A vallásos hit tényleg gyógyít! - Megdöbbentő eredmények

Érdekes, hosszú távú kísérletet folytattak annak bizonyítására, hogy a vallásos hit és annak rendszeres gyakorlása jótékony hatással van a szervezetre. A heves vitákat kiváltó kutatást az Egyesült Államokban végezték. A kutatás ezúttal végre nem apró méretű, bizony közel 94.000 ember bevonásával végezték! A kutatás időtartama 15 esztendő volt.

Kezdetben vala... 94.000 önkéntes
A kutatás eredményeit a Psychology and Health orvosi folyóirat közölte.
Másfél évtizeden át tartó kutatás zárult le nemrég, eredményei máris hangos vitákra adnak okot. Az Egyesült Államokban végzett hosszú távú kutatás arra irányult, hogy felmérjék az idős nőket legnagyobb mértékben és legtöbbször fenyegető betegségek okait és kockázati tényezőit. A projekt fontosságát jól érzékelteti, hogy 1992-ben, a kutatás indításakor 140 millió dollárt áldoztak csak az indulásra, és közel 100.000(!) önkéntes vállalkozó bevonásával dolgoztak. Az Államokban 45 egészségügyi központ összesen 93.675 hölgy életét kísérte figyelemmel 15 éven keresztül. A jelentkezőket 50-79 éves koruk közt vonták be a tanulmányba, és az elkövetkezendő másfél évtized alatt folyamatosan megfigyelték egészségi állapotukat, életmódjukat, és számtalan tesztet végeztek el a segítségükkel.

...és elmondák legfőbb problémáikat

A tanulmány egy sor, már megszokott eredménnyel zárult: a legfőbb betegségek a szív- és érrendszeri problémák, a rosszindulatú daganatok, valamint a csontritkulás következtében gyakori, és nem gyógyuló csonttörések. Ezek azok, amelyekre az idő hölgyeknek fokozottan figyelniük kell. A kutatás során a megfigyeléseket, teszteredményeket számos szempont és összefüggés kapcsán vizsgálták. Részletesen kutatták az étkezés és a daganatos megbetegedések közti kapcsolatot, vagy a táplálékkiegészítők és vitaminok sokat vitatott hatását. Emellett a kutatásban részt vevő nőket apró részletekig kiterjedően kikérdezték életvitelükkel kapcsolatban, és ennek kapcsán megkérdezték azt is, rendszeresen jártak-e istentiszteletre? Ez a kérdés, és a válaszokból kikerekedő eredmény volt az, ami megrengette nem csak a tudományos világot!

HarmoNet tipp: Légy saját orvosod! - Vedd kezedbe a gyógyítás irányítását! >>

A tanulmányból egyértelműen kitűnik, hogy azokat a nők, akik rendszeresen gyakorolták vallásos hitüket, és legalább hetente egyszer részt vettek valamilyen istentiszteleten, sokkal nagyobb arányban kerülték el a legkockázatosabb betegségeket is, mint azon társaik, akik nem éltek aktív lelki életet. Életkoruk magasabb volt, egészségi állapotuk sokkal jobb, és betegség esetén gyorsabban, könnyebben és nagyobb arányban gyógyultak. A legveszélyesebb, legkockázatosabb megbetegedésekkel is könnyebben megbirkóztak, és túlélési esélyük jóval magasabb volt. Szakemberek megállapították, hogy már a heti egy istentisztelet is 20%-kal növelte az élettartamot. Ez a felfedezés már önmagában is szenzációs, ám ami igazán megdöbbentő volt, az a következő:


Terjesszétek az Igét

A közel 100.000 alany között a legkülönbözőbb vallású hölgyek voltak, és természetesen mindegyik vallás egyformán számított. A tanulmány pontosan kimutatta, hogy a résztvevők egészsége és a vallásos hit gyakorlása közt igen szoros összefüggés található, ám egyáltalán nem számít, melyik vallást gyakorolják! Függetlenül attól, hogy milyen fajta istentiszteletre járt, melyik vallást követte, a gyakorló hívők életkilátásai jobbak voltak, mint azon társaiké, akik nem foglalkoztak ezzel. Egyértelműen kimutatható volt, hogy a közös istentisztelet a résztvevők számára megnyugvást ad, csökkenti a stressz okozta káros hatásokat, és általában az ilyen eseményen részt vevők életvitelükre is sokkal több gondot fordítanak, egészségesebben élnek. A tudomány ezzel bizonyította a vallásos hit gyakorlásának egészségmegőrző szerepét, valamint azt is, hogy ebből a szempontból mindegyik vallás egyformán jó, nincs különbség. Ennek tudata talán segítségünkre lehet abban, hogy jobban elfogadjuk és megértsük embertársainkat, és ne érjen senkit hátrányos megkülönböztetés hite miatt, valamint több gondot fordítsunk lelkünk és közösségi életünk ápolására is. Megéri!

HarmoNet tipp: Vallás: Elrendelés, kiválasztottság, vagy lelki igény? - Gyermeked hitének alakulása >>

Regele Tímea