Vitaminok a szép bőrért - avagy milyen az egészséges bőr?

A szép és egészséges bőr természetes igényünk. Nem csak kívülről, hanem belülről is táplálni kell és érdemes. Milyen a szép és egészséges bőr? Ökológiai csoda, napelemként működhet!

Tudta, hogyha az Ön bőre egészséges, akkor multifunkcionális napelemként működik? Mindenre fény derül a Nestlé Életmód Iránytű júliusi számában. 10 ezer pigment sejt, 155 idegvégződés, 100 verejtékmirigy, 4 vérér – mindebből áll természetes napelemünk, az emberi bőr 1 négyzetcentimétere. Közismerten „legnagyobb szervünk” teljes testtömegünk 14 százalékát teszi ki, felülete 1,5 – 2 négyzetméter, súlya körülbelül 10 kg, ami nagyjából megegyezik a csontrendszer tömegével. Pajzs, hőfokszabályozó, napelem, érzékszerv, kommunikációs eszköz, rengeteg funkcióját tekintve megérdemli tehát az odafigyelést, külső-belső ápolást.

A következőkben bőrünk vitaminkészletét veszi sorra a tanulmány, amelyből kiderül, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani e védőrétegünk egészségének és fiatalságának megőrzése érdekében. Íme, bőrünk vitaminlajstromja:

A vitamin és a karotinoidok: az A vitamin szerepe a bőrszövet épségének fenntartásában már-már evidenciaként kezelhető. Antioxidáns hatású elővitaminja a béta-karotin és annak családtagjai, az egyéb karotinoidok pedig védik a sejteket pl.a napsugárzás károsító hatásával szemben, segítik a bőr egészséges barnulását. A vitaminban gazdagok a belsőségek (pl. a máj), a tojássárgája, a tengeri halak, a tej és a tejtermékek. A karotinoidokra pedig az élénksárga, piros és zöld színű zöldségekben, gyümölcsökben találhatunk rá.C vitamin: részt vesz a bőr rugalmasságát biztosító kollagén képzésében, regenerációjában. Hiányában a bőr kollagént termelő sejtjei, az ún. fibroblastok sérülnek, a bőr pedig vízhiányos, megereszkedett és sérülékenyebb lesz. C vitaminban gazdagok többek között a salátazöldségek és a friss gyümölcsök.

HarmoNet tipp: Ismét szép arcbőr - Tűntesd el a hajszálereket >>

E vitamin:
értékes antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin, amely segít rugalmasan tartani a bőrt és megelőzni a hajhullást. Mivel zsírban oldódó tápanyagról van szó az étrend zsírtartalma nagymértékben meghatározza annak bevitelét - vagyis a zsírban túlságosan szegény (pl. helytelen fogyókúrás) étrendek E vitaminhiányos állapot kialakulását is eredményezhetik. Kitűnő E vitaminforrások a gabonacsírák (pl. búzacsíra), a növényi olajok és a zöld növények.

Cink: antioxidáns hatása révén védi a bőrt és segíti annak regenerálódását. Emellett normalizálja a bőr faggyútermelését, mattá teszi az arcbőrt. Cink hiányában nehezebben gyógyulnak a sebek, tompul az ízérzékelés és csökken az étvágy. Cinkhiányos állapot kialakulásához vezethet például a fogamzásgátlók tartós szedése, valamint a hosszadalmas egyoldalú táplálkozás (pl. helytelen fogyókúra). Értékes cinkforrásként említhetők a húsok, a máj, a tojás és a hüvelyesek. Érdekesség, hogy az állati eredetű élelmiszerekből jobb a cink felszívódása.

Kálium: a nátriummal együttműködve tartja fent a bőr víztartalmának egyensúlyát. Ezt a hatást még a legjobb minőségű hidratáló krémek sem képesek helyettesíteni. A víz hiánya a bőr szárazságát, valamint puhaságának és rugalmasságának elvesztését eredményezi. A kálium szinte minden élelmiszerben megtalálható, legjobb forrásai mégis a zöldségfélék, a gyümölcsök, a hüvelyesek és a gabonafélék.

HarmoNet tipp: A könyök bőrének nyári ápolása >>

Réz:
a bőr öregedését késleltető hatását antioxidáns (természetes sejtvédő) tulajdonságának köszönheti. Emellett szerepet tulajdonítanak neki a bőrszövet alkotóelemeinek (kollagén illetve elasztin) felépítésében és a bőr/haj színét adó anyag, az ún. melatonin szintézisében is. Kiváló rézforrás a máj, a hüvelyesek és a gabonafélék.

Medipress