben egy londoni folyóiratban megjelent egy rézmetszet, ami egy indiai férfit ábrázolt, akinek új orrot szabtak. Két indiai orvos ezt a műveletet pontosan le is írta, az egyik Thomas Cruso, a másik James Findlay volt. Így írtak erről:

"Vékony viaszlapot tesznek pontosan a csonkra, úgy hogy az arányosan szép formájú orrot alkosson, ezután a viaszt kisimítva a homlokra helyezik, s körülötte vonalat húznak, ezután a viaszt nem használják tovább. Az operációhoz az orvost csak annyi bőrt hasít ki, amennyit a vonal mutat és egy rövid csíkot a szemek között érintetlenül hagy. Ez biztosítja a vérkeringést, míg a régi és az új rész össze nem forr. Ekkor az orrcsonk forradásos részét eltávolítják, s közvetlenül a nyers rész mögött belehasítanak a bőrbe. A hasítás a két orrcimpa mentén a felső ajak hosszában fut végig. Ezután elválasztják a bőrt a homloktól, s azáltal, hogy félig átfordítják, széleit úgy illesztik a hasításba, hogy az orr kétszeresen rögzítve legyen, fent és oldalsó részeivel, úgyszintén a sövénnyel alul a hasításban. Egy kevés Terra Japonicát vízzel megnedvesítenek, s egy tépéssel az orra rögzítik. Öt hat ilyen kötést is tesznek egymásra, hogy biztosítsák az összeforradást. Az első négy napon a tapaszon kívül nem alkalmaznak más kötést. Ezután kötést gheebe, vagyis indiai vajba mártják. S így helyezik fel. A vékony bőrcsíkot, mely biztosítja a homlokkal való összeköttetést, körülbelül 25 nap múlva vágják le. A műtét után a betegeknek 5-6 napig a hátán kell feküdnie, s a tizedik napon puha tépésből készült tamponokat tesznek az orrába, hogy megfelelően nyitva tartsák az orrlukakat. Ez az operáció mindig sikerül. A mesterséges orr szép és szilárd, mint bármely természetes orr. A homlokon található forradás nem látható hosszú idő után." Londonban akkoriban egyetlen orvos volt, akire nagy hatással volt ez a cikk, ez pedig Carupe volt, aki meghonosította az indiai orrplasztika módszerét Európában és ezzel a plasztikai sebészet egyik megalapítója lett. Az 1800-as évek elejétől pedig angol és német orvosok kezdték alkalmazni ezt az ősi műtétet, majd az érzéstelenítés felfedezésével indult igazán virágzásnak és teljesedett ki a plasztikai sebészet.

Lézerkések birodalma
Mit szólnánk hozzá, ha a mai orvosok tizenegynéhány napos komoly gyötrődéseket ígérnének a szépülni vágyó embereknek? Ráadásul hosszan gyógyuló hegekkel. Milyen jó, hogy a tudomány haladása lehetővé tette, hogy ezek a varratok gyakorlatilag láthatatlanok legyenek! Ma már a számítástechnika, a röntgen berendezések és a lézertechnológia, valamint az évezredes megfigyelések közösen olyan lehetőségeket rejtenek magukban, amiről az indiai orvosok még csak nem is álmodhattak.

Tóth József
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3149 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x